Siyaset Erdoğan: Bunlar sulandırma hareketleri
Paylaş
Erdoğan: Bunlar sulandırma hareketleri

Erdoğan: Bunlar sulandırma hareketleri

Başbakan Erdoğan, ABD ziyareti dönüşünde Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, Anayasa değişikliği konusunda üç maddenin seçim sonrasına bırakılması yönünde yaptığı teklif ile ilgili olarak, "Bunlar ciddi şeyler değil. Bizim, bu kadar ciddi olan bir konuyu bu kadar sulandıran bu yaklaşımlara olumlu yaklaşmamız mümkün değil" dedi.

Başbakan Erdoğan, Anayasa değişikliği konusunda CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın önerisine karşılık kendilerinin bir önerisinin olup olmadığı sorusuna şu yanıtı verdi:

"Bizim karşı önerimizin olması söz konusu değil. Bu sürece girdiğimiz andan itibaren bildiğiniz gibi arkadaşlarım parlamento içi, parlamento dışı tüm siyasi partileri, ilgili tüm STK’ları, medya guruplarını bilgilendirdi. Arkadaşlarımızın geniş kapsamlı görüşmeleri oldu.
Bu görüşmeler neticesinde, en ufak bir olumlu sinyal alamadık. Hatta kendilerine verdiğimiz taslak ile ilgili, taslağın kapağını bile açıp incelemeden verilen cevapları lütfen şöyle hafıza kayıtlarımızı bir inceleyelim, bir geri dönelim. Ne dediler, ’bunu zaten Anayasa Mahkemesine götüreceğiz’ dediler. O gün ’bunu Anayasa Mahkemesine götüreceğini söyleyenler, hemen ardından ’biz geçici 15. maddeyi sadece Meclis’te görüşmeye varız, bunun dışında hiçbir tanesine olumlu yaklaşmayız, yaklaşamayız’ dediler. Ama bu arada bir başka siyasi parti de ’şu anda seçimler öncesi böyle bir şeyi görüşemeyiz ancak seçimlerden sonra yeni kurulacak parlamentoda bunları görüşelim’ dediler."

Haberin Devamı

Devlet işinin, "ciddiyet işi" olduğunu ve parlamentonun bu ülkenin "en ciddi, en onurlu kurumu" olduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ve bu parlamentoyu temsil edenler de dürüst, dikkatli, hassas davranmakla bu onurlu kurumu güçlendirirler.
Tabii biz hep bunu bekledik. ’Gerekirse, bunu gelin oturalım, çalışalım, yapalım’ dedik. Ve 2008’de Parlamento Başkanımızın yazılı davetine kimlerin olumsuz yanıt verdiğini hatırlayın. Şu anda Anamuhalefet Partisinin, o zaman Parlamento Başkanı Sayın Toptan’ın yazılı davetine, yine bu konuyla ilgili verdiği olumsuz cevaplar var. Hep bunlar bir sulandırma hareketleridir. Bunlar ciddi şeyler değil. Bizim, bu kadar ciddi olan bir konuyu bu kadar sulandıran bu yaklaşımlara olumlu yaklaşmamız mümkün değil. Kaldı ki bu komisyondan geçti, şimdi Genel Kurulun gündemine geldi. Kendileri de muhalefet şerhlerini yazdılar, verdiler ve Pazartesi 13.00’den itibaren artık Genel Kurulda bu tasarı görüşülmeye başlanacak.

Haberin Devamı

Ülkemiz için, milletimiz için ve tüm parlamentodaki artık menfaati konuşmuyorum, inanıyorum ki milletvekillerimiz tüm Parlamentodaki hangi partide olursa olsun, hangi gruba mensup olursa olsun, aklıselim ile ülkemizin, milletimizin çıkarı için inanıyorum ki bu tasarıyı değerlendirecektir ve bu değerlendirme neticesinde hepsi de o kulübede vicdanıyla baş başa kalmak suretiyle ’egemenlik kayıtsız şartsız milletindir, ben burada milletin vekiliyim, bir vekili olarak da milletimizin talebi istikametinde’, nedir bu talep 82 Anayasası’nın değiştirilmesine yöneliktir, şu anda atılan adım, bunun bir kısmıyla alakalıdır. Ve ortak akıl ve ortak payda bu değişikliğin yapılmasından yanadır. Ve bu istikamette ben, milletvekillerimizin de kararını vereceğine inanıyorum."

Haberin Devamı