Ekonomi Erdoğan: Büyüme rekoru kıracağız

Erdoğan: Büyüme rekoru kıracağız

Paylaş
Erdoğan: Büyüme rekoru kıracağız

Başbakan Erdoğan, bugün açıklanacak büyüme rakamlarıyla yeni bir rekor kırılacağını söyledi

Ankette çift hane çıktı

Haberin Devamı

Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanacak ilk üç aylık büyüme rakamlarıyla Türkiye’nin yeni bir rekor kıracağını söyledi.

Partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan, krize rağmen analistlerin bu yılın ilk çeyreğinde çift haneli büyüme beklediklerini hatırlattı. Öte yandan CNBC-e anketinde büyümenin çift hanelerde olacağı öngörüldü.

Yüzde 12 olmalı

21 kurumun katıldığı ankette ortalama birinci çeyrek büyüme tahmini yüzde 11.4 oldu. Yıl sonu büyüme öngörüsü ise yüzde 5.6 olarak gerçekleşti. Milli gelirde ilk çeyrekte büyümenin tarihi rekor olması için artışın en az yüzde 12 olması gerekiyor.

Türkiye ekonomisi mevcut 1998 bazlı verilere göre en son 2004’ün ikinci çeyreğinde yüzde 11.9 ile en büyük çeyrek bazlı büyümeye ulaşmıştı.

Haberin Devamı

Bizi gıpta ile izliyorlar

Grup toplantısında Ekonomik İşbirliği Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında piyasaya müdahale gereği duymayan tek ülkenin Türkiye olduğunu belirten Erdoğan, “Mali sektörümüz krizde bile yüzde 8.5 büyüdü. 2002 sonunda dünya ekonomileri arasında 26’ncı sırada olan bir Türkiye vardı ama şimdi 17’nci sırada. Ekonomimiz dikkatleri üzerimize topluyor. Dünya Türkiye’yi gıpta ile izliyor” dedi.

G20 Türkiye için önemli

Tayyip Erdoğan, G20 zirvesinin Türk ekonomisi açısından önemli olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bütçe açığını makul seviyeye çektik. 2010’da G20 ülkeleri arasında en düşük bütçe açığı Türkiye’nindir. Birçok G20 ülkesi bütçe açıklarını kontrol edemedi. Ancak Türkiye eksi 5.5 ile dikkat çekti. Kamu borcunu yüzde 45.5’e indirdik. Krizde ne fona devrettik ne fon aktardık. Bu konuda tek ülkeyiz.”