Hakan Çelik Erdoğan çok haklı
HABERİ PAYLAŞ

Erdoğan çok haklı

Haberin Devamı

Ben Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin geçmişte olduğu gibi güçlü olmasından yanayım ancak bu iki tarafın da istemesi halinde gerçekleşebilir. Şu anda Alman tarafında böyle bir istek ve irade görmüyorum. Son gelişmeler ışığında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu tepkiyi çok haklı buluyorum.

Türkiye eylül ayında Almanya’da yapılacak seçimlerin açıkça malzemesi haline getirildi. Hollanda seçimlerinde de böyle olmuştu. Alman siyasetçileri Türkiye karşıtlığı üzerinden oy toplamaya çalışırken bir yandan da İslam düşmanlığını körüklüyor. Erdoğan’ın Almanya’daki Türklere yönelik “Türkiye düşmanı partilere oy vermeyin” çağrısını Berlin hükümeti içişlerine müdahale olarak değerlendirdi.

Peki Almanya Başbakanı Angela Merkel’in referandumu kastederek “Hayır diyen yüzde 50’nin bizden beklentileri var” açıklaması Türkiye’nin iç işlerine karışma niteligi taşımıyor mu? Alman basını yıllardır Erdoğan’ı hedef alarak Türkiye’ye nefret kusuyor. Erdoğan, hükümet binalarının önünde ölümle tehdit ediliyor, Türkiye’nin bakanları konuşturulmuyor.

Almanya inanılmaz bir şey daha yaparak seyahata çıkacak vatandaşlarına “Türkiye’de can güvenliği yok” uyarısı yayınladı. Bunlar dostluğa sığacak şeyler mi? Alman tarafının “Türkiye’ye yeterince sabrettik” yönündeki açıklamaları da diplomatik olmadığı gibi terbiye sınırlarını hayli aşıyor. Türkiye çadır devleti değildir. Avrupa’nın doğal bir parçası ve önemli bir müttefikidir.

Türkiye’nin Avrupalılığı da Merkel ya da başkasının onayına bağlı bir statü değil. Türkiye ve Türkler yüzyıllardır orada, Avrupa’nın ekonomisine ve uygarlığına katkı sağlıyor. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik başvurusu da bu entegrasyona farklı şekilde katkıda bulunma arzusundan kaynaklanıyor. Kimse Türkiye’ye “dilenci” muamelesi yapamaz.



Bu süreçte farklı bir gerçek daha var. Eğer oradaki Türkler gerçek anlamda bir lobi gücüne sahip olsalardı aslında Erdoğan’ın bu çağrısına gerek bile kalmazdı. Bugün Almanya’daki Türkiye kökenliler 100 parçaya bölünmüş durumdalar.

Alman hükümetleri de bu bölünmüşlüğü son 40 yılda ciddi şekilde teşvik etti. Almanya’daki Türklere çağrım şu: Doğup büyüdüğünüz ülkenin bu kadar hırpalanması gururunuzu incitiyorsa hiç değilse bu konuda bir araya gelin ve sesinizi duyurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder