Siyaset Erdoğan Dicle'ye kapıyı kapadı!
Paylaş
Erdoğan Dicle'ye kapıyı kapadı!

BDP'nin şartına 'yargı ne derse o' yönünde yanıt veren Başbakan Erdoğan, CHP'nin olası yemin töreni boykotunun kaynağı olan tutuklu milletvekillerinin durumuyla ilgili de Meclis'i adres gösterdi

Meclis’te bugün yapılacak yemin töreni öncesi yaşanan siyasi krizin bir ucunda, ayrı pozisyonlarda olmalarıyla birlikte BDP ile CHP, diğer ucunda da anahtar rolündeki AK Parti var.

Haberin Devamı

BDP’den gelen çözüm şartlarının başında Hatip Dicle’nin milletvekilliğinin iade edilmesi gelirken, CHP’den, ilk adres olarak yargı gösterilmesine rağmen yasal düzenleme olması durumunda sorunun çözülme ihtimali bulunduğu açıklaması geldi.

Başbakan Erdoğan da iki konuyla ilgili konuştu. Yemin törenindeki olası CHP boykotu üzerine, "Millet boykot istemiyor. Sıkıntı varsa parlamentoda çözmenin gayreti içinde oluruz" diyen Erdoğan, Hatip Dicle konusunda ise kapıları kapadı: "Şu anda yargının kararı ne ise buna herkes saygı duyacaktır."

Yeni yasama yılı bugün milletvekillerinin yemin etmesiyle başlayacak.

Hatip Dicle'nin vekilliğinin düşürülmesi ve tutuklu milletvekilleri nedeniyle sancılı geçecek olan yemin törenine ilişkin, MHP’den Meclis’te olunacağı yönünde, BDP’den ise boykot açıklamaları geldi. CHP ise bugün belirleyecek.

DİCLE'YE KAPI KAPANDI!

Haberin Devamı

BDP, boykot gerekçesi olan Hatip Dicle’nin vekilliğinin düşürülmesiyle ilgili AK Parti’ye çağrıda bulunmuş ve ilk iş olarak Dicle yerine mazbatasını alan Oya Eronat’ın istifasını şart koşmuştu.

Dicle’nin durumuyla ilgili ilk kez bu kadar net konuşan Başbakan Erdoğan, BDP’ye kapıları kapadı:

"Mart ayına dayanan bir süreç var. Mahkumiyet kararı var. Mahkumiyet kararı olanın durumu bellidir. Tutuklu olanlarla ilgili süreç bellidir. Aslında gerek siyasi partiler gerekse burada bağımsız aday olanlar ne olacağını bile bile bu adımları attılar. Bu gerçeği lütfen gözardı etmeyin.

Başka aday adayı mı bulamadılar, başka aday mı bulamadılar da neden bu tür sıkıntıların olacağını bildikleri insanları aday yaptılar. Bu soruları neden sormuyorsunuz? Hiç aday mı yoktu? Sıkıntı buradan geliyor. Demek ki buralarda yasaları zorlamak suretiyle ülkede yeni yeni gerilimlere zemin hazırlamaktı.

Bu işler konuşulduğu zaman bizler de düşüncelerimizi kanaatlerimizi söyledik. 'Yanlış adım atıyorsunuz...' Bunların hepsini söyledik. Ama ne yazık ki bunların hiç biri yer bulmadı ve bugüne gelindi. Şu anda da yargının kararı ne ise buna herkes saygı duyacaktır."

Haberin Devamı

KILIÇDAROĞLU’DAN ÖNERİ!

Önce yargı ardından da iktidar partisinin çözüm yeri olarak görüldüğü bir diğer konu ise tutuklu milletvekillerinin durumu. Balbay ve Haberal’ın mahkemece serbest bırakılmaması üzerine, yemin törenini boykot üzerinde duran ve kararını bugün verecek olan CHP’de, genel başkan Kılıçdaroğlu’dan öneri niteliğinde bir açıklama geldi.

Dün yeni vekillerle tanışma toplantısında biraraya gelen Kılıçdaroğlu ilk olarak, ortada bir mahkumiyet olmadığı için yasal bir düzenlemeye gerek olmadığını, kararı mahkemenin vereceğini belirtirken, bazı CHP'li yöneticilerin iktidar partisi söz verirse yemin ederiz şeklinde açıklamalarıyla ilgili de şöyle konuştu:

"Tutukluluk süresiyle ilgili bir sınırlama getirirse bu sorun yasal düzenlemeyle çözülür, mahkemenin taktiriyle de çözülebilecek, yasal düzenlemeyle de çözülebilecek bir konudur bu."

ERDOĞAN: ÇÖZÜM GAYRETİ İÇİNDE OLURUZ

Başbakan Erdoğan da, olası CHP boykotu sorusu üzerine şunları söyledi: "Millet bizden boykot istemiyor, 'git orada benim haklarımı savun, benim sorunlarımı orada çöz' diyor. Onun için bizim ilk, en önemli hedefimiz bu dönemde inşallah yeni bir anayasayı yapma teşebbüsünde bulunmaktır.

Haberin Devamı

Meydanlarda hep birlikte bunun sözünü verdik. Hep birlikte bunun sözünü verenler, gelirler parlamentoda otururuz, konuşuruz, nerede bir sıkıntı, sorun varsa bu sorunları çözmenin gayreti içinde oluruz."