Siyaset Erdoğan formunu nasıl koruyor?
Paylaş
Erdoğan formunu nasıl koruyor?

Başbakan Erdoğan'dan Rus basınına özel röportaj Başbakan Recep Tayyip Erdoğan St. Petersburg ziyareti öncesinde İTAR TASS ajansı ve Rusya hükümetinin resmi yayın organı Rossiyskaya Gazeta için özel röportaj verdi

Başbakan, İTAR TASS Genel Yayın Yönetmeninin Birinci Yardımcısı Mihail Gusman’ın sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan 21-22 Kasım’da St.Petersburg’a gerçekleştireceği ziyarete büyük önem verdiğini söyledi.

NATO üyesi Türkiye’nin Rusya ile askeri-teknik alandaki işbirliğine ilişkin sorunun cevabında Başbakan Erdoğan, NATO üyeleri arasında Rusya ile bu tür ilişkileri olan tek ülkenin Türkiye olmadığını söyledi.

ÇİN'İN FİYATI DAHA UYGUN

Başbakan askeri-teknik alanda sadece Rusya ile değil, Çin’le de iş birliği yaptıklarını bildirdi:

“Füze savunma alanında adım atmamızın ardından Çin’le ortak askeri tatbikat gerçekleştirdik. Son aşamada 4 katılımcı kaldı. En ucuz fiyatı ve en uygun şartları Çin tarafı teklif etti. İkinci sırada Fransa-İtalya konsorsiyumu, üçüncü sırada ABD yer aldı. En yüksek fiyat veren Rusya ise dördüncü oldu. Bu nedenle de biz şimdi Çin’le ticari anlaşmanın tamamlanması yönündeki görüşmeleri sürdürüyoruz. Bizim için şu parametreler çok önemli – üretim süresi, ortak üretim imkanı, ortak yatırım fırsatı, fiyat ve üçüncü ülkelere ihracat olasılığı. Tüm bu parametrelere göre Çin gerçekten daha pozitif yaklaşım sergiledi. Bu nedenle şu an süreç Çin’in lehine devam ediyor. Elbette, birilerinde bu rahatsızlık doğuruyor. Ancak biz faaliyetlerimizin ve testlerin NATO’nun teknik standartlarına aykırı olmaması için çaba göstereceğiz. Öte yandan, biz yine NATO standartlarını göz önünde bulundurarak Rusya Federasyonu ile bazı ekipmanların alımı için görüşmeler yapıyoruz. Bazı ekipmanları ise artık alıyoruz.”

Haberin Devamı

'GENÇLİĞİMDE DOSTOYEVSKİ OKUDUM'

İki ülke arasında kültür alanındaki ilişkileri de değerlendiren Başbakan Erdoğan Nazım Hikmet’in Rusya’da defnedilmesini, Türk gençlerin Dostoyevski’nin eserlerini okumasını en bariz örnekler olarak değerlendirdi:

“Gençlik yıllarımda Dostoyevski’yi ben de okudum. Tabiiki bu gerçekler bir tarafa konulamaz. Tüm bunlar bizim ilişkiler için zemin oluşturuyor. Gelecekte Rus sanatı Türkiye’nin gelişiminde önemli yer tutacak. Mesela, daha önce Rusya Devlet Orkestrası ile Türk Mehter takımının ortak programları düzenleniyordu. Bu, yılın en önemli olayı oluyordu. Gelecekte de Rus-Türk kültür işbirliğinin korunması büyük önem arz ediyor. Bu açıdan bizim bakanlıklarımız ve ilgili kurumlarımız ciddi başarılar elde etmişler.”

Haberin Devamı

'SİVİL VE DEMOKRATİK BİR ANAYASA İHTİYAÇ'

Başbakan Erdoğan’a yeni Anayasa’nın neden önemli olduğu da soruldu.

Erdoğan, mevcut Anayasa’nın darbe dönemlerinin ürünü olduğunu ve daha sivil, daha demokratik bir Anayasa’ya ihtiyaç olduğunu söyledi:

“Tabii biz bu konuda istediğimiz sonuçları tam olarak elde edemedik. Neden diye sorarsanız, parlamentoda bulunan 4 siyasi parti bu konuda kararlılık gösteremiyor. Biz iktidar partisi olarak onların üzerinde konsensüs sağlanan 60 maddeyle ilgili çalışmaları 15 gün içerisinde tamamlamalarını ve komisyonun diğer maddeler üzerinde çalışması için fırsat yaratılmasını öneriyoruz. Ancak diğer partiler bunu istemiyor. Bunun yanı sıra, ana muhalefet partisi çalışmalara tüm vekiller katılmadığı sürece çalışmayacağını bildirdi. Ancak biz 550 üyeli parlamentoda 26 vekil görüşmelere katılmayı reddetse bile yeni Anayasa çalışmalarını sürdüreceğiz. Şu an Meclis Başkanımız komisyon üyeleri ile konsensüs elde edilmesi için toplantılar yapıyor. Sonuç elde etmesini isterdim."

Haberin Devamı

FORMUNU NASIL KORUDUĞUNU ANLATTI

Röportajı gerçekleştiren Mihail Gusman, Başbakan Erdoğan’a 10 senedir hep formda kalmasının ve değişmemesinin sırrını da sordu. Başbakan, kilosunu korumaya dikkat ettiğini söyledi:

"Kilom hep aynı. Bu, formda kalmama yardımcı oluyor. Gün içerisindeki çalışma sürem çok uzuyor, uyumaya sadece 6 saat kalıyor. Şu an Türkiye çok hızla gelişiyor, daha güçlü bir ülke haline geldi. Halkın refah düzeyi önemli ölçüde arttı. Bizim iktidara geldiğimiz dönemde milli gelir 230 milyar dolardı, şimdi ise 900 milyar dolara yaklaşıyor. Bu, çok uzun ve sıkı çalışmanın sonucudur. Yan gelip yatsaydık bu sonuca ulaşamazdık.”

TRTTÜRK