Candaş Tolga Işık Erdoğan Gül'e veda etti
HABERİ PAYLAŞ

Erdoğan Gül'e veda etti

Başbakan Erdoğan’ın önceki gece Mustafa Karalioğlu’na verdiği röportaj iki ana sorunun cevabını artık çok net bir şekilde ortaya koydu.

[[HAFTAYA]]

Erdoğan’ın sözleri üzerinden gidelim: “Anayasa 104 Cumhurbaşkanı devletin başıdır. Bu kadar net. Bu sıfatla Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil eder. Bu ülkede kim yaşıyorsa tamamının birliğini temsil eder. Ve devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını da gözetir. Öyle basit bir görev değil bu. Orada yan gelip yat, öyle bir şey olmaz. Her hafta biz Cumhurbaşkanımızla fevkalade bir şey olmadığı zaman rutin görüşmelerimizi yaparız. Burada da bu olacak. Ama belki bunun dışında ayrıca Bakanlar Kurulu'na katılmak suretiyle o havayı daha farklı hale getirmek olabilir.”

Haberin Devamı

Hatırlarsanız, “Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı bir defakto başkanlık sistemidir” diye iki ay önce yazmıştım. Yanılmamışım.

Aynı şekilde Erdoğan cumhurbaşkanı adaylığını açıkladığı günden beri sorduğumuz soru şuydu: “Yeni cumhurbaşkanı belli peki yeni başbakan kim olacak?” 1 buçuk aydır Gül’ün geri dönüşünden ara dönem formüllerine ve hatta Gül dışındaki muhtemel başbakan adaylarına kadar her senaryoyu tartıştık. Başbakan Erdoğan dünkü söyleşisinde bu tartışmaya şu sözleriyle noktaladı: “Başbakanlık görevini üstlenen arkadaşımızın, kardeşimizin aynı zamanda partinin de genel başkanı olması lazım ki güçlü olsun... Ara dönem diyeceğimiz bir 8-9 aylık süreç olacak ki bu süreçte genel başkan veya başbakanlık görevini üstlenen arkadaşımız bu işi eğer başarıyla götürüyorsa ve büyük kongrenin delegeleri yeni bir şeye ihtiyaç duymuyorsa zaten götürür.”

Erdoğan, açıkça “Abdullah Gül ile buraya kadar” diyor. Başbakan Erdoğan’a yakın birkaç isimle konuştum dün... Onlar da aynı fikirde... Belli ki Erdoğan’ın aklında başka bir isim var. Ser verip sır verilmiyor. Tek söylenen: “Türkiye’nin yeni başbakanı olacak bu isim uyumlu, sadık ve güvenilir bir yol arkadaşı...” Hatırlatalım, adı en çok geçen iki isim: Ahmet Davutoğlu ve Binali Yıldırım.

Tabi burada önümüzdeki dönem herkesin cevabını merakla arayacağı yeni bir soru gündeme geliyor: Peki, Abdullah Gül ne yapacak?

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder