Siyaset Erdoğan, HES eylemcilerini eleştirdi
Paylaş
Erdoğan, HES eylemcilerini eleştirdi

Başbakan Erdoğan, Karadeniz'deki HES projelerini protesto eden grupları eleştirdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Sularımızın boşa akmasına tahammül edemeyiz. Ben bir Karadeniz çocuğuyum Rizeliyim. Şimdi oralarda da HES’ler yapılıyor. Ama HES’ler yapılırken oralarda bakıyorsunuz bazı gruplar durmadan yargıyı kovalıyor, bir kovalamacadır gidiyor. Halbuki girişimcilerimiz, insanlarımız dağları delerek dağların altında modern tesisler yapıyorlar" dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, Enerjisa tarafından Kahramanmaraş’ta yapımı tamamlanan Hacınınoğlu Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali’nin hizmete açılış töreninde yaptığı konuşmada, bir köy olan Hacınınoğlu’nun şimdiye kadar böyle bir hizmeti görmediğini belirterek, bu tesisi Türkiye’ye kazandıran Sabancı Grubu ve Verbund’a teşekkür etti.

Başbakan Erdoğan, konuşmasında, 2 yıl önce bir helikopter kazasında Kahramanmaraş’ta hayatını kaybeden Muhsin Yazıcıoğlu’nu da vefatının 2. yıl dönümünde rahmetle andı.

2008 yılı Ekim ayında temeli atılan Hacınınoğlu tesisinin çok süratli şekilde ilerlediğini ifade eden Erdoğan, Bandırma’daki açılış töreninde söz verdiği gibi bugün bu açılışı birlikte gerçekleştirdiklerini, böyle bir yerde bu yatırımın yapılmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

Haberin Devamı

Hacınınoğlu santralinin yapıldığı yerin zor bir yer olduğunu belirten Erdoğan, "Böyle bir zor yerde de ülkemizin, milletimizin geleceği için faydalı bir adım atılabiliyor. Önemli olan buralardan ülkeye ne tür imkanlar çıkarabiliriz, onun peşinde koşmak... Kolay olanı herkes verimli hale dönüştürebilir. Asıl olan zor olanı dönüştürebilmek" diye konuştu.

Enerjisa’nın Bandırma, Çanakkale ve Kahramanmaraş’ta Hacınınoğlu Hidroelektrik Santrali ile son 6 ayda toplam kurulu gücü 1.100 megavat olan 3 ayrı yatırımı ülkeyle buluşturduğunu dile getiren Erdoğan, doğalgaz, rüzgar ve hidroelektrik olmak üzere üç farklı kaynaktan elektrik üreten bu tesislerin, enerji ihtiyacının karşılanmasında çok önemsedikleri kaynak çeşitliliğini adeta sembolize ettiğini ifade etti.

Erdoğan, en önemli boyutunun da istihdam olduğunun altını çizerek, tesisin inşası sırasında ekonomik faydanın yanı sıra çevreye duyarlılık, yaban hayatın korunması, yeni yerleşimlerin korunması ve daha da farklı yeni yerleşimler oluşturulması açısından da Hacınınoğlu’ndaki tesisi çok farklı yatırım olarak gördüğünü söyledi.

-"ŞİMDİ ’SU AKAR TÜRK YAPAR’ DİYORUZ"-

Önümüzdeki yıl hizmete girecek Kandil Barajı ve Hidroelektrik Santralı, Dağdelen Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali ile birlikte sadece bu bölgeden 1,5 milyar kilovatsaat elektrik üretebilecek bir konuma gelineceğinin altını çizen Erdoğan, bu yatırımlarından dolayı Sabancı Grubu’nu ve Avusturyalı ortağı Verbund’u tebrik etti. Erdoğan, "Salı günü de Avusturya ile milli maçımız var. Bunu da burada duyuralım, ilgiyi, alakayı da uyandıralım" dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılamada büyük ölçüde dışa bağımlı olduğuna dikkati çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu bağımlılığı asgariye indirmek için ülke kaynaklarını en etkili ve verimli şekilde kullanmamız gerekiyor. Yıllar yılı hep söyleriz, hep şu konuşuldu; ’Su akar, Türk bakar’ dediler. Ne yazık ki hep böyleydi ama diyorum ki artık böyle değil. Şimdi bunu değiştiriyoruz. Şimdi ’Su akar, Türk yapar’ diyoruz. Tabii buna müdahil olmak isteyenler olmadı mı? Oldu. Bunun önünü kesmek isteyenler olmadı mı? Oldu. Bunun için birçok eylemler, yargıya gidişler gelişler oldu, oluyor ve olacak. Çünkü ilk insandan bu yana bunlar hep var. Aykırı tipler hep var, burada da olacak. Onlara da sorarsanız, onlar da güzellikler için bu işi yapıyorlar. Nasıl yapıyorlarsa? Şimdi artık biz böyle bir çağın içerisinde elektriksiz mi yaşayacağız, bu enerji olmadan mı yaşayacağız, karanlıkta mı yaşayacağız? Sanayide ve teknolojide enerjinin bir gerek olduğunu görmeyecek miyiz? Elimizde kol gücüyle manivelalar mı çalıştıracağız? Artık bunları konuşmak, bunları iddia etmek mümkün mü? Artık Allah’ın bize verdiği aklı bilgiyle buluşturmak suretiyle, bunu tecrübeye dönüştürmek suretiyle başarıdan başarıya koşmak insanın yaradılışının sırrıdır. Bunu başarmaya mecburuz. İşte biz şu anda bunun adımlarını atıyoruz. Ve kısa bir süre sonra karşımıza bakacaksınız sınır aşan sular meselesi gelecek. Bu önümüze geldiği zaman, o sorunun cevabını da bulmak zorundayız. Biz kaynağı burada olan bu sularımızı yeteri derecede değerlendiremezsek gelecek kuşaklar bunun hesabını bizden sorar. Belki o zaman bizler yaşıyor olmayacağız. Ama ’yazıklar olsun dedelerimize, bu topraklardan çıkan bu kaynakları değerlendiremediler’ diyecekler. Biz bunu yaşamak istemiyoruz. Onun için de tedbirlerimizi en güzel şekilde alıyoruz. Sularımızın boşa akmasına tahammül edemeyiz. Ben bir Karadeniz çocuğuyum Rizeliyim. Ama on yıllarca, kendimi bildim bileli bizim sularımız Karadeniz’e akar gider. Şimdi oralarda da HES’ler yapılıyor. Ama HES’ler yapılırken oralarda bakıyorsunuz bazı gruplar durmadan yargıyı kovalıyor, bir kovalamacadır gidiyor. Halbuki girişimcilerimiz, insanlarımız dağları delerek dağların altında modern tesisler yapıyorlar. Oralardan elektrik enerjisi üretiliyor. Tabii burada artısıyla eksisiyle her şey değerlendirildiğinde, eğer artı ağır basıyorsa biz burada kararımızı artıdan yana vermek durumundayız.

Haberin Devamı

Medine Taşdelen Yıldırım / AA

Haberin Devamı