Siyaset Erdoğan: İnşallah bugün bir netice alırız
Paylaş
Erdoğan: İnşallah bugün bir netice alırız

Başbakan Erdoğan, Gazze'de ateşkes konusunda, ''Temenni ederim ki inşallah bugün bir netice alırız'' dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan'a hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan bir gazetecinin Gazze'de ateşkesin sağlanmasına yönelik temasları hatırlatarak, net bir tarih olup olmadığını sorması üzerine, görüşmelerin kendisinin Mısır ziyareti sırasında başladığını kaydetti. Taraflar arasında ateşkese ilişkin metinlerin gidip geldiğini anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Dün akşam bu iş artık karara bağlanır beklentisi içerisindeydik. Ne yazık ki dün akşam bu beklediğimiz karar çıkmadı ve bugüne sarktı. Ve bu arada da tabii İsrail yine acımasızlığını sürdürmekte, vurmaya devam etmekte. Şu anda görüşmeler yine Mısır'ın öncülüğünde devam ediyor. Bu sürece Türkiye ve Katar olarak bizler katkılarımızı yine sürdürüyoruz. Temenni ederim ki inşallah bugün bir netice alırız.''

Gerekli cevap verilecek

Erdoğan, Türkiye'nin NATO'dan Patriot talebi konusunda ise, ''Bu konuyla ilgili değerlendirmeleri arkadaşlarımız büyük ölçüde bitirdi. NATO'ya gerekli cevap verilecek. Talepse talep bütün bunlar yapılacak ve ona göre adımı atacağız'' dedi

Daha çıraklık sürecini aşamadı

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun Malatya Kürecik'deki NATO füze savunma sistemi bünyesindeki erken uyarı radarına ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine de şunları söyledi:

''Eğer NATO'nun kurmuş olduğu bir sistemi biz kalkıp da 'burası İsrail için kurulmuştur' diye değerlendiriyorsak çok ciddi bir siyaset acemiliğidir. Sayın Kılıçdaroğlu, her zaman söylüyorum bu zat bir çıraktır. Daha çıraklık sürecini aşamadı. Burada NATO'nun daha önce var olan bir üssü, yeniden aynı yerde kurulmuştur. İlk defa Kürecik'te radar üssü kurulmuyor. İfade de şu, 'füze kalkanı' diyor. Bunun da cahili. Orada füze mi var ki, 'füze kalkanı' diyorsun. Burası bir radar üssüdür. Füze, müze yok orada. Eğer füze oraya yerleştirilecekse bunun müsaadesi bizden çıkmalıdır. İstediğimiz zaman, istediğimiz anda velev ki NATO'nun radar üssü de olsa oradan onu kaldırma hakkına da yaptığımız protokolle sahibiz.'

Sorular ulaştı üzerinde çalışıyoruz

TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu'nun kendisine ilettiği sorularla ilgili değerlendirmede bulunan Başbakan Erdoğan, ''Dün akşam ulaştı. Şu anda bu sorular üzerinde gerek yolculuğum esnasında gerek yolculuktan dönüşte, çünkü komisyonun süresi Salı günü bittiği için bizim de bu arada cevabımızı vermemiz gerekecek. Bu çalışmaları yapıp döner dönmez de kendilerinin süresi içerisinde cevabi metni kendilerine göndereceğim'' diye konuştu.

Korkulanlar yavaş yavaş olmaya başladı

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, Irak'ın Kuzey'inde yaşanan olaylara ilişkin ise ''Burada iç savaşa doğru rejim bu işi götürmek istiyor, taşımak istiyor. Allah göstermesin bunu bir mezhep savaşına taşıyabilirler endişesini hep taşıdık. Şu anda bu korkulanlar yavaş yavaş olmaya başladı. Bu bizi endişeye sevk ediyor. Bu aynı zamanda, şunu da söyleyeyim bir petrol kavgası da olabilir'' dedi.

D-8 bekleneni verebilmiş değil

D-8'in Türkiye'nin daveti üzerine 1996 yılında İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya'nın katılımıyla kurulduğunu anımsatan Erdoğan, D-8 üyesi ülkeler arasında ekonomik ve ticari işbirliğinin geliştirilmesi bağlamında bazı adımlar atıldığını belirterek, "Fakat bunlar ne yazık ki bekleneni şu ana kadar verebilmiş değil. Bu zirvede tüm bu ekonomik ilişkileri ele alacağımız gibi idari konularda da değerlendirmeler yapmak suretiyle D-8 ülkelerinin birbirleriyle olan münasebetlerini çok daha aktif, çok daha verimli hale getirmenin, işbirliğini geliştirmenin gayreti içerisinde olacağız" diye konuştu.

Haberin Devamı