Hakan Çelik Erdoğan, Irak yönetimine 'Yanlış yapmayın' diyecek
HABERİ PAYLAŞ

Erdoğan, Irak yönetimine 'Yanlış yapmayın' diyecek

Kuzey Irak, uzun süre Türkiye’nin kırmızı çizgileri içinde yer alan bir bölgeydi. Devletin zirvesi oradan söz ederken çok dikkatli bir dil kullanmaya çalışıyordu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu defalarca buraya giderek Ankara ile Kürt yönetimi arasında güven ortamının oluşmasına katkı sağladı. Dikkat ederseniz, Mesut Barzani ve ona bağlı isimlerden, Türkiye aleyhinde son dönemde tek bir açıklama gelmedi.

[[HAFTAYA]]

Bazı şeylerin süratle değişmeye başladığının önemli bir kanıtı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak ziyareti olacak. Erdoğan pazartesi günü Bağdat’tan sonra Irak’ın kuzeyindeki Erbil şehrine gidecek. Erdoğan’ın Irak’taki temasları sırasında kritik konular masaya yatırılacak. Başbakan, Kuzey Iraklı Kürtlerle görüşmesinde Türkiye’nin hassas bir seçim süreci yaşadığını hatırlatarak olası provokasyonlar ve PKK eylemleri konusunda Irak tarafının yanlış bir yola girmemesini isteyecek.

Haberin Devamı

Erdoğan’ın ziyareti Kuzey Irak’ın hayli karışık olduğu bir ortamda gerçekleşecek. Irak’ta geçtiğimiz günlerde binlerce kişinin katıldığı gösteriler düzenlenmiş ve yolsuzluklara karıştığı iddia edilen Mesut Barzani ile Celal Talabani’nin istifası istenmişti.

THY Bağdat’a uçan tek Avrupalı

THY, son dönemde Türk dış politikasındaki açılımlara paralel bir uygulama ile şimdiye kadar çok ihmal edilen ülkeleri uçuş ağına dahil ediyor. Üstelik bunu yaparken ticari çıkarları ikinci plana bırakmadan hareket ediyor. Zira yeni açılan hatlara yoğun ilgi var. Erdoğan’ın Irak ziyaretinden hemen sonra 12 Nisan’dan itibaren Türk Hava Yolları’nın İstanbul Erbil seferleri başlayacak. THY, halen Bağdat’a günlük uçuşu bulunan tek Avrupalı havayolu kuruluşu. Bilet fiyatları çok yüksek olmasına rağmen Bağdat seferlerinde koltuklar büyük oranda doluyor. THY, Bağdat hattının verdiği cesaretle yakında Irak’ın Basra ve Necef şehirlerine de uçmaya başlayacak. Petrol ve ticaret açısından çok zengin durumdaki bu iki şehir bir anlamda THY ile dünyaya bağlanacak.

Selanik ve Miami seferleri

Ankara’da Avukat Münci İnci’nin ev sahipliğini yaptığı “İmedya Ekonominin Yıldızları” ödül töreninde THY Genel Müdürü Temel Kotil ve Basın Müşvairi Ali Genç ile konuştum. Temel Kotil yeni açtıkları İran-Şiraz gibi hatlarda doluluk oranının beklediklerinden de iyi olduğunu söyledi. Bu arada sanılanın aksine THY’nin Tokyo uçuşlarında yolcu azalmamış. Nükleer felaket nedeniyle Japonya’dan ayrılmak isteyenlerin fazlalığı nedeniyle uçuşlarda boş koltuk yok. Bu arada Türk Hava Yolları, Amerika’daki uçuş ağına Houston ve Detroit’i eklemek üzere. Atlanta ve Miami’ye de sefer konulması planlanıyor. Amerika’daki konut krizinden sonra çok sayıda Türk vatandaşının Miami’de ev aldığı düşünülecek olursa THY’nin Miami’ye uçma girişimi akıllıca bir hamle. THY muhtemelen 2012 sonunda yeni uçakların da filoya katılmasıyla Amerika’da 8 şehre aktarmasız şekilde uçuyor olacak. Komşu Yunanistan’ın Selanik şehrine uçuşlar da 27 Mayıs’ta yeniden başlıyor.

Haberin Devamı

‘Haçlı Seferi’ iddiası saçmalık

Amerika Birleşik Devletleri’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone’nin önceki akşam konutunda verdiği davetteydim. İngiltere, Çin, Fransa ve İsrail Büyükelçilerinin de katıldığı davette Ricciardone akıcı Türkçesiyle çok güzel bir ‘hoşgeldiniz’ konuşması yaptı. Büyükelçi o kadar iyi konuşuyor ki, uzun yıllar Türkiye dışında yaşayan bir Türk de ancak bu kadar iyi konuşabilir. Zira kendisi en son 12 sene önce burada görev yapmış. Büyükelçi “Türkiye ile ABD’nin Libya konusunda ortak endişeleri paylaştığını ve her alanda tam bir işbirliği içinde olduklarını” söyledi. Ayrıca “Libya’da The New York Times muhabirlerinin kurtarılmasından ötürü Türkiye’ye müteşekkir olduklarını” ifade etti. Büyükelçi’ye “Amerika, halkını öldüren her liderin peşinden gidip o ülkeyi vuracak mı? Libya, yeni bir Irak ve Afganistan mı olacak?” diye sordum. Büyükelçi Ricciardone, ülkesinin “çerçevesi BM tarafından çizilmiş sınırlı bir amaç için orada bulunduğunu” ve “Kaddafi’nin acımasızca halkını katletmesinden ABD gibi Türkiye’nin de kaygı duyduğunu” belirtti.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder