Dünya Erdoğan İran yolcusu

Erdoğan İran yolcusu

Paylaş
Erdoğan İran yolcusu

İran Cumhurbaşkanı, uranyum takası konusunda Brezilya önerisini kabul etti. Erdoğan da İran'a gidecek

İran'ın, uranyum takası konusunda Brezilya'nın önerisini kabul ettiği bildirildi. Fars Haber Ajansı'nın, Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'ne dayanarak verdiği habere göre, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silvia'nın, uranyum takasına ilişkin önerisini prensipte kabul etti.

Birleşmiş Milletler (BM) merkezinde 3 Mayıs'ta başlayan Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’nı (NPT) gözden geçirme toplantılarının açılışına katılmak üzere New York’ta bulunan Ahmedinejad, düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İran’a gideceğini söyledi. Ahmedinejad, bu kapsamda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva’nın da İran’a geleceklerini ve kendileriyle orada bu konuyu daha çok konuşma fırsatını bulacaklarını belirtti.

CHAVEZ DE DEVREDE

Uranyum takasına ilişkin önerinin Ahmedinejad ve Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in telefon görüşmesinde ele alındığı belirtildi. Chavez'in, Brezilya'nın önerisini Ahmedinejad'a ilettiği, İranlı liderin ise Tahran'da teknik konulara ilişkin müzakerelere hazır olduklarını ifade ettiği bildirildi.

Brezilya'nın, uranyum takasına ilişkin İran ve Batı arasında arabuluculuk teklifinde mi bulunduğu ya da yeni bir öneri mi sunduğu konusunda açıklama yapılmadı.

Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim, geçen haftaki Tahran ziyaretinde, İran'ın nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili sorunun diplomatik yollarla çözülmesinde rol almak istediğini bildirmişti.

BREZİLYA VE TÜRKİYE YAPTIRIMA KARŞI

BM Güvenlik Konseyinin geçici üyesi olan Brezilya ve Türkiye, nükleer enerji faaliyetlerinden dolayı İran'a yeni yaptırımlar uygulanmasına karşı çıkıyor ve sorunun diplomatik yollardan çözülmesini istiyor.

Bu arada Brezilya liderinin, bu ay içinde Tahran'a yapacağı ziyarette de konunun ele alınması bekleniyor.

İran ve Batılı ülkeler arasında uranyum takasına ilişkin müzakerelerden sonuç alınamaması üzerine Tahran yönetimi, kendi tesislerinde uranyumu zenginleştirme işlemini başlatmıştı.

Uranyum takasına ilişkin önerilerinin hala masada olduğunu belirten Tahran yönetimi, Batılı ülkelerin güven sorununu gidermesi ve ön şart koşmaması halinde müzakerelere başlanılabileceğini duyurmuştu.

AA

2

Haberin Devamı