Siyaset Erdoğan: Irkçı toplumlar bilimde öne çıkamaz
Paylaş
Erdoğan: Irkçı toplumlar bilimde öne çıkamaz

Başbakan Erdoğan, Türkiye İnovasyon haftası dolayısıyla İstanbul'da düzenlenen toplantıda konuştu

İşte Erdoğan'ın açıklamasından satırbaşları:

Haberin Devamı

"Önümüzdeki dönemde desteklerimizi arttırarak bunu devam ettireceğiz. Girişimcilerin inovasyon çalışmalarına destek vermeye devam ettireceğiz.

'O ANNENİN DRAMINI GÖRMÜŞSÜNÜZDÜR
'

Yavrusuna süt ulaştırmak için denizde dalgalarla boğuşan annenin dramını herhalde gazetelerde okumuşsunuzdur. Dünyada mücadele böyle devam ediyor. Bilimin bu seviyeye ulaşmasında doğu medeniyetlerinin büyük payı bulunuyor.

Bu dönemde astronomide, tıpta, tıpta yaşanan gelişmeleri sonraki dönemde yapılan çalışmaların bunlar hep temelini oluşturdu

'İSTANBUL BİLİMİN MERKEZİYDİ'

Selçuklu ve Osmanlı devletleri döneminde de Konya’dan Bursa’ya, Sivas’tan Edirne’ye ve elbette İstanbul bilimin kültürün, ticaretin dünyadaki önemli merkezleri olmuştur.

Haberin Devamı

Taklit eden takip eden asla öne geçemez. Üretmeyip, üretilenle yetinen, başkasının avucuna bakan asla liderlik konumuna yükselemez.
Daha fazla yatırım yapmak zorunda olduğumuz açıktır. Bilim ve sanatın çok geliştiği şehirler esasında cazibe merkezi olan şehirlerdir. Konya döneminin önemli bir başkenti olan Konya, bilimin, sanatçıların önde gelen isimlerini çekmiştir. Daha fazla bilim insanı Konya’ya akın etmiştir. İstanbul'da da durum aynıdır. Kurtuba, Bağdat da aynı şekilde dönemlerinin cazibe merkezleridir. Bugün de bu gerçeğin değişmediğini görüyoruz.
Dünyanın en başarılı üniversiteleri, AR-GE merkezleri uluslararası bir kimlik taşıyorlar.

Silikon Vadisi sadece ABD vatandaşlarından değil dünyanın her ülkesinden başarılı insanların emekleriyle ayakta duruyor. Bizim de bu gerçeği görmemiz gerekiyor

'HERKESİN AYNI ŞEKİLDE DÜŞÜNDÜĞÜ BİR TOPLUM YENİ FİKİRLER ÜRETEMEZ'

Farklılık bir dezavantaj değil, tam tersine bir avantajdır. Renklilik yoksulluk değil, zenginliktir.

Herkesin aynı şekilde düşündüğü bir toplum yeni fikirler üretemez.

Sadece griden ve grinin tonlarından ibaret bir ülke dünyaya söyleyecek söz bulamaz

'IRKÇI TOPLUMLAR BİLİMDE ÖNE ÇIKAMAZ'

Irkçılık bilimin ve sanatında düşmanıdır. Hiçbir ırkçı toplumun bilim ve sanatta öne çıktığını göremezsiniz.

Haberin Devamı

Türkiye kadim tarihi içinde hiçbir zaman ırkçı bir anlayışa sahip olmamıştır.

Türkiye şu anda da hoşgörü iklimini daha da güçlendirerek, bilim, sanat ve sporda da artık farklı bir kulvarda ilerliyoruz. Henüz başlangıç aşamasındayız

Cumhuriyet tarihinde yapılan dersliklerin tüm o kadarını yapmış bir Türkiye var.

'KONGRE MERKEZİNİ BİZ YAPTIK
'

Bugün başta eğitim olmak üzere bilimde, AR-GE- inovasyonda atılan adımlar Türkiye’yi küresel düzlemde öne çıkaracaktır.

Bir tarafta denizin 62 metre altında Marmaray’la inovasyon, geldiğimizde İstanbul’da kongre merkezi yoktu ha. Geldikten sonra bir kongre merkezi olarak burayı yaptık. Bunlarla dünyaya açıldık. Yoksa uluslararası kongreleri İstanbul’da yapmak mümkün değildi.

Kağnılarla yürüyerek bir yere varamayız. Banliyö trenleriyle de bir yere varamazsınız. Onlar da tarih oluyor. Saatte 300 km hızla giden trenler varsa Türkiye bunu yapmak zorundaydı.

Marmaray’ın biraz daha güneyinde tüp geçit yapıyoruz. 2015’te o da bitiyor. Otomobillerin geçtiği bir tüp geçit o.

Haberin Devamı

Dünya ile rekabette bunlar önem arz ediyor da o yüzden. Oturduğumuz yerde tribünden izleyemeyiz. Yarışın içinde olacağız

'HERHANGİ BİR ÜLKE VERİRSE ALACAĞIZ, YOKSA YANDIK
'

İnsansız hava araçlarında şu anda 30 bin feete kendi ürettiğimiz araçla çıkabildik. Bugüne kadar insansız hava aracımız yoktu. Herhangi bir ülke verirse alacağız, vermezse yandık. Şimdi kendimiz üretiyoruz.

Yakın bir gelecekte de ihracına başlayacağız. Tankımızı üretir hale geldik. Şu anda testleri yapılıyor. Artık kendi helikopterimizi üretir hale geldik. Kendi helikopterlerimizle talepler geldi."