Siyaset Erdoğan: İyot gibi açığa çıktınız
Paylaş
Erdoğan: İyot gibi açığa çıktınız

Başbakan Erdoğan, Anayasa değişikliğine karşı çıkan yargıya “Bu işi bu kadar seviyorsan çıkar cübbeni siyaset meydanına çık. Zaten şu anda iyot gibi açığa çıktınız” diye seslendi

'SİYASETE SOYUNDULAR’

Başbakan Tayyip Erdoğan dün İstanbul’da Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) 19’uncu Olağan Genel Kurul Toplantısı’na katıldı.

Erdoğan, Haliç Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen kongrede, Anayasa değişiklik paketine tepki gösteren yüksek yargıyı eleştirdi. Erdoğan, “Yargı şu anda feryat ediyor. Bakıyorsunuz ki bizden çok siyasetçi olmuşlar. Hani yargı siyasallaşmamıştı? Yargı siyasallaşmadı, yargı siyasete soyundu” dedi.

‘BU KADARINA PES’

Başbakan Erdoğan yüksek yargıya eleştirilerini şöyle sıraladı: Vatandaşa ve parlamentoya çağrı yapıp ‘Sakın bu Anayasa değişikliğini desteklemeyin’ diyorlar.

Bu işi bu kadar seviyorsan cübbeni çıkar gel siyaset meydanına çık. Nasıl olsa bu Anayasa değişikliğine karşı çıkan partiler var, onlardan birine katıl. Şu anda zaten iyot gibi de açığa çıktınız, kendinizi gizleyecek bir yeriniz de kalmadı. Kendinizi artık gizleyemezsiniz. Artık bu kadarına da pes.

‘AB’DE BÖYLE DEĞİL’

Erdoğan, hiçbir AB üyesi ülkede, yargı kurumlarının Türkiye’deki gibi oluşmadığını ifade ederek, “Avrupa ülkelerinde HSYK, Yargıtay, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi üyeleri parlamento, senato, meclis, başkan, başbakan ve bakanlar kurulunca atanıyor.

Buyursunlar bize aksini iddia etsinler. Amerika’da başkan atama yapıyor ama bizde böyle bir şey var mı? Bizde buna tahammül bile edemiyorlar, adının duyulmasını istemiyorlar” diye konuştu.

‘CHP’YE BU YAKIŞIR’

Konuşmasında “Anayasa değişiklik paketinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne gideceğiz” diyen CHP’yi de eleştiren Erdoğan “Biz daha Anayasa demeden muhalefet Anayasa Mahkemesi demeye başladı.

Meclis’in iradesini, milletin iradesini mahkemelik yapmak, mahkeme kapısına taşımak ancak bu CHP’ye yakışır” dedi. Erdoğan, “Eğer milletin Meclisi Anayasa değişikliği konusunda iyi bir sınav vermezse, son sözü millet söyler, son kararı millet verir” diye ekledi.

'İYOT GİBİ AÇIĞA ÇIKMAK' NE DEMEK?

İyot, mavimtrak ve esmer renkte bir element. “İyot gibi çözülmek” ifadesini kimyacılar, elementin suda az çözünüp sarı bir çözelti oluştararak kendini belli etmesi anlamında kullanıyor.

Psikolojide ise, “suçlu psikolojisi”ni anlatmak için kullanılıyor. “İyot gibi açığa çıkmak” deyimi Hulki Aktunç’un “Türkçenin Büyük Argo Sözlüğü”nde şöyle anlatılıyor:

Yaptığı hata (kusur, suç) inkar edilmez biçimde ortaya çıkmak. 2-Başkalarının da hatalı olduğu bir durumda, kusuru yalnızca bir tek kişiye yüklemek.

2

Haberin Devamı