Gündem Erdoğan: Katar'ın talep etmesi halinde Türk askeri üssünü kapatabiliriz

Erdoğan: Katar'ın talep etmesi halinde Türk askeri üssünü kapatabiliriz

Paylaş
Erdoğan: Katar'ın talep etmesi halinde Türk askeri üssünü kapatabiliriz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, France 24 kanalına konuştu

Erdoğan, "Katar krizinde körfez ülkelerin talepleri hiçbir koşulda kabul edilebilir değil. Ancak Katar'ın talep etmesi halinde Türk askeri üssünü kapatabiliriz." dedi.

'SUUDİ ARABİSTAN KÖRFEZİN EN GÜÇLÜ ÜLKESİDİR'


Katar krizi ile ilgili soruları yanıtlayan Erdoğan, “Öncelikle bir gazeteci, olarak bir medya mensubu olarak sizi de bir düşünceye davet ediyorum. Biz bu bölgenin ikinci bir kriz bölgesi olmasını istemiyoruz. Suriye, Irak zaten burada çok ciddi bir kriz var. Şimdi de Körfez’de böyle bir krizin meydana gelmesini istemiyoruz. Bu konu ile ilgili olarak Suudi Arabistan, Körfezin en güçlü ülkesidir. Bütün açıklamalarımda Suudi Arabistan Kralından bizim isteğimiz, bu bölgenin büyüğü olarak hem yaşça hem ekonomik olarak burada bir krizin çıkmamasına müsaade etmemesidir. Biz hep bunu istedik. Bu 13 maddelik yaptırımına gelince, 13 maddelik yaptırım bir devleti, devlet olmaktan çıkarma yaptırımıdır." dedi.

'ANLAŞMAMIZA SADIĞIZ'


Erdoğan, "Katar bir devlettir. Asla kabul edilemez. Öyle maddeler var ki bu maddeler ‘Ben seni devlet olarak tanımıyorum. Devlet olarak işlevlerinden vazgeçeceksin’ demektir. Böyle bir şeyi kabul edemeyiz. Türkiye, Katar’la savunma anlaşması yapmıştır 2014’te. Bu savunma anlaşmasında üs kurma olayı var. Katar’ın bu talebine evet dedik. O yıl aynı talebi Suudi Arabistan’a yaptım. Aynı şekilde ‘İsterseniz Suudi Arabistan’da üs kurabiliriz’ dedik.

‘Değerlendirelim’ dediler. Bu arada Katar’daki çalışmalarımıza devam ettik. Şu anki üs çalışmaları 2014’te başlayan çalışmalardır. ‘Türkiye’nin oradaki üssünü kaldıracaksın’ diyor. Böyle bir şeyi Katar istemedikten sonra biz asla yapmayız. Böyle bir şeyi CENTCOM için niye istemiyorlar? Orada ABD’nin de üssü var, Fransa’nın da üssü var. Onlar için neden böyle bir şey istenmiyor da Türkiye için neden isteniyor. Türkiye olarak bir defa biz Katar’la olan anlaşmamıza sadığız ve sonuna kadar sahibiz. Eğer Katar’ın bizden bir ricası, talebi olursa biz tabi ki istenmediğimiz yerde olmayız” açıklamasını yaptı.

TEZKERE MECLİS'TE KABUL EDİLMİŞTİ


Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti arasında Katar topraklarında Türk Kuvvetleri'nin konuşlandırılmasına ilişkin uygulama anlaşması ile anlaşmanın tadili hakkında protokolün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair Kanun Tasarısı 7 Haziran'da TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmişti.

KÖRFEZ ÜLKELERİ İLİŞKİLERİ KESMİŞTİ


Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Mısır ve Yemen, Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu. Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatarak, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemişti.

Katar'a karşı diplomatik ablukaya daha sonra Maldivler, uluslararası toplumca meşruiyeti olmayan darbeci general Halife Hafter destekçisi Libya'daki Tobruk hükümeti, Moritanya ve Komor Adaları da katılmıştı.

Ürdün de Katar ile diplomatik ilişkilerinin seviyesini düşürdüğünü ve merkezi Katar'da bulunan El-Cezire televizyonunun yerel ofisini kapattığını duyurmuştu.


Katar'da Türk askerinin konuşlanmasını içeren tezkere kabul edildi


Türkiye'nin Katar'daki askeri üssü