Siyaset Erdoğan: Küba'ya Ortaköy Camii yapalım
Paylaş
Erdoğan: Küba'ya Ortaköy Camii yapalım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Latin Amerika ülkelerini kapsayan ziyaretinin ikinci durağı olan Küba'daki temaslarını tamamlayarak Meksika'ya gitti. Erdoğan'ın Küba ziyaretine ise cami açıklamaları damga vurdu

Havana'daki programı kapsamında kentin eski şehir olarak adlandırılan tarihi bölümünü gezen Erdoğan, basın mensuplarının Küba ziyaretine ilişkin sorularını yanıtladı.

KÜBA, HAVANA'DA CAMİ İÇİN SUUDİLERLE ANLAŞMIŞ

Havana'da cami projesiyle ilgili gelinen noktanın sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Küba yönetimince Suudi Arabistan ile bu konuda çok öncelere dayanan bir görüşme yapıldığını ve bir mutabakata varıldığını aktardı.

'HAVANA OLMAZSA BAŞKA BİR ŞEHRE ORTAKÖY CAMİİ YAPALIM'

"Suudi Arabistan mimarisiyle bizim mimarimiz farklı. Burada bu işle ilgilenen çok önemli bir isim var, kendilerine Ortaköy Camii ile ilgili daha önce bilgi vermiştik. Ben şimdi Ortaköy Camii ile ilgili tüm bilgileri, proje çalışmalarına, tüm görüntülerine varıncaya kadar takdim ettim. 'Biz bunu kendimiz yapacağız, ortak istemiyoruz. Uygun görürseniz Havana'da yapmak isteriz'. Havana'da diğerlerine söz vermişseniz o zaman bir başka şehirde Ortaköy Camii'ni yapabileceğimizi kendilerine söyledik. Bundan sonraki süreci de bizler gerek Diyanet İşleri gerek TİKA vasıtasıyla takip edeceğiz. TİKA ile ilgili burada üç önemli adım atıldı, bir adım da bu olacak. Olu

Erdoğan'ın ziyareti öncesinde bir basın toplantısı düzenleyen Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tutkun da Eski Havana bölgesine yapılacak olduğunu söylediği camiye ek olarak, Küba'dan ikinci bir cami yapılmasını isteyeceklerini duyurmuştu. Tutkun "Cumhurbaşkanımızın Küba seyahatinde, Müslüman öğrencilerin yoğunlukta bulunduğu Santiago şehrine mütevazi bir cami yapılmasını talep edeceğiz" diye konuşmuştu.

KÜBA BASINI: 1 DEĞİL 2 CAMİ İÇİN GELECEK


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Amerika’yı Kristof Kolomb’dan önce Müslüman denizciler keşfetti” sözlerine değinen Küba basını da bu açıklamaların yarattığı polemiklere de geniş yer verdi.

Ülkenin önde gelen gazeteleri, “Türk Cumhurbaşkanı’nın Küba’ya bir değil, iki cami inşa etmek için geleceğini” yazdı. Gazeteler, Küba’ya cami inşasının Türkiye ile Küba arasında kurulması planlanan ekonomik ve siyasi ilişkilerin önüne geçmeye başladığına dikkat çektiler.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Havana'daki Atatürk büstüne çiçek bıraktı ve "eski şehir" olarak adlandırılan tarihi bölgeyi gezdi.

Kentteki yabancı bir devlet başkanına ait tek büst olan Atatürk büstünün bulunduğu parka gelen Erdoğan, buraya çiçek bıraktı.

"Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk" ifadesinin altında doğum ve ölüm tarihlerinin yer aldığı Atatürk büstünde Türkçe ve İspanyolca "Yurtta sulh cihanda sulh" yazısının bulunduğu dikkati çekti.

Haberin Devamı

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer27051","27051","201502","27051-257628.jpg","1", "0","Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan anlamlı ziyaret");