Dünya Erdoğan Kürt boru hattına izin verir mi?

Erdoğan Kürt boru hattına izin verir mi?

Paylaş
Erdoğan Kürt boru hattına izin verir mi?

Saygın ekonomi ve siyaset dergisi The Economist'te yayımlanan bir makalede, Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden nakli masaya yatırıldı

İngiliz Economist dergisi Kuzey Irak'taki petrol yatırımlarını ele aldığı bir yazısında, üretimin artmasında rağmen asıl meselenin bunun dünyaya ulaştırılması olduğunu belirtiyor. Dergideki ifadeler şöyle:

"Kürtler bugün merkezi hükümet tarafından kontrol edilen boru hatlarından günde 200 bin varil petrol ihraç ediyor. Bölgesel Kürt Yönetimi Petrol Bakanı, Türkiye'ye, kendilerine ait olacak bir boru hattı inşa etmek istiyor. Bazı Türk yetkililer, sonunda Kuzey Irak'ta bağımsız bir Kürt devleti olasılığını kabul etmiş görünüyor ve bunu Türkiye'ye ticari açıdan bağımlı kılmaya çalışıyor."

"Türkiye şimdiye kadar Kürtlere sadece tankerle petrol ihraç etme izni verdi. Kürtlerin boru hattına onay alabilmesi için, Türkiye'nin Irak dışındaki Kürt ayrılıkçılığına karşı muhalefetini desteklemesi gerekecek. Bu çok olası görünmüyor. Ama Suriye'de iç savaşın büyümesi Kürtlere yarıyor. Erdoğan, Suriye rejimini desteklediği için Irak Hükümeti'ne kızıyor. Kürt petrol ihracatını desteklemek karşılık olabilir. Ama Kürt boru hattına onay vermek şu aşamada Erdoğan için çok aşırı bir adım olur."

BBC TÜRKÇE

Haberin Devamı