Siyaset Erdoğan: Libya'ya silah doğrultan olmayacağız
Paylaş
Erdoğan: Libya'ya silah doğrultan olmayacağız

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye asla ve asla Libya halkına silah doğrultan taraf olmayacaktır" dedi.

Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Libya ve bölgede yaşananlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Haberin Devamı

"Biz neyi, nerede ve nasıl söyleyeceğimizi, nasıl söyleyeceğimizi çok iyi biliriz" diyen Erdoğan, Türkiye’nin değişimin, demokrasinin, insan haklarının ve ifade özgürlüğünün tarafında olduğunu kaydetti. Erdoğan, "Bizim Libya ile ilişkimiz petrol ilişkisi değildir, çıkar ilişkisi değildir" şeklinde konuştu.
Libya’daki olaylar başladığı andan itibaren taraflarla diyalog kurduklarını anlatan Erdoğan, ilişkinin kopmasının her şeyin kopması anlamına geldiğini ifade etti.

Başbakan Erdoğan, Libya’ya yönelik insani yardım operasyonunun şemsiyesinin BM olması gerektiğini bildirdi ve NATO’da devam eden toplantıda Türkiye’nin görüşlerinin taraflara bildirileceğini kaydetti. Erdoğan, "Mecliste de milletvekillerinin bilgilendirilmesi amacıyla bir oturum yapılmasının planlandığını", Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da muhalefet partilerini bilgilendireceğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, "Türkiye asla ve asla Libya halkına silah doğrultan taraf olmayacaktır" dedi.
Halen Libya’da bulunan Türk vatandaşı sayısının 500’ye yakın olduğunu anlatan Erdoğan, bunların da kendi istekleriyle orada kaldığını söyledi.

"BAKKAL DÜKKANI YÖNETMİYORUZ"

Erdoğan, Cidde Ekonomik Forumu’na katılmak üzere gittiği Suudi Arabistan’daki temasları hakkında da bilgi verdi.
Başbakan Erdoğan, forum çerçevesinde görüşmelerinin yanı sıra katılımcılara hitap ettiğini, Türkiye’nin ekonomisi ve dış politikası hakkında değerlendirmelerde bulunduklarını anlattı. Başbakan Erdoğan, Cidde’de Ziraat Bankasının Suudi Arabistan’daki ilk şubesinin açılışını yaptığını söyledi.

Suudi Arabistan’ın en önemli üniversitelerinden Ümmül Kura’da şahsına tevdi edilen fahri doktora unvanını aldığını ifade eden Erdoğan, burada yaklaşık 2500 öğretim üyesi ve öğrencinin de bulunduğu salonda gençlere hitap ettiğini belirtti.

Başbakan Erdoğan, dünyanın her yerinde Türkiye’nin sözünün ağırlığının bulunduğunu belirterek, "Bu durum bize büyük bir sorumluluk yüklüyor. Biz artık gündemin peşine takılıp gidemeyiz. Biz günü kurtaran açıklamalarla yetinemeyiz. Bugün artık biz her sözümüzü adalet terazisinde hassas bir şekilde tartarak konuşmak, onlarca, yüzlerce etken ve dinamiği dikkate alarak konuşmak, görüş beyan etmek zorundayız. Bizim temel ilkelerimiz belli, dış politikamız, barış, adalet, uluslararası hukuk, hakkaniyet ve dayanışma ilkeleri üzerine kuruludur. Farklı şekilde söyleyebiliriz. Farklı kelimelerle ifade edebiliriz ama her hadise karşısında biz bu temel ilkeler çerçevesinde hareket edebiliriz" dedi.

Haberin Devamı

-"LİBYA İÇİN NEDEN SUSUYUR?"-

"Mısır için sesini yükselten Başbakan Libya için neden susuyor" şeklindeki eleştirilere değinen Erdoğan, şöyle devam etti:
"Son derece haksız, yakışıksız ve maalesef bilgisizlikten kaynaklanan eleştiriler yapıldı. Biz, neyi nerede söyleyeceğimizi ve nasıl söyleyeceğimizi, ne zaman söyleyeceğimizi çok iyi biliriz. Çünkü bunları istişare ederiz.

Biz bakkal dükkanı değil, dünyanın en önemli ülkelerinden birini, Türkiye’yi yönetiyoruz. Öncelikle bizi sessiz, tepkisiz, tarafsız kalmakla itham edenler, bölgede esen değişim rüzgarlarının ilhamı nereden aldığına çok dikkatle baksınlar. Bu çok önemli.
Biz sesimizi de, tepkimizi de belli bir üslup içinde ortaya koyuyor, tarafımızı çok net şekilde tüm dünyaya gösteriyoruz. Biz değişimin tarafındayız, demokrasinin, insan haklarının, ifade özgürlüğünün tarafındayız. Biz çatışmanın, baskının, şiddetin, zulmün tarafında değil, hakkın, adaletin, uzlaşmanın kucaklaşmanın yanındayız."

Haberin Devamı

The Guardian gazetesinin muhabirinin Libya’da tutuklandığını ve serbest kalmaları için Türkiye’nin devreye girmesinin istendiğini anlatan Erdoğan, "Ve Türkiye’nin devreye girmesiyle serbest bırakılıyor. Serbest bırakıldıklarına dair belgeye, ’Türkiye’nin hatırı için serbest bırakılmışlardır’ ifadesi yazılıyor. Bunları görmemekte ısrar edenler, başlarını kumdan çıkarıp çevrelerine baksınlar" diye konuştu.