Siyaset Erdoğan: Listeye giremeyen kırılmasın
Paylaş
Erdoğan: Listeye giremeyen kırılmasın

Erdoğan: Listeye giremeyen kırılmasın

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, parti tüzüğüne göre, arka arkaya 3. dönem milletvekili olan AK Parti’lilerin, bir dönem ara verme durumunda kalacaklarını hatırlatarak, "Eğer ilkeli bir partiysek, ilkeli hareket edeceksek bunu başarmak durumundayız. Bunu başardığımız andan itibaren Türkiye’de de siyasette de yeni bir anlayış, yeni bir dönem başlayacak. Koltuklardan güç alan değil, koltuklara güç katan bir siyaset anlayışını getirmiş olacağız" dedi.

Haberin Devamı

Partisinin TBMM Grup toplantısında konuşan Erdoğan, 12 Hazirandaki genel seçime yönelik değerlendirmelerde bulundu. Seçim tarihinin yaklaştığı süreçte aday adaylarının yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını, 6 bin civarında başvurunun söz konusu olduğunu hatırlatan Erdoğan, 10 kişiden birinin aday olacağını söyledi. "Bu ne demektir? İşimiz çok zor. Zira bunu eleyeceksin, kolay bir iş değil" diyen Erdoğan, diğer partiler ile kendilerinin durumunun ortada olduğunu vurguladı.

Ehliyet, liyakat sahibi insanların ağırlıklı tercih merkezinin AK Parti olduğuna işaret eden Erdoğan, hafta sonunda temayül yoklamalarının gerçekleştiğini, 3 hafta içinde adayları tespit etmiş olacaklarını ve ardından listelerini YSK’ya vermiş olacaklarını anlattı.

Haberin Devamı

Farklı bir parti olduklarını ve farklı bir çalışma içinde bulunduklarını kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:
"Dikkat edin bizim yaptığımız çalışmayı, diğer siyasi partilerin hiçbirisi yapmıyor. Sandıklardaki sorumlu arkadaşlarımıza varıncaya kadar hepsinin kanaati bu temayül yoklamalarına yansımış durumdadır. Şimdi, 12 komisyonumuz var. Bu 12 komisyon, genel başkan yardımcılarından oluşuyor. Bu komisyonlarda bulunan arkadaşlarımız birlikte, şu anda bütün temayül yoklamasından sonra, bu yoklamaya katılan arkadaşlarımızla tek tek birebir görüşecek, daha yakından bu aday adaylarını tanıma imkanı bulacak. Bu tanımadan sonra onların da bir raporu olacak; düşünceleri, kanaatleri, puanlamaları neyse, hepsini bir değerlendirme komisyonuna iletecek. Ki bu komisyonda yine bu arkadaşlarımız yer alacak ama 12 komisyon bu kez 6 komisyona inecek. Bu 6 komisyonunun içinde, 12 komisyonun içerisinden arkadaşlarımız yardımcı elemanlar olarak yine yerlerini alacaklar. Bu komisyon çalışmasını yapacak, tekrar aday adaylarından elenenler dışında yapılacak olan bu çalışmanın yanında bir taraftan da kamuoyu araştırmalarını da yapacağız."’

-"SONUÇLAR ŞU ANDA KASAMDA"-

Erdoğan, kısa bir süre önce 81 ilde 106 bin denekle kamuoyu araştırması yaptıklarını kaydederek, "Diğer siyasi partilerin böyle bir derdi var mı? 106 bin denek, 81 ilde ve bunların bütün neticesi şu anda kasamda. Bütün bu çalışmalarla onları da birleştireceğiz. Mevcut arkadaşlarımızın kendi illerindeki konumunu o illerdeki kamuoyu araştırmalarından aldık. Sadece kendi arkadaşlarımızı değil, diğer partilerin milletvekillerine halkın bakışını da aldık. Onlara nasıl bakıyor, bizim milletvekillerimize, hizmetlerimize nasıl bakıyor? Bunları da öğrenme fırsatı bulduk" dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, söz konusu 6 komisyonun kararı ile kamuoyu araştırmalarından gelecek sonuçları "Çapraza alacaklarını", daha sonra da kendisinin başkanlığında, 4 genel başkan yardımcısı, 3 grup başkanvekili, kadın kolları ve gençlik kolları başkanlarının da yer alacağı üst komisyonda nihai değerlendirmeyi yapacaklarını bildirdi.

-"SİYASET İLLA PARLAMENTODA OLMAKLA YAPILMAZ"-

Erdoğan, parlamentoya 25-30 yaş arasında genç taşımayı, 30 kadın milletvekili ve AK Parti’nin parlamentodaki sayısını daha fazla artırmayı hedeflediklerini belirterek, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Ehliyet, liyakat, katma değer....Bütün bunları da bu süreçte değerlendireceğiz. Gelecek arkadaşlarımız AK Partimize ne denli bir katma değer sağlayacak? Bunlar bizim için çok önemli. Katma değer sağlayamayacak arkadaşlarımızla biz güçlenerek yarınlara yürüyemeyiz. Kaldı ki bu dönemde 3. kez arka arkaya milletvekili adayı olacak arkadaşlarımız da var. Bu arkadaşlarımız son kez milletvekili adayı olacaklar. Bundan sonra bir dönem ara verme durumunda kalacaklar. Daha sonra tekrar devam etme durumu olursa o halde tekrar devam edebilirler. Bu bizim partimizin tüzüğündeki bir maddesidir, ilkesidir. Eğer ilkeli bir partiysek, ilkeli hareket edeceksek bunu yapmak durumdayız, bunu başarmak durumundayız. Bunu başardığımız andan itibaren Türkiye’de siyasette de yeni bir anlayış, yeni bir dönem başlayacak. Yani koltuklardan güç alan değil, koltuklara güç katan bir siyaset anlayışını biz getirmiş olacağız. Bu çok önemli."

Zaman zaman "Aman efendim sizler kalmalısınız" şeklinde yaklaşım olabildiğine işaret eden Erdoğan, siyasetin mutlaka parlamentoda olmakla yapılmadığını, parti içinde kalarak da siyaset yapılabildiğini kaydetti. Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Siyaset partimizde veya bir think tank kuruluşunda yapacağınız çalışmalarla da olabilir. Siyaset, parti görev verir, ’Git filanca yerde konferans ver’ der, gider orada konferans verirsiniz. Ama ben dikkat ediyorum; mesela geçen dönemde milletvekili olmayan ya da olamayan arkadaşlarımızın hiçbir tanesi ’Ben il teşkilatında görev almaya hazırım’ diyememiştir. Ya ortadan kaybolmuştur ya kolay kolay görünmemiştir ya da seçim zamanlarında ortaya çıkmışlardır. Şimdi bu olmaz. Partimizin genel merkezi herhangi bir milletvekili arkadaşımızı arayıp ’Gel sen il başkanı olacaksın’ dediği zaman, ’Emriniz başım üstüne’ diyebiliyorsa o bir dava adamıdır. Ama olmaz, ’Ya ben milletvekilliği yaptım, şimdi bize yakışır mı?’ diyorsa, o henüz siyaseti kavramamış demektir. Çok önemli. Biz olaya böyle bakıyoruz. Tüzüğümüzü, programımızı hazırlarken, hep bu anlayışla hazırladık. Eğer bir değişim, dönüşüm yapacaksak, işte bunu böyle yapacağız. Yani, şu anda Ortadoğu’ya bakarak, ’niye bunlar böyle gidiyor?’ demeyelim. Önce kendimizi hesaba çekeceğiz, hesaba çekilmeden. Sonra aynı hesapla biz karşı karşıya kalırız. Onun için rahat olacağız, kendimizi buna iyi hazırlayacağız ve ’Mademki partim bana böyle bir görev verdi, başımız gözümüz üstüne’ deyip yola devam edeceğiz, bunu başarmamız lazım."

-"TOP OYNADIĞIM ZAMAN..."-

Başbakan Erdoğan, tüm kriterleri gözeterek milletvekili aday listelerini YSK’ya bildireceklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Hiçbir şehrimizde vatandaşımızın, ’Özellikle ben de olsaydım işte bu ismi seçerdim’ diyeceği, AK Parti ruhunu özümsemiş, ilkelerimizi benimsemiş, AK Parti’nin ufkuna, vizyonuna sahip, dürüst, çalışkan, donanımlı, millet sevdalısı isimleri inşallah milletimizin takdirine sunacağız. Temenni ederim ki bu 6 bin civarındaki isimden listelere giremeyen arkadaşlarım kırılıp çekilmezler. Onların da aynı ruhla, aynı inançla, aynı aşkla seçim kampanyasına katılmaları gerekir.

Top oynadığım zaman, hocamız o gün maça çıkacak takımı açıklarken, ’Çocuklar; biliyorsunuz bizim kadro 24 kişi, ama ben sahaya 24 kişiyi sürmeyeceğim, 11 kişi süreceğim, 5 de yedeğiniz var, 16 kişi açıklayacağım. Dolayısıyla ’Ben takıma giremedim’ diye kimsenin üzülmemesi gerekir’ derdi. ’Yine aynı ruhla çalışmaya devam edeceksiniz, 24’tesiniz diye hiçbir zaman işi asmayacaksınız’ derdi, 11’i böyle açıklardı. Şimdi biz de 6 binin içinden 550 kişilik listeyi çıkartacağız ve bu 550 ile sahada çalışacağız. 550’in 550’si de buraya herhalde gelmeyecek. Bunun içinde kazanamayanlar da olacak kazananlar da olacak. ’Aaa ben listenin şurasındayım’ deyip de çalışmalara katılmayanlar oldu geçmişte. Daha sonra da kazandı ama açıkça söyleyeceğim; utanmadan, sıkılmadan buraya geldi. O tür tipler fazla da durmadılar biliyor musunuz? Sonra da çekip gittiler. Niye? Aidiyet denilen konu, çok önemli bir konu, mensubiyet denilen konu çok önemli bir konu. Eğer bu davanın aidiyetini, mensubiyetini kavramışsan, o zaman ne demek? Listenin şurasındayım, burasındayım, ne demek dışında kaldım? Tabii ki koşacağım, çalışacağım. Önemli olan, ’her şey Türkiye için, her şey insanımız için diyeceksin’ bu yolda çalışacaksın."

Erdoğan, seçim beyannamesi çalışmalarının süratle devam ettiğini söyledi.
Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in başkanlığında kurulan ekibin bu çalışmayı sürdürdüğünü belirten Başbakan Erdoğan, bu beyannamenin 4 yıllık olmadığını, 2023’ü hedeflediğini, 12 yıllık bir seçim beyannamesinden bahsettiklerini söyledi.

-"AK PARTİ FARKINI BİR KEZ DAHA ORTAYA KOYACAĞIZ"-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Neyi hedefliyoruz, ne yapacağız? Hepsi orada yer alacak. Kampanyaya yönelik çalışmalarımız sürüyor. Gerek beyanname, gerek kampanya olarak AK Parti farkını bir kez daha ortaya koyacağız" diye konuştu.

Yapıcı bir kampanya ile millete planlarını, projelerini, hedeflerini sunacaklarını ifade eden Erdoğan, bu süreçte Meclis çalışmalarının da hız kesmeden süreceğini, millet ve ülke için hayati derecede önemli yasal değişiklikleri tamamlayacaklarını bildirdi.

Başbakan Erdoğan, YSK’ya listeyi verdikten sonra, seçim beyannamesi ile ilgili açıklamalarını muhteşem bir şekilde gerçekleştireceklerini söyledi.

Konuşmasının sonunda Erdoğan’a, Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Başkan Vekili Kemal Şahin başkanlığındaki heyet, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) ve idari tasarruflarla Türk Silahlı Kuvvetlerinden atılanlara tanınan haklar nedeniyle teşekkür etmek amacıyla, çiçek sundu.