Hakan Çelik Erdoğan Londra'da vize için bastıracak
HABERİ PAYLAŞ

Erdoğan Londra'da vize için bastıracak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak’taki kritik temaslarının ardından bugün İngiltere’de... Erdoğan’a, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Devlet Bakanı ve Avrupa Birliği Baş Müzakerecisi Egemen Bağış eşlik ediyor. Erdoğan’ın Londra’daki görüşmelerinin ana konusu “Libya’ya düzenlenen operasyon”. İkili ilişkiler ve uluslararası konularda İngiliz tarafı ile paylaşılacak çok mesele var.

[[HAFTAYA]]

İngiltere Başbakanı David Cameron ile bugün Kıbrıs ve G- 20 konularında da görüşecek olan Erdoğan, Bloomberg TV’ye bir mülakat verecek. Ayrıca Buckingham Sarayı’nda Kraliçe Elizabeth tarafından da kabul edilecek. Libya’ya yönelik ilk hava harekâtı kararlarının alındığı Paris toplantısına Türkiye çağrılmamıştı. Ancak İngiltere’nin öncülük ettiği Londra görüşmelerine, Türkiye adına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu katıldı ve Ankara’nın tavrını anlattı. İngiltere en başından bu yana Avrupa Birliği içinde Türkiye’ye açık destek verdi. İngilizler, AB’yi Fransızlar ve Almanlar gibi “içine kapalı ve muhafazakâr bir birlik” olarak görmüyor.

Haberin Devamı

İngiltere, Türkiye’nin katılımının AB’yi stratejik ve ekonomik olarak zenginleştireceği görüşünde. Bu desteği vermesine karşın vize uygulamaları konusunda oldukça katı olan İngiltere, yeşil ve kırmızı pasaport sahibi Türklerden bile vize istiyor. Erdoğan, Londra’da “Bize bu kadar destek veren bir ülkenin sert vize rejimi uygulamasını kabul edemiyoruz” diyecek. Erdoğan, vizelerin kaldırımasını dış politika önceliklerinden biri haline getirdi. Başbakan, son dönemde Rusya dahil pek çok ülkeyle vizelerin kaldırılması için kişisel gayret gösterdi.

Türkiye’nin ikinci pazarı

Yüksek ticaret hacmi ise ikili ilişkilerin güzel yanını oluşturuyor. Birçok kişi bilmez ama İngiltere Türkiye’nin dünyada en çok ihracat yaptığı ikinci ülke. “Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi” ile “Türk- İngiliz İş Konseyi” tarafından Landmark Otel’de ortaklaşa düzenlenen “Türkiye ile Büyüme” (Growth with Turkey) etkinliğinde ikili ticaretin geliştirilmesinin yolları araştırılacak. Türkİngiliz İş Konseyi’nin eşbaşkanlığını çok deneyimli bir iş kadını olan Suzan Sabancı Dinçer yapıyor. İngiltere dünyanın 6. büyük ekonomisi ve yüksek bir tüketim gücü var. Bu nedenle İngiltere’ye yönelik tanıtım çok önemli.

Haberin Devamı

Ağaoğlu’nun yatırımı

Türkiye’de 2250 İngiliz şirketi faaliyet gösteriyor. İngilizlerin 2002- 2010 yılları arasında burada yaptığı yatırımın tutarı da 3.7 milyar dolar. Aynı dönemde Türkiye’de gayrimenkul sahibi olan 85 bin yabancı arasında İngilizler 31 bin kişi ile ilk sırada. Son beş yılda Türkiye’nin İngiltere turizm pazarında en hızlı büyüyen ülke olması, mevcut potansiyeli ortaya koyuyor.

Koç, Doğuş, Sabancı, Kale ve Vestel, İngiltere’de büyük ölçekli iş yapan Türk kuruluşları. Türkiye, müteahhitlik hizmetleri açısından dünyada Çin’den sonra ikinci sırada; buna karşın İngiltere’de fazla iş alamamışız. Ali Ağaoğlu’nun Canary Wharf bölgesinde başlatacağı rezidans, konut ve ticaret merkezi inşası sektör adına moral olacak. Nitekim Zafer Çağlayan bugün yapacağı görüşmelerde, 2012 Londra Olimpiyatları için inşa edilecek spor alanlarında Türk firmalarının önereceği projelerin dikkatle incelenmesini isteyecek.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder