Siyaset Erdoğan: Minareler hürriyetleri kısıtlamadı
Paylaş
Erdoğan: Minareler hürriyetleri kısıtlamadı

Erdoğan, konuşmasına verdiği ezan arasından sonra İsviçre'deki minare yasağına yüklendi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'da Avrupa Birliği (AB) Genel Sekreterliği İstanbul Hizmet Binası ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Avrupa Birliği Müdürlüğü Merkezi’nin açılışına katıldı. Buradaki konuşması sırasında ikindi ezanı okundu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bir süre konuşmasına ara verdi. Ezanın bitmesinden sonra konuşmasına devam eden Erdoğan şunları söyledi:

“Bu şehirde minareler gökyüzünde özgürce yükselir. Bu bizim İstiklal Marşımız’ın içinde de yer alır. Bu ezanlar ki 'Şehadetleri yurdun temeli ebedi, Yurdumun üstünde benim ebedi inlemeli.' Bu bizim İstiklal Marşımız. O minareler hiç bir zaman ne dün ne de bugün sinegogların kiliselerin diğer ibadet merkezlerinin hürriyetine asla kast etmemiştir. Onların hürriyetlerini asla kısıtlamamıştır. 81 vilayetimiz inanç hürriyetini en hassas şekilde muhafaza etmiştir. Sadece bizim dinimizde değil her üç semavi dinin özünde de de bu anlayış hoşgörü mevcutur.

Haberin Devamı

YARALADIKLARINI GÖRMÜYORLAR

Türkiye’yi her fırsatta demokrasi noktasında hürriyetler noktasında insan hakları inanç özgürlüğü noktasında eleştirenlerin bugünlerde demokrasinin ve Avrupa'nın temel değerlerine AB müktesebadına nasıl aykırı hareket ettiklerine, en temel haklara bile nasıl tartışmaya oylamaya açtıklarına şahit oluyoruz. İnsanoğlunun doğuştan kazandığı hak ve özgürlükler hiç bir zaman referandum konusu yapılamaz. Çünkü ona doğuştan verilmiştir. Yani siz bir insana niye Türk'sün, Kürt'sün, Laz'sın niçin Boşnak'sın diyemezsiniz. O doğuştan Kürt, Türk, Boşnak doğmuştur. Sonradan kazanılmamıştır.

İnsanoğlu istediği gibi düşüncelerini söylemek durumundadır. İnandığı gibi yaşamak durumundadır. Avrupa'nın temel değerlerinin yanlış politikalar ve yanlış anlayışlar neticesinde ciddi şekilde tahrip edildiğini ve törpülendiğini izliyoruz. Sorguladıkları meselelerinin yaptıkları açıklamaların nerelere gittiğini ülkeleri ve ülkelerinin dışında nasıl bir tahrik sebebi olduğunu göremeyecek kadar malasef üzülerek söylüyorum düşüncesizce davranabiliyorlar. Orada kendi ülkelerinde kendi tabanlarının hoşuna gidecek beyanatlar verirken dünyanın önemli bir kısmını yaraladıklarını, rencide ettiklerini görmüyorlar göremiyorlar."

Haberin Devamı

VATANDAŞ OLMAYAN ERMENİ DE VAR

Minareleri sorgulayan kılık kıyafetlerinden inançlarından geleneklerinden dolayı insanları dışlayan gekleneklerinden dolayı insanları dışlayan farklılıklara karşı hoşgörüzlüğü önleyemeyen bir Avrupa, Avrupa kültüründen, Avrupalılık idealinden de uzaklaşır. Zenginlik bunun aksindedir. Benim ülkemde etnik unsurlar nedeniyle kişiler birbirini dışlamasın. Bırakalım bu etnik milliyetçiliği ne yapalım Anayasmız'da var. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığında bir olalım beraber olalım. Bunu yapalım yaptığımız bu.

Peki azınlıkların bu ülkede sorunu yok mu? Şimdi istiyoruz ki o sorunlara da çözüm bulalım. Ülkemde Ermeni vatandaşım var ama vatandaş olmayan Ermeni de var. Bakın biz onlara da kapımızı açtık. Hoşgörü gösterdik. Hadi gidin demedik.”

ASIM GÜNEŞ/İSTANBUL, (DHA)

Haberin Devamı