Candaş Tolga Işık Erdoğan motivasyonu
HABERİ PAYLAŞ

Erdoğan motivasyonu

Haberin Devamı

16 Nisan referandumunun kazananı “EVET” cephesi oldu. Amerika’daki başkanlık seçimlerini andıran kıl payı bir sonuç çıktı sandıktan. Yüzde 2.7’ye yakın bir farkla Türkiye başkanlık sistemine geçmeye karar verdi.



“EVET” oylarının yüzde 66 ile başlayıp yüzde 51 ile ipi göğüslemesinin üzerinde uzun uzun konuşulmalı. Türkiye’nin en büyük şehirlerinden İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Diyarbakır “HAYIR” dedi. Üsküdar gibi AK Parti’nin bir zamanlar kalesi olarak gördüğü ilçeden “HAYIR” çıktı.

AK Parti’nin yüzde 44 oy aldığı Manisa “HAYIR” dedi. 1 Kasım seçimlerinde AK Parti tek başına yüzde 49 oy almıştı. Dün AK Parti ve MHP cephesinin toplam oyu yüzde 51. AK Parti oylarında da bir gerileme var.

Ancak MHP’deki vaziyet ise tam anlamıyla bir çöküş! MHP bu şekilde yönetilmeye devam ederse akıbetini tahmin etmek için kahin olmaya gerek yok. (MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin oy kullandığı sandıktan 305 “HAYIR”, 57 “EVET” çıktı.)



Erdoğan 2014’teki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 51,79 oy alarak seçilmişti.

Bu oran dünkü referandumda “EVET” cephesinin aldığı oyla neredeyse aynı.

Bu da şu demek, “EVET” oyu veren seçmenin büyük bir kısmının en büyük motivasyonu Cumhurbaşkanı Erdoğan.



Ortada şüphesiz bir kazanan var ama zafer var mı emin değilim.

Başından beri ister “EVET” çıksın ister “HAYIR” umudumuz o ki arkasında güçlü bir oy oranı olsun yazdık.

Demokrasinin en büyük nimeti olan sandıktan çıkan sonuca herkes saygı göstermeli.

Ancak böylesine köklü bir sistem değişikliği hele ki bu kadar düşük bir oy farkıyla hayata geçiriliyorken ülke yönetimine dair verilen her kararda çok daha hassas davranmalı, toplumsal kutuplaşmaya imkan vermeyecek bir siyaset biçimi ve dili benimsenmeli.



Son olarak yüzde 60 “EVET” çıkacak diyen Adil Gür’ün yaşadığı büyük hezimeti saymazsak siyasi tarihimizde ilk kez kamuoyu araştırma şirketleri büyük ölçüde sonucu doğru tahmin ettiler.

Tam da anketlerde çıktığı gibi bıçak sırtı bir referandum oldu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder