Siyaset Erdoğan: Ölümlere izin vermeyiz
Paylaş
Erdoğan: Ölümlere izin vermeyiz

Başbakan Erdoğan, Kahire'ye hareketinden önce yaptığı açıklamada, "Açlık grevlerinde ölümlere izin vermeyiz" dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere Mısır’ın başkenti Kahire’ye gitti.

Haberin Devamı

Erdoğan, hareketinden önce düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan cezaevlerindeki açlık grevleriyle ilgili bir soruya "Açlık grevlerinde ölümlere izin vermeyiz" yanıtını verdi.

Bir gazetecinin ''İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları konusunda ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştünüz. Bu görüşmelere ilişkin ayrıntıları öğrenebilir miyiz?'' sorusu üzerine, dün yoğun bir trafik olduğunu, Obama, Putin, Hamas'ın siyasi büro şefi Halid Meşal ve Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile birer görüşmesi olduğunu anlattı.

Başbakan Erdoğan, görüşmelerine ilişkin şu bilgileri verdi:

''Bu görüşmeler esnasında Obama ile yaptığımız görüşmede, bizim, gerek Hamas gerek değerli kardeşim Mısır Cumhurbaşkanı Mursi ile görüşmek suretiyle işin bu yanında bir ateşkesi sağlamak, sayın Obama'ya da siz de İsrail tarafında ateşkesi eş zamanlı sağlamak için bir girişime başlayalım dedik. Aynı talebi sayın Putin'e de ilettim. Burada süratle bir çalışmanın içerisine girer de 24 saatte bu işi çözersek, çünkü rakam her an devamlı büyüyor. Şu anda görüldüğü gibi 40'a yakın Gazze tarafında maalesef ölüm vakası var. Bunların içinde çoğu çocuk ve kadın. İsrail 3 tane ölüsüyle dünyayı ayağa kaldırıyor, AB bunu bir savunma hakkı olarak ifade ediyor. Aslında anlaşmayı, ateşkesi bozan İsrail. Ateşkesi bozuyor ve bombalamaya başlıyor ve ondan sonra karşı bir adım yapılınca da hemen suçlu olarak ortaya Filistin veya Gazze çıkarılıyor. Bu tabii çok yanlış bir yaklaşım tarzı. Bu, İsrail'in her zaman oyunudur.

Haklı olarak Gazze şunu söylüyor, Hamas şunu söylüyor; bu için garantörü kim olacak? 'Bu konuda gerçekten ABD bize garanti veriyorsa, biz hemen her şeyi durdurmaya hazırız' diyorlar. Aynı şeyi İsrail tarafında sayın Obama bu görüşmeleri yaptıysa ki, bugün Mısır'dan tekrar görüşmelerimiz olacak. Zira sayın Obama bizden sonra Muhammed Mursi ile görüşme yaptı. Onlarla olan görüşmede de aynı konular yine işlendi. Bugün Mısır'daki görüşmelerden sonra tekrar kendileriyle görüşmeler yapar, inşallah bu ateşkesi, bu ölümü, kanı bir an önce durdurmuş oluruz.''

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan ve beraberindeki heyeti taşıyan özel "ANA" uçağı, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nden saat 11.15’te hareket etti.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan’ı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, AK Parti
İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu ve diğer ilgililer uğurladı.

Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de Kahire’ye gitti.

ATATÜRK HAVAALANI'NDA CAMİ AÇTI

Başbakan Erdoğan, Mısır’ın başkenti Kahire’ye hareketinden önce Atatürk Havalimanı yakınlarındaki TAV Hezarfen Ahmet Çelebi Camisi’ni hizmete açtı.

Açılışta konuşan Erdoğan, caminin yapımında emeği geçenlere teşekkür ederek, "Daha önce de burada bir mescit vardı, bu cami çevreye çok daha müessir, çok daha tesirli olacak" dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, caminin cuma namazlarına ihtiyaç vermede sıkıntı yaşayabileceğini, ancak eskisinden daha iyi olacağını ifade etti.

Şair Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nda da yer alan "Şu ezanlar ki şahadetleri dinin temeli" dizesini hatırlatan Erdoğan, Türkiye’de ezanların
ebediyen okunmasını istedi.

Konuşmaların ardından Diyanet İşleri Başkanı Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz, dua etti.

Daha sonra caminin açılışını gerçekleştiren Başbakan Erdoğan, camiyi gezdi.

Açılışta, katılımcılara nar şerbeti, tulumba tatlısı, aşure ve çorba ikram edildi.