Dünya Erdoğan oylama öncesi Obama ile telefonda görüştü

Erdoğan oylama öncesi Obama ile telefonda görüştü

Paylaş
Erdoğan oylama öncesi Obama ile telefonda görüştü

İran'a yaptırım için New York'ta yapılan oylama öncesi Başbakan Erdoğan'ın Amerika Başkanı Obama ile telefonda görüştüğü bildirildi

TELEFON TRAFİĞİ

Haberin Devamı

Amerika Başkanı Barack Obama, Türkiye ve Brezilya’nın İran’ı ‘Nükleer takas’a ikna etmesini yeterli bulmamıştı. Obama, İran’a yeni yaptırımlar getiren tasarıya Türkiye’nin de BM Güvenlik Konseyi’nde ‘Evet’ oyu vermesini istemişti.

New York’ta dün yapılan kritik oylama öncesi Başbakan Tayyip Erdoğan ile Amerika Başkanı Obama arasında önemli bir telefon diplomasisi yaşandığı ortaya çıktı.

‘HAYIR’IN NEDENİ

Başbakanlık kaynakları Erdoğan’ın Amerika Başkanı Barack Obama ile telefonda görüştüğünü bildirdiler. Erdoğan’ın oylama öncesi Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva, Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile de telefonda görüşerek, alınacak kararlarla ilgili görüş alışverişinde bulunduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

SÖZÜMÜZDE DURDUK’

Başbakanlık kaynakları, oylamada ‘Hayır’ oyu kullanan Türkiye’nin bu kararında Viyana Grubu’nun mektuplarının belirleyici olduğunu bildirdiler. İran; Viyana Grubu olarak bilinen Amerika, Rusya, Fransa ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na uranyum takasını öngören mektup göndermiş ancak önceki gün yanıt almıştı. Yanıtların olumsuz olduğu öğrenilmişti.

Aynı kaynaklar, “Türkiye ‘Hayır’ diyerek Tahran Anlaşması’nda attığı imzanın arkasında durmuştur. Zira Türkiye başından beri diplomasi yolunun açık tutulmasını ve sorunun diplomasi yoluyla çözülmesini savunmuştur” dediler.

FİLİSTİN'E 400 MİLYON DOLAR GÖNDERİYOR

Amerika Başkanı Barack Obama dün ülkesinin başkenti Washington’da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’la Beyaz Saray’da görüştü. Obama, Amerika’nın Filistin’e 400 milyon dolarlık yardım yapacağını açıkladı. Ortadoğu’daki durumun sürdürülemez olduğunu belirten Obama, Gazze sorununa daha iyi bir yaklaşım gerektiğini de kaydetti.