Siyaset Erdoğan ve Bahçeli akraba çıktı
Paylaş
Erdoğan ve Bahçeli akraba çıktı

Tarihçi Cezmi Yurtsever'e göre Başbakan Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli akrabaymış

Çukurova Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Tarihçi Cezmi Yurtsever, ‘boy’ polemiğinde CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na ‘Önemli olan boy değil, soydur, soy' diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kökenlerini araştırdığını söyledi. Yurtsever, Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin akraba olduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı

Tarihçi Cezmi Yurtsever Osmanlı arşivlerindeki 60 milyon belge üzerinde Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli’nin kökenlerini araştırdığını, elde ettiği bilgi ve belgeler ışığında 290 sayfalık ‘Kökler’ adlı kitap yazdığını anlattı. Cezmi Yurtsever, Rize'de yaşayan köklü ailelerin önemli bir kısmının Çukurova’daki Türkmen aşiretleri ile aynı kökenden geldiği bilgisine ulaştığını söyledi.

Osmanlı Arşiv Uzmanı Muhammet Safi'nin de ‘1850 Tarihli Rize Sülaleleri Defteri'nin tıpkı basımını kaynak göstererek ‘Rize Tahrir-i Öşür Defteri' kitabını yayınladığını, Muhammet Safi ile görüşmesinde Rize-Çukurova bağlantısını teyit ettiğini anlatan Yurtsever şunları söyledi: “Osmanlı arşivlerinde bulunan 1850 tarihli ‘MAD.D 07958 No'lu defterinde yaptığı araştırmaya göre Rize'nin Pulihoz (Dumankaya) Köyü'nde yaşayan ve köy kahyası olan Bakatoğlu Memiş Ağa, Sayın Başbakan Erdoğan’ın dedesidir. Özellikle Gürcü asıllı olmadığı defter kaydından anlaşılmaktadır. Bakatoğlu ailesinin izini sürmek için 1835 tarihli Rize nüfus defteri ile birlikte 1530 tarihine kadar olan tapu ve nüfus defterlerini de gözden geçirdim. Erdoğan'ın ataları Rize yöresini Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon’u fethinden sonra İslamlaştırma ve iskan yoluyla Türk-İslam beldesi yapma politikasında görev aldı. İlginç olan husus ise Sayın Devlet Bahçeli’nin ataları olan Fettahlı Türkmen aşireti ile Sayın Erdoğan'ın ataları, birlikte Rize yöresinin İslam-Türk bölgesi olması uygulamasında görev aldı. Aşiret ve aileler arası evlilik dolayısı ile Rize yöresindeki Küçükalioğlu-Bakatlı-Fettahlı aileleri akrabadır. Bu bilgiler ışığında Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Devlet Bahçeli’nin de akraba olduklarını söyleyebilirim. Rize'nin bir dağ köyü olan ve isim kaynağını Pontus Rum döneminden alan Pulihoz Köyü, Osmanlı’nın son döneminde Enver Paşa’nın izlemiş olduğu yer isimlerini Türkçeleştirme politikası çerçevesinde 1912 yılında Dumankaya adını almış. Sayın Tayip Erdoğan’ın ailesi de ‘direnişçi, isyancı’ anlamlarına gelen ‘Bakatlı’ sülale ismiyle anılmış. 1934’de soy isim kanunu çerçevesinde de ‘Erdoğan’ soy ismini almışlar.”

Haberin Devamı

Bünyamin YIL/ADANA, (DHA)

Haberin Devamı