Siyaset Erdoğan: Yapılan çok yanlış geri dönüş yok
Paylaş
Erdoğan: Yapılan çok yanlış geri dönüş yok

Erdoğan: Yapılan çok yanlış geri dönüş yok

Latin Amerika turuna çıkan Başbakan Tayyip Erdoğan, Brezilya’dan Arjantin’in başkenti Buenos Aires’e gidip Atatürk Anıtı’nı açacaktı. Ancak Buenos Aires’teki Ermeni lobisinin baskısı nedeniyle anıtın açılışı iptal edilmişti. Bu gelişme üzerine Erdoğan Arjantin’e gitmeyeceğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre Arjantin merkezi hükümeti, gezi öncesi Erdoğan’a mektup yazarak, Buenos Aires’te Atatürk Anıtı açabileceklerini bildirdi. Erdoğan da davet üzerine anıtın açılışını programına aldı. Ancak bu gelişme üzerine devreye giren Arjantin’deki Ermeni lobileri, yoğun kulis sonucu otonom olan Buenos Aires yönetimini ikna etti.

‘BÖYLE ŞEY OLMAZ!’

Buenos Aires yönetimi daha önce Çevre ve Kamusal Alan Bakanlığı tarafından verilen yazılı anıt açma iznini mecliste karar alarak iptal etti. Gelişmeleri izleyen Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Arjantinli yetkililerle görüşerek sorunu çözmeye çalıştı. Ancak sonuç alınmaması üzerine Erdoğan “Arjantin’e gitmiyoruz” dedi.

'YİNE DE GELİN’

Haberin Devamı

Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez De Kirchner’in Erdoğan’ı arayarak “Haklısınız ama Buenos Aires bir eyalet ve kendine ait yetkileri var. Siz yine gelin” dediği bildirildi.

Erdoğan ise, gerekçesi ne olursa olsun böyle bir tutumu kabul edemeyeceklerini belirterek “Yapılan çok yanlıştır. Böyle olmamalıydı” yanıtını verdi. Kaynaklar, ilişkilerin ancak Arjantin’in anıtın açılışına izin vererek gereken adımı atması halinde düzelebileceğini söyledi.

ŞİLİ'YE GİTTİ

Erdoğan dün gezisinin son durağı olan Şili’nin başkenti Santiago’ya gitti. Erdoğan ve beraberindekileri taşıyan THY’ye ait özel uçak, TSİ 17.45’de hareket etti.