Siyaset Erdoğan yerdi, Gül övdü
Paylaş
Erdoğan yerdi, Gül övdü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Muhteşem Yüzyıl'ı topa tutması hala gündemde üst sıralarda bulunurken, Cumhurbaşkanı Gül, tarihin canlandırıldığı diziler için tam tersini söyledi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri töreninde yaptığı konuşmada tarihi içerikli film ve dizilere, “Muhteşem Yüzyıl” dizisini eleştiren Başbakan Tayyip Erdoğan’a göre daha farklı bir tutum gösterdi.

>> GÜL'DEN YENİ 'FEZLEKE' AÇIKLAMASI

Gül’ün törende yaptığı konuşmada, “Başta Osmanlı tarihi olmak üzere geçmiş, merak ve ilgi konusu olmaya başladı. Artık sinemalarda, filmlerde, dizilerde, hikayelerde tarihin canlandırılmaya başlandığını ve tarihten çok büyük esin kaynağı olduğunu görüyoruz. Bu çok sevindirici, sevinilecek bir şey” sözleri dikkat çekti.

>> ERDOĞAN DİZİYİ BÖYLE TOPA TUTMUŞTU


Ödül töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Gül’ün, tarihi içerikli dizi ve filmlere gönderme yaparak, "Başta Osmanlı tarihi olmak üzere geçmiş, merak ve ilgi konusu olmaya başladı. Artık sinemalarda, filmlerde, dizilerde, hikayelerde tarihin canlandırılmaya başlandığını ve tarihten çok büyük esin kaynağı olduğunu görüyoruz. Bu çok sevindirici, sevinilecek bir şey" sözleri dikkat çekti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Gül, ’Tarih tekerrürden ibarettir’ sözünü hatırlatarak, "Bugünlerde siyasi, sosyal bir çok önemli olayları yaşıyoruz. Bunların bir kısmı problemler şeklinde karşımıza çıkıyor. Bütün bunların başarılı bir çözümle aşılması, önümüzde sorun olmaktan çıkması için tarihten çok güzel bazı derslerin de alınması gerekiyor" dedi.

Gül, törende özetle şöyle konuştu:

Başta Osmanlı tarihi olmak üzere geçmişin, son yıllarda büyük merak ve ilgi konusu olmaya başladığını vurgulayan Gül, "Artık sinemalarda, filmlerde, dizilerde, hikayelerde tarihin hep canlandırıldığını ve tarihin esin kaynağı olduğunu hep beraber görüyoruz. Bu tabii ki çok sevinilecek bir şey" dedi.

Güncel olayları zengin tarih birikimiyle yoğurup özgün bir tarih söylemi geliştirerek, Türk tarihini evrensel bir boyuta taşıması dolayısıyla Şükrü Hanioğlu’na bu alanda ödül verildiğini hatırlatan Gül, "Tarih tekerrürden ibaret sözü var biliyorsunuz. Bugünlerden siyasi, sosyal birçok önemli olayları hep beraber yaşıyoruz. Bunların bir kısmı problemler şeklinde tabii karşımıza çıkıyor. Bütün bunların başarılı bir şekilde çözümü, aşılması, önümüzde sorun olmaktan kurtulması için tarihten çok güzel bazen derslerin alınması gerekiyor" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Hanioğlu’nun da bu konuda yazılarıyla dikkati çektiğini ve bunları takip ettiğini anımsatan Gül, "Ümit ederim ki devlet kademesindeki bütün yetkililer, siyasiler ve fikir adamları bunları çok iyi şekilde takip eder. Geçmişte de karşılaştığımız birçok sorun, bugün başka bir şekilde karşımıza çıkıyor. O zaman alınan tedbirlerin neticeleri nedir, bunları tahlil etme, görme açısından tarih gerçekten bize bugün çok güzel rehberlik yapabilir ve yapmalıdır da" diye konuştu.

ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLENLER

Bu yılki Cumhurbaşkanlığı ödülleri, Türkiye’nin arkeoloji alanındaki zengin birikimini dünya mirasına sunulacak bir zenginlikte sergiledikleri için Zeugma Antik Kenti ve Müzesi’ne, edebiyat aşkını İstanbul tutkusuyla harmanlayıp kişisel anılarını şehrin geçmişiyle biraraya getirdiği eserlerinde, gelenekle yeni arasında köprü rolü üstlendiği için Selim İleri’ye, güncel olayları zengin tarih birikimiyle yoğurup özgün bir tarih söylemi geliştirerek Türk tarihini evrensel bir boyuta taşıması dolayısıyla Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu’na ve klasik Türk ve Tasavvuf müziğini kendine özgü tarzıyla zenginleştirip geniş kitlelere ulaştırması dolayısıyla da Ahmet Hatiopoğlu’na verildi.

Haberin Devamı

DHA / AA