Dünya Erdoğan'a 'insan hakları' mektubu

Erdoğan'a 'insan hakları' mektubu

Paylaş
Erdoğan'a 'insan hakları' mektubu

Başbakan Erdoğan'a İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından gönderilen mektupta, insan hakları, anadilde eğitim, internet yasakları ve yargı bağımsızlığı konusunda reform yapılması talebi dile getirildi

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup göndererek, insan hakları reformunun yeni hükümet programının öncelikli gündem maddesi haline getirmesi çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Örgütün başkanı Kenneth Roth tarafından kaleme alınan mektupta, hükümetin ayrıca ülkedeki Kürtlerin haklarını güvenceye alması, kadın haklarını güçlendirmesi ve internet kullanımındaki aşırı sınırlayıcı politikaya ve bazı internet sitelerini yasaklanmasına da son vermesi gerektiği vurgulandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden yapılan açıklamaya göre, Roth, ''Eğer Adalet ve Kalkınma Partisi, Türkiye'nin bölgesel güç olması konusunda ciddiyse, o zaman haklar ve hukuk düzeni konusunda da liderlik göstermesi gerekmektedir'' dedi. Roth ayrıca, yeni anayasa konusunda da hükümetin hem muhalefet hem de sivil toplumla uygun bir danışma sürecine girmesinin doğru bir başlangıç olacağını kaydetti.

TÜRKİYE’YE SURİYE DESTEĞİ

Haberin Devamı

Mektupta, Türkiye'nin bölgedeki rolü konusunda öncelikle BM'nin Suriye rejiminden kendi halkına yönelik “acımasız saldırılara'' son vermesi çağrılarına desteğini açık bir şekilde sergilemesi gerektiğinin de altı çizildi.

‘ANADİLDE ENGEL KALMASIN’

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Kürt sorunu konusunda da Kürtçe de dahil olmak üzere çocuklara ana dilin öğretilmesinin önündeki engellemelerin kaldırılması çağrısında bulunurken, hükümetin terörle mücadele yasalarının eleştirel görüşleri ifade edenlere ve barışçı eylemlere katılanlara karşı kullanılmasını da önlemesi gerektiğine dikkat çekti.

YARGI, ORDU, CUMHURBAŞKANI

Ayrıca güçler ayrılığının sağlanması, parlamentonun rolünün güçlendirilmesi, cumhurbaşkanının yetkilerinin sınırlandırılması, yargı bağımsızlığının garanti altına alınması ve ordu üzerinde tam bir sivil kontrolünün sağlanması tavsiyelerinde bulunuldu.

(BBC TÜRKÇE)