Siyaset Erdoğan'dan 'Ahmet Kaya' açılımı
Paylaş
Erdoğan'dan 'Ahmet Kaya' açılımı

AKP'nin 3. Olağan Kongresi'nde konuşan Erdoğan, "Ahmet Kaya'ya vefa göstermeyen Türkiye'nin şarkıları eksik kalır" dedi

Kongre, çalışmalarına, Divan Başkanlığı’na Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın seçilmesiyle başladı. Daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKP’nin 3. Olağan Kongresi’nin yapıldığı ASKİ Spor Salonu’na girdi. Eşi Emine Erdoğan’ın da eşlik ettiği Başbakan Erdoğan, salonu dolduran AKP’lilerce büyük bir coşkuyla karşılandı.

TATYOS EFENDİ'Yİ DE ANDI
Erdoğan, yaptığı uzun konuşmada, ‘Kürt açılımı’ olarak bilinen ‘demokratik açılıma’ geniş yer ayırdı. “Kimsenin bu ülkede bir başkasını dışlamaya hakkı olamaz. Bu ülkenin hamurunda dışlamak yoktur. Bu ülkenin hamurunda ötekileştirmek yoktur. Geçmişte yanlışlarımız varsa, bunları bir tarafa koyalım. Bir milat, yeniden yola koyulalım,” diyen Erdoğan, 72 milyon vatandaşın her birinin, bu ülkenin asli unsurları, vazgeçilmez temel taşları olduğunu söyledi ve “Mevlana'sız bir Türkiye ruhsuz kalır. Sabahat Akkiraz'a kulak vermeyen, dinlemeyen Türkiye türküsüz kalır. Tatyos Efendi'yi yok sayan Türkiye'nin besteleri yarım kalır. Cem Karaca bu ülkenin hasretini çektiği kadar, bu ülke de Cem Karaca'nın hasretini çekti. 'Hoşçakalın İki Gözüm' diyen Ahmet Kaya'ya vefa göstermeyen Türkiye'nin şarkıları eksik kalır” dedi.

'YERE SAĞLAM BASIYORUZ'
Salondaki konuşmasına, Pınarhisar Cezaevi'ne cezasını çekmeye giderken yaşadıklarını anlatarak başlayan Erdoğan, bu cezaevinde, Necip Fazıl Kısakürek'in ‘Dua’ şiirinin dizelerinin hislerine tercüman olduğunu belirtti ve Kısakürek'in dizelerini okudu.

Erdoğan, "Sizleri selamlamadan içeri girmek istemedim. 8.5 yıl önce önce bu yola çıktığımızda, bugün geldiğimiz noktaya geldiğimizde 8.5 yıl önce Türkiye neredeydi, bugün nerede, yarın inşallah AK Parti iktidarıyla çok farklı yerde olacak. Yere sağlam basıyoruz..." dedi.

DERVİŞ EROĞLU VE SIRRI SAKIK DA KATILIYOR

"Biz Birlikte Türkiye'yiz" sloganıyla gerçekleştirilen kongreye, KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, DTP milletvekillerinden Sırrı Sakık, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu gibi isimlerle, pek çok yabancı ülkeden siyasetçiler de katılıyor. Federal Almanya Cumhuriyeti Şansölyesi Angela Merkel de kongreye yazılı bir mesaj gönderdi. Kongreye, 63 ülkenin siyasi temsilcisi davet edilmişti.

MESELEYİ HARCIRAH MESELESİ YAPANLAR ŞİMDİ MUHASEBESİNİ YAPSINLAR

Ülke ülke dolaşarak, Kıbrıs'ı, Avrupa Birliği'ni anlattığını söyleyen Başbakan, gittiği ülkelerin ve şehirlerin nicesinde kendisine, 'Buraya gelen, halimizi hatırımızı soran ilk Türk Başbakan sizsiniz,' dendiğini ifade etti ve “Üzülerek ifade etmek durumundayım. Maalesef bu acı durumu burada itiraf etmek durumundayım. '81 vilayetimiz içinde, 10 yıl, 20 yıl aradan sonra ilk kez bir Başbakan şehrimizi ziyaret ediyor' diyenler oldu. Meseleyi uçak meselesine, otobüs meselesine, araba meselesine, harcırah meselesine kadar düşürenler, başlarını iki ellerinin arasına alıp, Ankara'dan neden çıkmadıklarının, çıkamadıklarının muhasebesini yapsınlar,” diye ekledi.

FİLİSTİN SORUNUNDA ÇİFT TARAFLI TALEPLER ESAS ALINMALIDIR

Erdoğan, kongrede yaptığı konuşmada, Orta Doğu'da yaşanan gelişmelere değindi. Gazze'de, İsrail saldırılarının başladığı andan itibaren, Türkiye olarak haklı bir tepki ortaya koyduklarını belirten Erdoğan, Türkiye'nin, dünya kamuoyunun dikkatlerini bu meseleye çektiğini söyledi. “Filistin sorunu, sadece bir tarafın talepleri esas alınarak çözülemez,” diyen Erdoğan, İsrail'in güvenliği kadar Filistinlilerin güvenliğinin de önemli olduğuna dikkati çekti ve İsrail'in istikrar talebi kadar Filistin halkının özgürlük ve barış talebinin de meşru olduğunu dile getirdi.

İRAN NÜKLEERİNİ TARTIŞIRKEN İSRAİL’İNKİNİ DE KONUŞALIM

Nükleer silahlar konusunda da egemen ülkelerin herkese eşit mesafede olmasını istediklerini söyleyen Başbakan Erdoğan, “Dünya kamuoyunu her ülkeye eşit davranmaya, adil davranmaya davet ediyoruz. Elbette İran'ın nükleer programını tartışalım, tartışıyoruz, ancak gelin aynı şekilde, İsrail'in elindeki nükleer silahları da konuşalım, bunu da tartışalım. Gazze'ye atılan kimyasal silahları, fosfor bombalarını da konuşalım. Aksi takdirde kamu vicdanı yara alacaktır, adalet duygusu yıpranacaktır, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası örgütlere güven azalacaktır," diye konuştu.

DHA

2

Haberin Devamı