Siyaset Erdoğan'dan Demirtaş'a: Şuurunu yitirmiş
Paylaş
Erdoğan'dan Demirtaş'a: Şuurunu yitirmiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan, '100. Yılında Dünya Savaşı'nın Belgeleri' etkinliğinde yaptığı konuşmada HDP eşbaşkanları Demirtaş ve Yüksekdağ'ın Osmanlı'nın 1. Dünya Savaşı'ndaki durumuna ilişkin açıklamasına sert yanıt verdi. Erdoğan, Ermeni Soykırımı iddialarına da değindi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan , "100. Yılında Dünya Savaşının Belgeleri" konulu Dünya Arşiv Yöneticileri Kongre ve Sergisi'nin açılışını gerçekleştirdi. Açılış töreninde konuşan Erdoğan Ermenistan yönetimine çağrıda bulundu. Erdoğan, HDP eşbaşkanlarının yazılı açıklamasındaki "Osmanlı Çanakkale'de kuklaydı" ifadesine de "şuurunu kaybetmiş" cevabını verdi.

HDP'NİN AÇIKLAMASI NEYDİ?
HDP eşbaşkanları Selhattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ imzası ile Çanakkale Zaferi'nin 100. yıldönümünde yapılan açıklama şöyleydi:

"Çanakkale Savaşı'nın yüzüncü yılında, yaşamını yitirenleri saygı ve rahmetle anıyoruz. O savaşta çokuluslu Osmanlı İmparatorluğu'nun vatandaşları Türkler, Kürtler, Ermeniler, Museviler, Araplar, Çerkeslerin onbinlercesi aynı siperlerde toprağa düştü. İngiliz ve Fransız devletlerinin dünyayı paylaşmak uğruna ülkelerinden koparıp getirdiği onbinlerce Anzak ve Kuzey Afrikalı da aynı akıbeti paylaştı.

Sömürgeci emperyal güçler, dağılmaya başlamış olan Osmanlı İmparatorluğu'nun toprakları başta olmak üzere, yeni hakimiyet alanları kazanmak uğruna militarist vahşetin, kirli ve kanlı ittifakların olağanüstü boyutunu bütün yönleriyle sergilediler.

'OSMANLI HÜKÜMETİ ALMANYA'NIN KUKLASI OLDU'

Dönemin Osmanlı Hükümeti, büyük paylaşım savaşlarının ilki olan 1. Dünya Savaşı'nda kaderini Alman emperyalizminin kaderine bağlayarak büyük bir felakete yol açtı ve insan kıyımında kendine düşen rolü oynadı. Bir yandan Çanakkale'de, İngiliz ve Fransız işgal girişimine imparatorluğun bütün topraklarından getirilen her dinden ve dilden vatandaşlarının oluşturduğu savunma siperleriyle karşı koyarken, diğer yandan Rus Çarlığı'na yönelik Alman hamlelerinin kuklası olmaktan sakınmadı.

'ONURLU BİR YAŞAM İÇİN'

100 yıl önce bu topraklarda omuz omuza kahramanca savaşıp, yanyana toprağa düşen, Türk, Kürt, Ermeni ve diğer farklı Anadolu halklarından bize kalan değerli miras, onurlu bir yaşam için omuz omuza durabilme halidir.

Bu durumdan bugün ve gelecek için çıkarılması gereken en önemli ders ise ortak vatanda demokratik bir ulus olarak, demokratik cumhuriyette eşit yurttaşlar olarak yaşama hedefidir. Bugün, barışı kazanmak için 100 yıl önce bu topraklarda yaşananlardan öğrenmek ve 100 yıl öncesinin hatalarını tekrarlamamak gerekiyor. Çanakkale'de yaşamını kaybedenlerin aziz hatırası önünde bir kez daha saygı ile eğiliyoruz."

Erdoğan’ın konuşmasının satır başları şöyle:

Kim ne derse desin buraya atalarımıza yaraşır bir arşiv binası inşa ettiğimizi düşünüyorum. Eğer biz bu muhteşem mirasa layık hizmeti veremezsek mahcup oluruz.

Osmanlı Devleti’nin sınırları içinde bugün 64 ayrı devlet bulunuyor. Kendi tarihlerinin izlerini Osmanlı Arşivleri’nde sürüyorlar. Bu binanın faaliyete geçmesiyle araştırmacılarımız rahatlıkla çalışmalarını yapabiliyorlar. Yine bu binanın hizmete girmesiyle dijital belgelerin arşive girmesi de 8 kat arttı.

Bugüne kadar 20 bin öğrencimiz burayı ziyaret ederek bu atmosferi teneffüs etme imkanına kavuştu. İnşallah ecdadımıza layık olabiliriz.

'7 DÜVELE KARŞI SAVAŞTIK'

Milletler tarihleriyle var olur, tarihlerinden beslenirler. Biz de tarihi geçmişte kalmış, olmuş bitmiş olaylar bütünü olarak görmüyoruz. Tarih geçmişimiz kadar geleceğimizdir. Kökü mazide olan atiyiz. Tercümede filan bir hata olmasın. Kökü geçmişte olan geleceğiz. Maalesef geçmişte tarihi belgeleri okumada tembellik yapıldı. Yıllarca bu milletin tarihinin 1923’te başladığı dikte edildi, zihinler böyle şekillendirildi. Türkiye Cumhuriyeti 1923’te kurulmuş olabilir ama Türkiye Cumhuriyeti bizim ilk değil son devletimizdir. Cumhurbaşkanlığı forsundaki devletlerimizin geçmişi 2200 yıldan fazladır. Bakıyorsunuz bugün birileri ‘7 düvele karşı savaştık’ cümlesiyle alay ediyorlar. ‘Biz yenilmedik Almanlar yenildiği için yenilmiş sayıldık’ cümlesini küçümsüyorlar. Kendini bilmezlerin, tarihini küçümsemeyi adet haline getirmişlerin bu sözleri başarıyı asla engelleyemez. Biz 1. Dünya Savaşı’nda gerçekten 7 düvele karşı savaştık. 1. Dünya Savaşı onca yokluğa rağmen ordularımızın kahramanca savaşarak elde ettiği bir savaştır. Çanakkale’de bayrağımız gururla dalgalandırıldı. Halil Paşa komutasındaki ordumuz Kutul Amara’da 13 İngiliz generalini esir aldı.

'ŞUURUNU KAYBEDENLER VAR'

'Osmanlı Çanakkale’de kuklaydı’ diyecek kadar şuurunu yitirmiş kimseler var. 1 Dünya Savaşı’nda bu milletin 3 kıta, 7 iklimde verdiği mücadele gerçekten ibretlik olaylar ve destanlarla doludur.

1 Dünya Savaşı hâlâ sona ermiş değil. 1. Dünya Savaşı’nın açtığı uzun parantez hâlâ kapanmış değil.

Bölgemizde, coğrafyamızda ne kadar sorun varsa, akan ne kadar kan varsa hepsinin arkasında 1. Dünya Savaşı ile getirilen düzeni görüyoruz.

Bölgemizde ve dünyada bu dönemde kurulan kaosa dayalı düzen hâlâ işlemeye devam ediyor. Bu savaşta özellikle bizim coğrafyamızda ülkeleri bölmeyi hedefleyenler esasında kalpleri de bölmeyi hedefliyordu.

Bizim coğrafyamızda süren karışıklıkların mimarı olan İngiliz ajanı Lawrence, ‘Biz su savaşı Türk ordusuna karşı değil, aklına ve kalbine karşı veriyoruz’ demişti.

Bize karşı savaşanlar zihnimiz ve kalbimiz oradan sökülmeden istedikleri düzeni kuramayacaklarını biliyorlardı.

Biz Ortadoğu’ya, Balkanlar’a, Kafkasya’ya, Kuzey Afrika’ya onlar gibi bakmıyoruz. Biz buralardaki insanlara kardeş nazarıyla, en kötü ihtimalle de bir dost nazarıyla baktık. Bir kardeşin yapabileceği ne varsa onu yapmaya çalıştık.

'EY ERMENİ DİASPORASI...'

Haberin devamı için ikinci sayfaya geçiniz



Tarihin her döneminde olduğu gibi bu büyük savaş yıllarında da yaşanmış trajediler olabilir. Bundan sadece Ermeniler etkilenmiş değildir.

Anadolu’da Ermeniler’in gördüğü kadar Ermeniler’den zarar gören yüzbinlerce insan vardır. Bu mesele uluslararası politikaya alet edilecek bir mesele değildir.

Ey Ermeni diasporası, belgelerimiz burada. Senin ne kadar belgen var, çıkar belgelerini.Tarihçileri, arşivcileri, hatta hukukçuları, arkeologları görevlendirelim. Gerçeği buralarda arayalım.

Ülkeleri dolaşmak ve bazı yerlerde para yedirmek suretiyle yapacağınız kampanyalardan bir netice alamazsınız. Bu kampanyaların nasıl sürdürüldüğünü biz çok iyi biliyoruz.

Biz bugüne kadar bu çağrılarımızın karşılığını bulamadık. Amaç gerçeği bulmak değil. Oluşturulan algı üzerinden Türkiye’ye saldırmak ve zarar vermek.

Hiç kimse kusura bakmasın, bizim bu konuda veremeyecek bir hesabımız yoktur.

Biz sadece milletimizin son 100-150 yılda yaşadığı acıların peşine düşsek Ermeni iddialarından kat be kat fazlası ortaya çıkar.

'OSMANLICA İYİ BİLİNDİĞİ SÜRECE BELGELER ARTARAK DEVAM EDECEKTİR'

İşte biz buralara bu yatırımları bunun için yapıyoruz. Tarihi belgelerimizi okuyabilmemiz için Osmanlıca’nın bu noktada iyi bilinmesi gerekiyor.

Osmanlıca iyi bilindiği sürece bu belgeler artarak devam edecektir. Bu konuda yürütülecek projelere bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da destek olmayı sürdüreceğim.

2

Haberin Devamı