Siyaset Erdoğan'dan Işık formülü
Paylaş
Erdoğan'dan Işık formülü

Başbakan Erdoğan, Yüksek Askeri Şura toplantısında, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın atanmasına karşı olduğunu açıkça dile getirdi

Balyoz Darbe Planı davası kapsamında 102 emekli ve muvazzaf asker hakkında yakalama kararı çıkartılmasıyla dikkatlerin odaklandığı Yüksek Askeri Şura’nın (YAŞ) ikinci gün çalışmalarında ilginç gelişmeler yaşandı.

Başbakan Erdoğan, önceki yılların aksine ikinci gün çalışmalarının sabahki bölümüne katıldı. Toplantıda askerler tarafından, Orgeneral Işık Koşaner’in Genelkurmay Başkanı olması nedeniyle boşalan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teamüller gereği 1 yıllığına 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız’ın getirilmesi talep edildi. Ancak Erdoğan’ın, İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nın hazırlanması talimatını veren isim olduğu iddiaları nedeniyle Iğsız’a itiraz ettiği öğrenildi.

Yemek vermemişti

Erdoğan’ın, Işık Koşaner’in daha önce Jandarma Genel Komutanlığı yapmasını örnek göstererek, “Jandarma’dan da Kara Kuvvetleri’ne geçilebiliyor. Bu da teamül halini aldı” dediği kulislere yansıdı. Erdoğan’ın böylece, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık’ı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı için işaret ettiği belirtildi. Jandarma Genel Komutanlığı’ndan ayrılacak olmasına rağmen; geleneğe aykırı biçimde şura üyelerine yemek vermemesi de Atila Işık’ın bu göreve atanabileceği yorumlarına yol açmıştı.

Hasan Iğsız ya da Atila Işık yerine başka birinin Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanması olasılığı ise düşük görünüyor. Başka bir orgeneralin bu koltuğa atanması durumunda 23 yıldır uygulanan Kara Kuvvetleri Komutanı’nın bu göreve gelmeden 1. Ordu’ya ya da Jandarma’ya komutanlık yapma teamülü rafa kaldırılmış olacak. Bu durumda en kıdemli orgenerallerden 2. Ordu Komutanı Necdet Özel, 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk ya da Kara Kuvvetleri Eğitim Doktrin Komutanı Erdal Ceylanoğlu’ndan biri bu göreve atanacak.

Önü kapanır mı?

Bu üç isim arasında ilk olarak Necdet Özel’in adı akıllara gelse de bu yıl atanması durumunda Genelkurmay Başkanı olana kadar 3 yıl Kara Kuvvetleri Komutanı olması gerekiyor. Özel’in, bu görevi 3 yıl yürütmesine, yaş ve görev süresi yetiyor. Ancak bugüne kadar, teamüller gereği 2 yıldan fazla bu koltukta oturan bir Kara Kuvvetleri Komutanı olmadı.

Bu nedenle, 2013 yılında Genelkurmay Başkanı olması beklenen Özel’in, bu göreve atanmasının, önünün kapanması riski yaratacağı belirtiliyor. Bu durumda Erdal Ceylanoğlu’nun bir yıllığına bu göreve getirilebileceği de ifade ediliyor. Ancak kulislerde, bu ihtimal için “çok zayıf” yorumu yapılıyor. Hükümetin, soğuk bakmadığı Necdet Özel’in, olağan atamalar doğrultusunda, 2013-2017 arasında Genelkurmay Başkanlığı yapacağı belirtiliyor.

Jandarma bilmecesi

Jandarma Genel Komutanlığı’na ise 2. Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Bekir Kalyoncu ya da Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner’in getirilmesi bekleniyor. Işık Koşaner’in Kara Kuvvetleri Komutanlığı döneminde Kurmay Başkanlığı’nı yapan Kalyoncu ile çalışmayı istediği belirtiliyor.

Toplantıda, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner’in bir yıl daha bu görevde kalması yönünde bir eğilim oluştuğu öğrenilirken, Erzincan’daki Ergenekon davasının 1 numaralı sanığı 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’in Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Komutanlığı’na atanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu görevde bulunan Ceylanoğlu’nun ise Ege Ordu Komutanlığı’na getirilmesinin gündemde olduğu ifade edildi. YAŞ kararları 4 Ağustos sabahı Gül tarafından onaylanana kadar kesinlik kazanmayacak.

2

Haberin Devamı