Ekonomi Erdoğan'dan Obama'ya mektup!

Erdoğan'dan Obama'ya mektup!

Paylaş
Erdoğan'dan Obama'ya mektup!

Erdoğan'dan Obama'ya mektup!

ABD’nin başkenti Washington’da bugün başlayan Girişimcilik Zirvesi’ne Türkiye’den katılan heyet arasında yer alan Deulcom International’ın CEO’su Baybars Altuntaş, ABD Başkanı Barack Obama’ya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın zirvenin ikincisinin Türkiye’de yapılması teklifini içeren mektubunu vereceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Obama’nın, Müslüman dünyasıyla daha yakın işbirliği yapmak istediklerine yönelik geçen yıl Mısır’ın başkenti Kahire’de yaptığı konuşmanın ardından ilk adım bugün atılıyor. Washinton’un ev sahipliğinde, 150 ülkenin katılacağı Girişimcilik Zirvesi, iki gün sürecek.

Altuntaş, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, "Almanya’ya gidip 10 milyar avroluk ekonomi yaratan, İsveç, Hollanda, Fransa ve ABD’de milyarlarca Avro ve dolarlık ekonomileri oluşturan Türk girişimcilerin dünyada girişimcilik liginde önemli rol oynadığını" ifade etti.

Başbakan Erdoğan’ın da bu zirveye çok önem verdiğini belirten Altuntaş, "Anayasa görüşmeleri dolayısıyla çok yoğun programı olmasına rağmen, bu programının içinde dahi girişimcilik konusunda Başkan Obama’ya bir mektup iletilmesini arzu etti ve bizzat mektup yazdı. Başbakan Erdoğan, gelecek zirvenin Türkiye’de düzenlenmesini istiyor. Bu da Türk ve bölge girişimcileri için çok güzel bir haber" dedi.

Haberin Devamı

Altuntaş, artık girişimcilerin de "diplomatik misyonu" olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Başbakan Erdoğan’ın, mektubunu Obama’ya bir girişimciyle göndermesi, gerçekten girişimcilerin diplomaside üstlenmiş oldukları role dikkati çekiyor. Mektup, büyükelçilik kanalıyla da gönderilebilirdi, çok klasik bir yaklaşım olurdu. Bu yaklaşımla, Başbakan Erdoğan, çok önemli bir vizyonu ortaya koymuş oldu; ’Ben Türk girişimcisine güveniyorum’ dedi. Başbakan Erdoğan’ın, girişimcinin gücünü herkesin mutlaka anlaması gerektiğine vurgu yaparak benim şahsımda bu mektubu Obama’ya göndermesi, ülkemiz girişimcileri açısından çok gurur verici."

50 ülkenin davet edildiği zirvede, konuyu bir tek Türkiye’nin somut ve Başbakanlık düzeyinde ele aldığını belirten Altuntaş, bunun Türkiye’nin dünya ekonomisindeki önemini gösterdiğini kaydetti. Sonraki zirvenin Türkiye’de yapılmasının küçük işletmeler ve KOBİ’lere ivme kazandırabileceğini ve uluslararası girişimcilerin Türkiye’ye gelerek fikir alışverişinde bulunmasının hem Türk hem de bölge girişimcilerine çok büyük kazanç sağlayabileceğini anlatan Altuntaş, "McDonald’s ’dünyada 5 bin şubemiz var’ diyor ve bundan övünüyor, ama maalesef bizim kebapçımız, lokumcumuz, tantunicimiz de ’Hiçbir yerde şubemiz yoktur’ diyor ve kasasının arkasına asarak bundan büyük gurur duyuyor. Bu iki mentalitenin masanın üzerine yatırılmasında büyük fayda var, sonuçta dünya ’bir elin nesi var artık iki elin sesi var’ konumuna geliyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE GİRİŞİMCİLİK ENSTİTÜSÜ KURULMASI DÜŞÜNCESİ VAR

Öte yandan, zirvede, ikili temaslarda da bulunacaklarını da belirten Altuntaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Amaç gelecek zirvenin Türkiye’de yapılması konusunda fikir alış verişinde bulunmanın yanı sıra, acaba Orta Doğu’da bir girişimcilik enstitüsü kurulması, bu enstitünün sadece Türkiye’deki değil, ABD ve Orta Doğu’daki girişimciliği destekleyen birimleri bir araya getirerek bir şemsiye altında toplaması ve bununla girişimciler için daha aktif bir çalışmanın nasıl yapılabileceği gibi soruların cevabını arayan görüşmelerimiz olacak.
Ülkemizdeki tüm girişimciler, üniversite ve lise öğrencileri, emekliler, beyaz ve mavi yakalılar ile kendi işimi kurmak istiyorum diyen herkes bir şemsiyenin altında toplanabilir. ’Nasıl kendi işimi kuracağım, kuracağım işlere nasıl fon bulacağım, bu iş planlarının nakit akışı ve fizibilitesi nasıl olacak?’ gibi soruların cevabını içerecek, uluslararası ağı kuracak bu enstitünün de belki de Türkiye’de faaliyete geçmesiyle beraber çok önemli bir adım atılmış olacak.

Haberin Devamı

Bu yönde yapılmış olan çalışmaların alt yapısı devam ediyor. Muhtemelen bu zirve sonrasında ülkemiz girişimcilerini ve bütün Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyasındaki komşuları da ilgilendiren önemli gelişmeler olabilir diye düşünüyorum."

"CNN ZİRVEYİ TÜRK GİRİŞİMCİ İLE DEĞERLENDİRECEK"

Altuntaş, Çarşamba günü CNN International’da da zirvenin sonucunu değerlendireceğini belirterek, "250 girişimcinin davet edildiği zirvede, CNN International’ın sadece bir Türk girişimcisinden zirvenin özetini alacak olmasından, kendim ve ülkem adına gurur duyuyorum. Görüşmede, zirvenin özetinin bizden alınmak istemesi, sanıyorum dünya medyasının da Türk girişimciler hakkında çok olumlu görüşünün olduğunu gösteriyor" dedi.

Haberin Devamı

Girişimciliğin tüm ülke ekonomilerini birbirine yaklaştırdığını belirten Altuntaş, bir soru üzerine, "Eğer Ermeni girişimciler de davet edilmiş olsaydı da hep beraber neler yapabiliriz, buna bakabilirdik. Bundan sonraki zirvelerde umuyorum Başbakan Erdoğan, Ermeni girişimcileri Türkiye’ye davet eder ve hep beraber neler yapabiliriz ona bakabiliriz. Çünkü, eğer girişimciler olarak bizler, yeni iş imkanları yaratarak ileriye dönük ülkemizin kaderini etkileyecek girişimlerde bulunursak, o zaman ortaya çıkacağımız çalışmalarla pek çok problemin ikinci sırada kalmasını sağlamış olacağız" dedi.

Baybars Altuntaş, Türk girişimciliğinin gelişmekte olan ülkelere çok iyi model olabileceğini ve bölge barışına katkı sağlayacağını ifade ederek, "İş planlarımızı fonlayabilecek yabancı sermayenin de hazır olduğunu da biliyoruz, yeterli girişimcilerimize doğru bir şekilde eğitim verilsin ve girişimcilerimiz de gerçekten kendi iş fikirlerini doğru bir şekilde planlasınlar" dedi.

Dünya ekonomisinin artık, "yüz milyonlarca dolar kazanan veya kazanmayı hayal eden girişimcilerden ziyade, 10-30 bin dolar net kar elde eden küçük sürat tekneleriyle yoluna devam edeceğini" dile getiren Altuntaş, artık küçük işletmeler ve KOBİ’lerin öneminin arttığına dikkati çekti. Altuntaş, "Bu zirveyle beraber Başkan Obama da dünyaya ’toplumda girişimcilerin artık en ön sırada yer alacağı’ mesajını veriyor. 7’den 77’ye tüm girişimcilerin bu gelişmelerden istifade edeceğini öngörüyorum" ifadesini kullandı.

Mehmet Toroğlu - Barışkan Ünal / AA