Dünya Erdoğan'dan Obama'ya nükleer mektup

Erdoğan'dan Obama'ya nükleer mektup

Paylaş
Erdoğan'dan Obama'ya nükleer mektup

Erdoğan'dan Obama'ya nükleer mektup

İran’ın nükleer güce sahip olma girişimi başta Amerika olmak üzere İsrail ve Batı dünyasının tepkisini çekmişti. Bölgesinde yeni bir gerginlik istemeyen Türkiye devreye girmişti. İran nükleer bomba yapmaya yarayan zenginleştirilmiş uranyumunu, tıp alanında kullanılan uranyum ile takas etmeye razı olmuştu. Takas anlaşması Türkiye ve Brezilya’nın öncülüğünde imzalanmıştı.

Haberin Devamı

MASADA OLACAĞIZ’

Ancak Batı dünyası “İran yine uranyum zenginleştirir” diyerek anlaşmaya razı olmadığını ifade etmişti. Amerika Başkanı Barack Obama, Başbakan Tayyip Erdoğan’a 20 Nisan’da kaygılarını içeren bir mektup göndermişti. Erdoğan, Obama’nın mektubuna dün yanıt verdi.

Erdoğan mektubunda Amerika Başkanı’na “Diplomatik çözüm için önemli bir kapı araladı” dedi. Erdoğan mektubunda, Türkiye’nin sorunun çözümü için gayretlerini devam ettireceğini ve konunun takipçisi olacağını ifade etti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Türkiye’nin bölgesindeki her şeyden sorumlu olduğunu, krizleri bitirmek için çalışacağını belirterek, “Türkiye’nin yeni bölgesel politikası bu. Masaya oturulacaksa, masaya oturanlar, kuranlar arasında olacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

İNGİLTERE ENDİŞELİ

Erdoğan dün de İngiltere Başbakanı David Cameron ile bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede, İran’ın nükleer programı gündeme geldi. Erdoğan, “Deklarasyon, tüm kaygıları gidermese de güven verici bir adımdır” dedi. Cameron ise, anlaşmanın güven arttırıcı bir adım olmakla beraber sorunu tam çözmediğini söyledi.