Siyaset Erdoğan'ın balkon konuşması
Paylaş
Erdoğan'ın balkon konuşması

Yüksek Seçim Kurulu'nun açıkladığı sonuçlara göre Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan Ankara'da balkon konuşması yaptı. Erdoğan, '77 milyonun Cumhurbaşkanı olacağım' dedi

İstanbul'da kısa bir konuşma yapıp Ankara'ya hareket eden Recep Tayyip Erdoğan'ın uçağı Esenboğa Havalimanı'na indi. Ardından Erdoğan, balkon konuşması yapacağı AK Parti Genel Merkezi'ne doğru harekete geçti. Burada uzun bir balkon konuşması yapan Recep Tayyip Erdoğan, hem partililerine hem de diğer siyasi parti mensuplarına teşekkür etti. Erdoğan, seçim şarkılarından birine imza atan sanatçı Murat Göğebakan'ı da andı ve kendisini dinleyenlerden ona dua etmelerini istedi.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan son kez Başbakan olarak balkon konuşması yaptı. Erdoğan, balkona eşi Emine Erdoğan'la çıktı.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları:

Sizleri bu tarihi günde, demokrasinin ve milli iradenin bu zafer gecesinde en kalbi muhabbetlerimle selamlıyorum. Cumhuriyet tarihimizde ilk kez gerçekleşen halk oyuyla Cumhurbaşkanlığı seçiminin ülkemize tüm dost ve kardeş ülkelere hayırlı olmasını diliyorum. Şahsımı T.C'nin 12. cumhurbaşkanı olarak tayin eden milletime şükranlarımı sunuyorum. Sandık başına giden tüm vatandaşlarıma teşekkür ediyorum.

'HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM'

Bize oy versin ya da vermesin, yurt dışında bütün zorluklara rağmen sandığa gidip ilk kez oy kullanan kardeşlerime huzurlarınızda teşekkür ediyorum. 81 vilayetimizde bize hayır duası eden kardeşlerime bir kez daha teşekkür ediyorum. Dost ve kardeş ülkelerde bizlere hayır dualarını gönderen tüm gönül dostlarına teşekkür ediyorum.

'OY VERMEYENLER DE KAZANDI'

Bugün seçimi kazanan sadece Recep Tayyip Erdoğan değil, bugün milli irade bir kez daha kazanmıştır. Bugün demokrasi bir kez daha kazanmıştır. bugün şahsıma oy vermeyenler de kazanmıştır. bugün 77 milyon 81 vilayet kazanmıştır. Yeni Türkiye büyük Türkiye öncü Türkiye kazanmıştır.

Haberin Devamı

Sadece Türkiye değil bugün Bağdat da, İslamabat da, Üsküp de kazanmıştır. Bugün Gazze, kudüs de kazanmıştır. Bugün 77 milyon kadar yeryüzünde milletimizin kader arkadaşları da kazanmıştır. Bu coşkuyu ülkelerinde gönüllerinde yaşayanlara özellikle tek tek teşekkür ediyorum. Herkese buradan selamlarımı sevgilerimi yolluyorum. Meydanlardaki mitinglerimizde ramazan demediniz
, sıcak demediniz, kapı kapı dolaştınız, milletin adayına oy istediniz. Size ne kadar teşekkür etsem azdır.

Kardeşlerim 1 Temmuz'da adaylığımız açıklandığında bunun bir Fatiha olduğunu söylemiştik. Bugün kutlu bir Fatiha'yı yani kutlu bir açılışı hep birlikte idrak ediyoruz. Bugün bir dönemin kapılarını kapatıyor artık yeni bir döneme doğru ilk adımı atıyoruz.

'ÇANKAYA İLE MİLLET BİRLEŞTİ'

Haberin Devamı

3 Kasım 2002'de iktidara gelmemizle millet kucaklaşmıştı. Bugün milletin doğrudan seçtiği cumhurbaşkanı ile artık Çankaya ile millet arasındaki tüm engel ortadan kalkmıştır. Çankaya halkıyla bütünleşmiştir. Şeyh Edebali'nin 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' sözü tam manasıyla vücut bulmuştur. Bir vesayet olarak duran Çankaya bugünden itibaren milli iradenin tam egemenliği altına girmiştir.

Bizzat millet tarafından ehline emanet edilmiştir. Bugün tarihi bir gündür. Bugün ceberrut, zorba, kibirli, milletine tepeden bakan anlayışın ortadan kalktığı, milletiyle var olan devlet anlayışının zafer kazandığı gün.

Artık devletin ve milletin iki ayrı istikameti bulunmuyor. Bir olarak aynı rotada yürüyoruz. 12 Eylül 2010 tarihinde yüzde 58 oy oranıyla kabul edilen Anayasa Değişikliği 12 Eylül darbesinin izlerini silmiştir. Bugün 27 Mayıs 1960 parantezi kapanmıştır. biz 13 yıl önce 14 Ağustos 2001'de AK Parti'yi kurarken Menderes gibi Yeter söz milletin demiştik. Yeter söz de milletin karar da milletin demiştik. Söz de karar da milletin uhdesine geçti. Aracılar vasıtasıyla Cumhurbaşkanı seçmediniz bizzat kendiniz seçtiniz. Millet sadece TBMM'yi değil hükümeti değil Cumhurbaşkanını tercih eden gücü de ele geçirmiştir.

Haberin Devamı

Bugün dünden iyidir ve yarın bugünden daha iyi olacaktır. 2023, 2053, 2071 hedefleri artık çok daha yakınımıza gelmiştir.

'SEÇİMİN KAYBEDENİ YOK'

9 seçime girdik ve her seçimden zaferle çıktık. Ve dikkat ediyormusunuz oylarımız hep yükselerek sandıklardan çıktık. Hemen hemen her seçimde bir balkon konuşması yaptım. Gönül diliyle konuştum, akıldan ziyade kalbin ve vicdanın kelimeleriyle seslendim. Meydanlarda ne söylediysem balkonda da o sözlerin arkasında durdum. Bu 9. konuşmamda da ruhumun vicdanımın sesini sizlere aktarıyorum. Bütün kalbimle söylüyorum ki 77 milyonun her bir ferdi için de bu seçimin mağlubu yoktur. Milletimin içinde bu seçimin kaybedeni yoktur. Kaybeden vardır statiko kaybetmiştir. Elbette vesayet bugün en büyük mağlubiyetini yaşamıştır. siyaset dışı güç odakları ibretlik bir ders almışlardır. Muhalefet bugünden itibaren politikalarını gözden geçirecektir. Bize oy vermeyenler, bizi sevmeyenler seçimin mağlubu değildir. Bugün yeni bir toplumsal uzlaşma sürecini hep birlikte başlatalım diyorum. Eski tartışmaları eski Türkiye'de bırakalım diyorum.

Haberin Devamı

Biz her adımda kendi istediklerimizi yaptık. 326 milletvekiliyle Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda 3 üyeyle temsil edilmeyi kabul ettik. Onlar 9 kişiye temsil edildi. Biz neden bunu yaptık istedik ki derdimiz bağcıyı dövmek değil üzümü yemekti. Ne yazık ki başarılı olamadık. Çünkü uzlaşma olmuyordu. En sonunda Meclis Başkanı açıklamasını yaptı. Uzlaşma kendi inandılarını karşındakine dayatmak değildir. 60 madde üzerinden uzlaşma sağlandı yanaşmadılar. Böyle olmaz, Türkiye'de muhalefet siyaha beyaz deme sanatı değildir. Muhalefet de kendisini çek edecektir.

'YAŞAM TARZINA MÜDAHALE ETMEDİK'

Bu kardeşiniz Beyoğlu Gençlik Kolları Başkanı olduğu günden beri her başarı ya da başarısızlıkta kendisini hesaba çeken biridir. Başarılı olduğumuzda asla kibre düşmedik. 40 yıla yaklaşan bu anlayış bizim şiarımızdı. Değişimden tekamülden hiç bir zaman çekinmedik. Milletimizin gerçekleriyle örtüşmeyen her meselede kendimizi sorguladık. Bize yaşatılanların, bize dayatılanların başkalarına yapılmaması için azami hassasiyet gösterdik. Hiç kimsenin yaşam tarzına müdahale etmedik. Hiç kimsenin değerlerini tahkir etmedik. İnançlara hor gözle bakmadık. Bize oy verenlere hizmet götüren bir anlayışımız hiç bir zaman olmadı.

İstanbul'da İBB Başkanı olduğumda bunu icraatlarımızla ortaya koyduk. İktidar olduğumuzda bunu samimiyetimizle ortaya koyduk. İstisnasız adil şekilde hazine payı verdik. Ama muhalefette olduğumuz zaman bizim neler çektiğimizi biz biliyoruz.

Bize diktatör diyenler lütfen kendi muhasebelerini yapsınlar. Bize otoriter diyenler lütfen kendi muhasebelerini yapsınlar. Bizi tek adamla baskıcı olmakla itham edenler lütfen kendilerini samimiyete sorgulasınlar. Kendilerini seçkin diğerlerini sıradan görenler, diğerlerini cahil görenler lütfen vicdan muhasebesini yapsınlar.

Siyasi tarihimiz boyunca yaptıklarımıza baksınlar. 12 yılda Türkiye'ye kazandırdıklarımıza baksınlar ve kararlarını öyle versinler. biz hepimiz aynı vatan toprakları üzerinde yaşıyoruz. 77 milyon aynı bayrağın gölgesinde geleceğe yürüyoruz. Milletimiz bir, bayrağımız bir, vatanımız bir, devletimiz bir.

'ÖNCE TÜRKİYELİ VARDI'

Kardeşlerim, hepimiz aynı medeniyetin aynı tarihin evlatlarıyız. Yaşam tarzlarımız farklı olabilir. Mezheplerimiz farklı olabilir. Ama biz hepimiz bu ülkenin evlatlarıyız. Hepimiz bu ay yıldızlı bayrağın altındayız. Müslüman, hristiyan, Musevi, Yezidi'den önce Türkiyeli vardır. Sünni, aleviden önce Türkiyeli vardır. Bugünden itibaren farklılıkları zenginlik görerek yeni bir istikbali inşaa etmek istiyorum. Bugün her birimiz kendimizi vicdan muhakemesine tutalım.

Bugün bir takım medyanın pompaladığı korkuyu bir kez daha sorgulayalım. Bu sorgulamayı samimi bir şekilde yaptığımızda Alevinin de sünninin de ne kadar çok ortak noktasının olduğunu göreceğiz. Ben şu anda karşımda başı açık da görüyorum başı kapalı da.

Türkilerimiz acılarımız bir. Bizim yarınımız kaderimiz bir. Bırakalım aracıları. Fitne odaklarını bırakalım. Birbirimizin gözüne bakalım gözüne. Birbirimzie gönlümüzü açalım. Farklı bir Türkiye'yi hep birlkte kuralım. Güçlü bir Türkiye'yi hep birlikte kuralım. Uzlaşma çatıda değil parti üstünde değil tabanda olmuştur.

'UZLAŞALIM'

İstiyorum ki tabandaki bu uzlaşmayı gelin birlikte uzlaştıralım. Şu anda 77 milyon bizi izliyor, tüm enerjimizi daha kardeş bir Türkiye için harcayalım diyorum. Şimdi 820 milyar dolar milli gelire ulaştık. IMF'den 23 milyar dolar borçla devraldık. Şimdi IMF'ye borç vereceğiz. Merkez Bankamız adeta boşaltılmıştı. 27.5 milyar dolar. Şimdi ise 133 milyar dolar kasamızda kaynak var. Enflasyon şimdi tek haneli rakamda. Ziraat Bankası çiftçiye yüzde 59 faizle kredi veriyordu. Halk Bankası esnafa yüzde 46 ile kredi veriyordu şimdi yüzde 0-5 arası. Bugün inşallah bu muhasebeyi yapma günüdür. Bugün demokrasi bayramında küskünlükleri atma günüdür. Dayatılmış korkulardan sıyrılma günüdür. Bugün yeni bir başlangıç yapma günüdür.

'PARALEL YAPI ULUSAL GÜVENLİĞİ TEHDİT EDİYOR'

Buradan paralel yapının tabanındaki ihlaslı kardeşlerime de bir kez daha sesleniyorum. Onların da kendilerine öğretilenleri ve dayatılanı sorgulamalarını istiyorum. kendilerine yönetecekleri her soru onların da bizi anlamaları, bizim mücadelemizdeki iyi niyeti görecektir. Bizim davamız şahsi bir dava değildir. Ulusal güvenliğimizi kim tehdit ederse karşısında bizi bulacaktır.

Bizim davamız medeniyet davasıdır. Paralel yapının tabanındaki her ihlaslı kardeşimin bizimle aynı noktadan baktığını biliyorum. Başka ülke ve odakları sorguladıklarında bariyerlerin kırılacağını çok iyi biliyorum. Beşer şaşar, lider bildiklerimiz, hoca alim bildiklerimiz zor zamanlarda maskerlerini düşürüp içlerini ortaya dökebilir. Bize beddua edenlerin arkasından gitmek yakışmaz. Hz. Ömer'in sorgulandığı bir dönemde hiç kimse sorgulanmaz değildir. buna şahsım da dahil. Hiç kimse hatasız günahsız değildir.

Kardeşlerim bugün yeni bir gündür. bugün bir millattır. bugün yeni Türkiye'nin kuruluş günüdür. Şahsıma oy verenlerin değil 77 milyonun Cumhurbaşkanı olacağım. 77 milyonu muhabbetle kucaklayan bir Cumhurbaşkanı olacağım. Ülkesi, bayrağı için çalışan bir Cumhurbaşkanı olacağım.

Devletin ve milletin yıldızı düne göre elhamdülillah çok daha parlaktır. bizi bugüne eriştiren rabbime bir kez daha hamdü senalar diliyorum. 12. cumhurbaşkanlığını şahsıma tevdi eden, milletime bir kez daha teşekkür ediyorum.

Seccadeleri üzerinde, evlerinde, kuytularda bizim için mırıl mırıl dua eden kardeşlerime teşekkür ediyorum. Ak Parti teşkilatımıza, taa sandık başkanlarına gençlik kollarımıza, kadın kollarımıza yürekten teşekkür ediyorum.

'MURAT GÖĞEBAKAN'A FATİHA OKUYALIM '

Şarkılarımıza kendi ruh dünyasını katan sanatçılarıma teşekkür ediyorum. Tabi bu sanatçılarımızdan Murat Göğebakan kardeşimizi hakka uğurladık. Bu akşam da onu unutmak mümkün değil. Diyorum ki Göğebakan kardeşimize birer fatiha gönderelim. Şehitlerimize birer fatiha gönderelim.

Bize destek veren başta CHP, MHP, HDP, Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi'ne ve onların mensuplarına da teşekkür ediyorum. Duaları için Gazze'nin, Suriye'nin mazlumlarına teşekkür ediyorum. İnşallah bu akşamdan itibaren Gazze'deki yaralıları Türkiye'ye taşıyoruz. Buradaki hastanelere nakledeceğiz.

Bize bu toprakları kutsal bir emanet bırakan tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle anıyorum. Rabbim bu kutlu yolculuğumuzda bizim yar ve yardımcımız olsun. Rabbim, ülkemizi kardeşlerimizi , insanlığı korusun diye dua ediyorum. Gözün aydın Türkiye, teşekkürler Türkiye. Allah'a emanet olasın Türkiye.