Ekonomi Erdoğan'ın çileği çiftçiye umut oldu

Erdoğan'ın çileği çiftçiye umut oldu

Paylaş
Erdoğan'ın çileği çiftçiye umut oldu

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın kilosu 50 liradan aldığı altın çilek kurusu, bu meyveyi 5 yıldır yetiştiren Alanyalı çiftçilere umut oldu. Alanyalılar, altın çilek işleme tesisi kurmak için harekete geçti

Tesis kuracaklar

Haberin Devamı

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bir kuruyemişçiyi ziyareti sırasında kilosunu 50 liraya satın aldığı altın çilek kurusu, Türkiye’nin fazlaca tanımadığı bu meyveyi bir anda ünlü etti.

Altın çileği 5 yıldır üreten Antalya’nın Alanya ilçesindeki çiftçiler de bu ünden yararlanmak için harekete geçti. Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu, altın çileğin üretimini yaygınlaştırarak, taze ve kurutulmuş halde pazarlanması için işleme tesisi kurmayı planladıklarını bildirdi.

Telefon yağıyor

Turgut Musluoğlu, Başbakan Erdoğan’ın hareketiyle altın çileğin Türkiye genelinde tanınır hale geldiğini, Türkiye’nin dört bir yanından çiftçilerin bu meyveyi nasıl üreteceklerini öğrenmek üzere Alanya Ziraat Odası’nı telefon yağmuruna tuttuğunu söyledi.

Haberin Devamı

Musluoğlu, “Son iki günde çeşitli illerden birçok üretici bizi telefonla arayarak, meyvenin üretimi hakkında bilgi aldı, fidan istedi. Biz de tesis kuracağız. Makine ve ekipman için Tarım Bakanlığı’na başvuracağız” dedi.

Kilosu 10-15 lira

Orta ve Güney Amerika ülkelerinde yaygın olarak yetiştirilen ve latince adı ‘physalis’ olan altın çilek meyvesi Alanya’da 5 yıldır yetiştiriliyor. İlçede yılda ortalama 3 ton altın çilek hasadı yapılıyor.

Bir dönüm araziden ortalama 1.500 kilogram verim alınıyor ve yılda üç kez hasat yapılıyor. Üreticiler, meyvenin kilosunu 10 ile 15 lira arasında bir rakama pazarlıyor. Altın çilek kan dolaşımını hızlandırması, yaşlanmayı geciktirmesi, açlık hissini azaltması ve kalsiyumuyla biliniyor.