Siyaset Erdoğan'ın çılgın projesi bu mu!
Paylaş
Erdoğan'ın çılgın projesi bu mu!

Reha Muhtar'ın Vatan'da bugün çıkan yazısında Erdoğan'ın daha önce telaffuz ettiği “Çılgın Proje”ye göre, Karadeniz'de Samsun'dan, Akdeniz'de Yumurtalık'a bir denizyolu tüneli açılması düşünülüyordu...

”İşte dün bazı gazetecilere 'İşte Tayyip Erdoğan'ın Çılgın Projesi' başlığıyla gönderilen mail

Haberin Devamı

KARADENİZ-AKDENİZ DENİZYOLU TÜNELİ

Başbakan Erdoğan’ın, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 yılına yetiştirilmesi amacıyla başlattığı ve hazırlıkları çok gizli yürütülen ‘Çılgın Proje’nin, Samsun’dan Yumurtalık’a kadar 500 kilometre uzunluğunda bir denizyolu tüneli olduğu ortaya çıktı.Karadeniz-Akdeniz Denizyolu Tüneli’nin yaklaşık 1 yıldır çok gizli yürütülen proje çalışmaları için Ankara’da 33 mühendisten oluşan bir mühendisler grubu oluşturuldu.Proje ekibinde, jeoloji, inşaat, gemi, elektrik-elektronik, maden, petrol ve kimya mühendisleri görev alıyor.

CUMHURİYETİN 100. YILI ANISINA

Karadeniz’i Anadolu’nun tam ortasından ve 1000 metre derinlikten geçecek tünelle Akdeniz’e doğrudan bağlayacak tünel, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı için bir prestij projesi olarak öngörülüyor.Böylesi büyük bir projenin, Türkiye’ye dünya genelinde çok büyük bir prestij sağlayacağı hesaplanıyor.Başbakan Erdoğan’ın, Karadeniz-Akdeniz Tüneli Projesiyle, Türkiye’ye yeni ve uzak bir ufuk kazandırmak istediği belirtiliyor.Samsun’un 15 km. doğusundan başlayacak Karadeniz-Akdeniz Denizyolu Tüneli, Anadolu’yu tam ortasından ve kuzey-güney ekseninde keserek, Kayseri’nin yaklaşık 50 km. doğusundan geçtikten sonra, Adana’nın Yumurtalık ilçesinde Akdeniz’e kavuşacak.

Haberin Devamı

DEVASA BOYUTLAR

Uzunluğu 500 km. olacak tünel, orta büyüklükte 2 geminin karşılıklı geçişine imkân tanıyacak şekilde, 80 metre olarak planlandı.Tünelin su yüzeyinden derinliği 22 metre, su yüzeyinden yüksekliği ise 18 metre olacak.Karadeniz-Akdeniz Denizyolu Tüneli, Anadolu’nun altından geçerken, yeryüzünden 1400 metreye kadar derinliğe ulaşacak.Derinlikten dolayı, tünelin geçtiği güzergâhta çok sayıda değerli maden, kömür, kaynak suyu, termal su, doğalgaz ve hatta petrol kaynaklarına rastlanması bekleniyor.Tünelin açılmasıyla, henüz keşfedilmemiş bu doğal kaynakların da Türkiye ekonomisine kazandırılması hedefleniyor.

YÜZER KAZICILAR:

Mühendisler, dünyada ilk defa böylesine devasa bir tünel kazısının planlandığını, dolayısıyla çok farklı kazı tekniklerinin kullanılması gerektiği üzerinde duruyor.Kazının, bu amaçla özel olarak inşa edilecek platform-gemiler üzerine monte edilecek dev kazıcılarla yapılması, kazılan toprak, kaya ve madenlerin taşıyıcı bantlar yardımıyla, platformu takip eden gemilere yüklenmesi ve böylelikle nakledilmesi üzerinde duruluyor.500 kilometre uzunluğundaki tünelin daha kısa süre içinde kazılabilmesi için, inşaatın Samsun ve Yumurtalık’tan iki yönlü olarak başlatılması söz konusu.

Haberin Devamı

ZENGİN MADENLER:

Kazı sırasında çıkarılacak milyarlarca tonluk toprak ve kaya hafriyatının, özellikle Karadeniz ve Akdeniz kıyılarında inşa edilen ve edilecek sahil yolları için dolgu amaçlı kullanılması planlanıyor.Ayrıca bu hafriyatın, başta Hollanda olmak üzere deniz dolgusu için toprak ve kayaya ihtiyacı olan ülkelere ihraç edilmesi de sözkonusu olabilecek.Ayrıca, kazı sırasında elde edilecek maden ve kömür gibi unsurların ticari olarak değerlendirilmesi yanında, muhtemel organik maddelerin de tarımsal gübre amaçlı kullanılabileceği öngörülüyor.

Haberin Devamı

KAYSERİ’YE DENİZ

Karadeniz-Akdeniz Denizyolu Tüneli’nin inşasıyla, Boğazlardaki gemi ve tanker trafiğinin önemli ölçüde azaltılması sağlanacak.Orta Anadolu’nun doğusundan geçecek tünel, bir anlamda Kayseri’ye deniz de getirmiş olacak.Tünelin geçtiği güzergâh boyuna, biri Kayseri yakınlarında olmak üzere, 3 veya 4 noktadan dikey tünel açılarak, bu asansör tünellerin Karadeniz-Akdeniz Denizyolu Tüneli’ne kavuştuğu noktalara birer liman kurulması planlanıyor.Böylece Orta Anadolu, deniz yoluyla taşımacılık imkânına kavuşmuş olacak.Mühendisler, tünel limanlarına dikey asansörlerle yolcu ve yük taşıması yapılabileceği gibi, eğimli tünellerle karayolu bağlantısı da yapılabileceği düşüncesiyle seçenekli projeler üzerinde çalışıyor.

KENTLERE YENİ SU KAYNAKLARI

Karadeniz-Akdeniz Denizyolu Tüneli’nin açılmasıyla ortaya çıkacak yeni temiz su kaynaklarının, güzergâh yakınlarındaki şehir ve kasabaların su ihtiyacını karşılanmasında kullanılması öngörülüyor.Ayrıca tünel hattının, petrol ve gaz borularının geçişi için de kullanılabileceği üzerinde duruluyor.

Haberin Devamı

AÇIKLAMA SEÇİMDEN ÖNCE

Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın talimatıyla proje çalışmaları çok gizli yürütülen Karadeniz-Akdeniz Denizyolu Tüneli Projesinin, 12 Haziran 2011 seçimleri öncesinde yine Başbakan tarafından açıklanacağı belirtiliyor.Projenin kamuoyuna açıklandıktan sonra yaklaşık 1 yıl boyunca her bakımdan tartışılması ve gelen eleştiriler dikkate alınarak gerekli revizyonlar yapıldıktan sonra, 2012 sonbaharında inşaat çalışmalarına başlanması öngörülüyor.Bu arada geçecek 1 yıllık zaman dilimi içinde başta MTA olmak üzere ilgili kamu kurumlarının zemin etüdü ve jeofizik inceleme çalışmalarını yürütmesi planlanıyor.Tünelin açılışı için Cumhuriyetin 100. Kuruluş Yıldönümü olan 2023 yılı hedeflenirken, uzmanlar böylesine bir tünelin 11-12 yıl içinde tamamlanmasının mümkün olmadığı görüşünü dile getiriyor.

MİLLİYET