Siyaset Erdoğan'ın sözlerine yalanlama
Paylaş
Erdoğan'ın sözlerine yalanlama

Erdoğan'ın, "CHP Menderes'in idamını alkışladı" sözleri üzerine Kılıçdaroğlu da, parti arşivinden İnönü'nün Gürsel'e yazdığı "İdamları durdurun" mektubunu çıkardı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, parti arşivinden İsmet İnönü’nün Cemal Gürsel’e yazdığı ‘’İdamları durdurun’’ mektubunu çıkardı. İnönü bu mektubunda, Adnan Menderes ve arkadaşlarının idamlarının milli menfaatlere aykırı olacağını vurguluyor.

Başbakan Erdoğan, Isparta mitinginde CHP’nin Hasan Polatkan, Fatin Rüştü Zorlu ve Adnan Menderes’in idamlarını ‘’Alkışladığını” söyleyince, Kılıçdaroğlu da, İnönü’nün o dönemde Cemal Gürsel’e “İdamları durdurun” mektubu yazdığını açıklamıştı. CHP arşivinden bu mektup çıkartıldı.

İŞTE İNÖNÜ'NÜN MEKTUBU

İnönü, Yassıada kararlarından önce “Milli Birlik Komitesi Başkanı” sıfatıyla Orgeneral Cemal Gürsel’e 13 Eylül 1961 tarihli bir mektup yazdı ve şöyle dedi:

"Yassıada kararları tebliğ ve ilan edilmek üzeredir. Kararlar arasında ölüm cezaları bulunursa, bunların infazı Anayasaya göre Milli Birlik Komitesi’nin tasdikine bağlı olacaktır.(…)

Ölüm kararlarının tasdik ve infazı yüksek milli menfaatlere her suretle aykırıdır. İhtilalden 1,5 sene sonra, geçmiş bir iktidar erkanının siyasi suçlardan dolayı idam edilmeleri, siyasi idamların bünyesinde zaten mevcut olan hak tereddüdünü azami ölçüde artırmış olacaktır. Suçluların en ziyade kahrını çekmiş vatandaşlar bile bu infazı aşırı bulacak ve müteessir olacaklardır.(…)

Ordu adının böyle bir mevzuda kullanılması, Türk ordusunun edebi şerefine karşı saygı duygusu ile telif olunamaz. Ordu tesiriyle bir infaz muamelesi orduya karşı deva bulmaz bir kırgınlık yaratır.

Siyasi suçlardan dolayı ölüm cezası, bugün yeryüzünde hemen hiçbir medeni ülkede kalmamış gibidir. Türlü tehlike karşısında bulunan memleketimizin bekçilerini ve koruyucuları olan Milli Birlik Komitesi üyelerinin ellerindeki aziz emaneti vahim bir itibar buhranına maruz bırakmayacaklarını hulus ile ümit ediyorum.’’

Gazeteport

Haberin Devamı