Hakan Çelenk Erdoğan'ın TSK'sı geliyor mu?
HABERİ PAYLAŞ

Erdoğan'ın TSK'sı geliyor mu?

Yüksek Askeri Şura’nın Ağustos toplantısı Erdoğan’ın orduda esaslı değişiklik hamlesine sahne oluyor. Eğer arzuladığı tasfiyeyi yaptırırsa toplumun önemli kesimi için “TSK Erdoğan’ın ordusu oldu” algısı tedavüle çıkacak.

YAŞ’taki itiş kakışı anlatmak için 3 Mayıs’ta Sabah’ta ‘TSK’da paralel temizliğe start’ ve Akşam’da ‘Paralel temizlik’ başlığıyla çıkmış iki manşet haberi referans verelim.

İkisi de orduda ‘paralel yapıya’ bağlı çok subay olduğu iddiasındaydı. Bunlar Ağustos YAŞ’ında tasfiye edilecekti. İki gazetenin de özelliği AKP’nin istemediği hiçbir haberi basmamaları. Bu yüzden “AKP niyetini kamuoyuyla paylaşıyor” diyebiliriz. Referans sağlam. Genelkurmay haber için “YAŞ’ta teamüllere göre hareket edeceğiz” açıklaması yapmıştı. Genelkurmay da elbette sözkonusu gazetelerin durumunu biliyordu. Açıklama direniş sinyaliydi.

Haberin Devamı

28 Haziran’da Akşam dehşete düşüren bir manşet attı: “40 paralel paşa var, bir kuvvet komutanı paralel yapıyla çok yönlü işbirliği içinde, alttaki 2 askerden 1’i paralel, Erdoğan özel araştırma ekibi kurdu.” Bu akla zarar ifadeler doğru olmaktan çok büyük tasfiyenin bahanesi gibi duruyordu. Artık kez doz kaçmış olmalı ki Başbakanlık haberin ‘özel ekip’ kısmını yalanladı.

Genelkurmay ise ‘algı operasyonu’ diye küplere bindi. Konu burada kapanmalıydı ama olmadı. Dün Erdoğan YAŞ toplantısına girerken AKP yanlısı siteler ‘TSK’da paralel yapı tasfiye ediliyor’ manşetlerini göze sokuyordu.

Tekrarlayalım, o gazeteler AKP’nin sözünden çıkmaz. Özetle; Erdoğan’ın YAŞ’a kendi medyası üzerinden yaptığı bir algı operasyonunu koltuğunun altına alarak girme ihtiyacı duyması çok ciddi bir hamle deneyeceğinin işaretiydi. YAŞ’tan bir şey çıkmazsa bilin ki Erdoğan istediğini alamayıp geri adım atmıştır.

Gazetelerde ‘paralele yakın’ diye baskı altına alınan kuvvet komutanının işi zor (İsim yazmak baskıya ortak olmak olur). Erdoğan o komutanın ‘paralel olmadığını’ kanıtlamak adına işbirliği yapmasını umuyordur. Baskı tutmuşsa Erdoğan bu maçı kazanır orduya önemli ölçüde hakim olur.

Haberin Devamı

Orduyu kilitlemeyi göze alabilir mi?

Konu YAŞ olunca Erdoğan’ın yetkileri sınırlı. YAŞ’ın üyeleri başbakan, milli savunma bakanı ile görevdeki tüm orgeneral ve oramirallerden oluşur. Bu toplantıda 15 üye var. Oy çokluğuyla karar verir. Başbakanın ve bakanının sadece birer oyu var.

Bununla birlikte başbakan herhangi bir orgenerali kuvvet komutanı olarak atama yetkisine sahip. Böylece terfi zincirine dolaylı etki eder. Bir yetkisi de kararların başbakan imzasıyla yürürlüğe girmesi. Dediği olmazsa orduda tek bir atama yaptırmayabilir. Erdoğan’ın bu konuda gözü karadır. Geçmişte bol keseden tutuklama yapan Ergenekon hakimlerini görevden aldırmamak uğruna HSYK’yı 1.5 yıl kilitlemişti.

Peki komutanlar direnirse Erdoğan yanıbaşımızda savaş rüzgarları eserken TSK’yı kilitlemeyi göze alabilir mi?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder