Siyaset Ergenekon davasında olay
Paylaş
Ergenekon davasında olay

Emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur'un sanıkları arasında yer aldığı ikinci Ergenekon Davası'nın 78. duruşması olaylı başladı

Aralarında gazeteciler Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan'ın da bulunduğu 36'sı tutuklu toplam 108 sanığın yargılandığı davanın bugünkü duruşmasına tutuklu sanıklar İnönü Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, Başkent Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, Levent Ersöz, Mustafa Dönmez, Ersin Gönenci ve Oğuzhan Sarıoğlu katılmadı.

Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, tutuklu sanık Neriman Aydın’ın geçen oturumda yarım kalan savunmasına devam etmesi için kürsüye çağırdı.

Bu sırada söz isteyen Türk Metal Sendikası eski Başkanı Mustafa Özbek usül yönünden söyleyecekleri bulunduğunu ifade etti. 20 aydır tutuklu bulunduğunu ve hala savunmasının alınmadığını belirten Özbek’in, “Bunu hangi hukuka göre yapıyorsunuz? Mektupla, gizli tanıklarla insanları tutukladınız. Size güvenim yok. Çekilmenizi istiyorum. Ne hakla tutuyorsunuz beni burada? Mahkemelikten çıktı burası" dedi.

“NEDEN İŞKENCE EDİYORSUNUZ? ALLAH'TAN KORKUN"

Bunun üzerine Başkan Özese, Özbek’i usül yönünden bir talebi varsa konuşmasını yoksa sözlerini bitirmesini aksi halde kendisini dışarı çıkaracağını söyledi.

Özbek’in ısrarla ve bağırarak konuşmasına devam etmesi üzerine Özese, salonda bulunan görevlilere Özbek’in salondan çıkarılması için talimat verdi.

“BU DAVANIN SONUCUNU TORUNLARIMIZ BİLE GÖRMEYECEK"

Mahkeme Başkanı Özese, daha sonra tutuklu sanık gazeteci Mustafa Balbay’a söz verdi. Duruşmalar yapıldıkça davanın ilerlemediğini ifade eden Balbay, “Bu dava görüldükçe uzuyor.

Daha önce İstanbul'dan Ankara'ya giderken talebala da 200 kilometre yazıyor, ilerliyorsunuz 250 kilometre yazıyor' diye örnek vermiştim. En son AKP'nin kapatılma davasının dosya ve eklerini istediniz. Böylece 100 klasör daha eklenmesine yol açtı" diye konuştu.

“CEZAYI PEŞİN, HUKUKU TAKSİTLE VERMEKTESİNİZ"

Tutuklulukların makul süreleri aştığını belirten Balbay sözlerine şöyle devam etti: “Cezayı peşin, hukuku taksitle vermektesiniz. Şimdi savunmasını yapan sanık bir dosya daha isterse, 'şu dosya da getirilsin' kararı verilirse o zaman bu dava nasıl ilerleyecek."

“20-25 YILLIK YARGILAMA YAPILDI"

Türkiye'de yargılamada normalde yılda 5 duruşma yapıldığına dikkat çeken Balbay “15 yıllık yargılama halindeyiz. Hatta yılda 2 duruşma ancak yapılabildiğini söylüyorlar. Normal dava sürecine göre 20-25 yıllık yargılama yapıldı. Yol alındıkça yeni davalar bindireceksiniz“ dedi.

“SİZİ KİM GÖREVLENDİRDİ?"

Ardından tutuklu sanık gazeteci Tuncay Özkan da konuşmak istediğini belirterek, “Siz bu davadan çekilseniz bu dava görülemez mi? Neden ısrarla ve siyasetin arkasına saklanarak bu davayı yürütüyorsunuz?

Sadece sizin bizi yargılayacağınız konusunda şerhi bir hüküm mü var? Siz olmazsanız bu yargılama olmaz mı? O zaman sizi kim görevlendirdi" diye konuştu.

Cem TURSUN/İSTANBUL (DHA)

Haberin Devamı