Gündem Ergenekon duruşmasında gerginlik

Ergenekon duruşmasında gerginlik

Paylaş
Ergenekon duruşmasında gerginlik

Ergenekon duruşmasında gerginlik

Birinci Ergenekon Davası'nın görüldüğü Silivri’deki mahkeme salonunda gerginlik yaşandı.

Haberin Devamı

Duruşmada izleyici bölümündeki 150 İşçi Partili (İP) mahkeme heyetinin ve savcıların bulunduğu bölüme doğru yürümeye çalıştı. Bir süre slogan atan ve salonu terk etmeyen grup, jandarmanın ikna etmesiyle salondan çıkarıldı. Duruşma salonundaki görüntüler izlenerek salonda olay çıkaranların ifadesi alındı ve olay çıkaranlar hakkında Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Cezaevi Kampusu bitişiğindeki duruşma salonunda görülen davanın 149. duruşmasının sabah saatlerindeki oturumunda, Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi dosyasından tutuklu Ahmet Cinali’nin savunması alındı, çapraz sorgusuna başlandı. Duruşmanın öğleden sonraki oturumunda söz alan İP Genel Sekreteri ve İP’ilerin avukatı Hasan Basri Özbey, Avukat Mehmet Cengiz’in tutuklanmasını eleştirdi.

Haberin Devamı

AVUKATLAR CÜBBE ÇIKARDI SALONU TERK ETTİ

Mahkeme sürecinde hukuksuzluklar yaşandığını savunan Özbey, "Siz burada güle güle oturun. Biz bu tiyatroda figüran olmayacağız. Bu hukuksuzluğa isyan ediyoruz. Bir dakika daha kalamayacağız. Siz de korkmayın, Atatürk’ün hakimi olarak birici göreviniz karanlıktan korkmamaktır. Bu koşullarda bu ortam bize bu davranışa mahkum etti. Cübbemi çıkarıp masanın üstüne koyuyorum" dedi. Özbey cübbesini çıkarırken diğer 30 kadar İP’li avukatlar ve diğer sanıkların avukatları da cübbelerini çıkartarak salonun çıkış kapısına yöneldiler. Bu sırada izleyici sıralarında oturan yaklaşık 150 İP’li izleyici yumruklarını havaya kaldırarak "Faşizme karşı omuz omuza", "Yurtseverler çıkacak hesap soracak", "Biz haklıyız, biz kazanacağız" sloganları attı. Sıralardan aşağı inen protestocu izleyicilerden bazıları heyetin ve savcıların bulunduğu bölüme yöneldi. Başkan Köksal Şengün, salondaki jandarmadan salonda düzenin sağlanması istedi ancak, izleyicilerin protestosu 10 dakika kadar sürdü.

PROTESTOCULAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Jandarmalar tarafından ikna edilen protestocular salondan çıkarıldı ve duruşmaya ara verildi. Avukat Hasan Basri Özbey ise duruşma salonundan çıktıktan sonra basın açıklaması yaptı. Özbey, “Meslektaşımız Mehmet Cengiz'in haksız olarak tutuklanmasına isyan ediyoruz. Cengiz'in vekilleri olarak cübbelerimizi çıkarttık artık burada hukuk yoktur. Burada Türk yargısının hükmü yoktur diyerek duruşma salonunu terk ettik” dedi.

Haberin Devamı

Özbey, İP'lilerin duruşma salonuna alınmamasına tepki gösterdi. Duruşmaya verilen arada ise duruşma salonundaki görüntüler izlenerek salonda olay çıkaranlar belirlendi. Mahkeme bir süre sonra kaldığı yerden devam etti ancak duruşmaya izleyiciler alınmadı.
Mahkeme Başkanı Köksal Şengün duruşma salonunda olay çıkaranlar hakkında Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılarak haklarında gereğinin yapılması kararını okudu. Duruşma yarın saat 09.00'a ertelendi.

Cem TURSUN/İSTANBUL, (DHA)