Ferhan Kaya Poroy Ergenliğin fiziksel zorlukları
HABERİ PAYLAŞ

Ergenliğin fiziksel zorlukları

Ergenlik sadece ruhsal açıdan zor bir süreç değil, gelişen vücut, değişen hormon dengeleriyle fiziksel yönden de zorlu bir zaman dilimi. Peki en sık rastlanan ergenlik sorunları hangileri ve ne yapılmalı? Ergenlik Sağlığı Derneği’nin gözünden işte problemler...

Boy kısalığı: Adolesan ünitesinde her genç, boy ve kilo ölçümleri ile değerlendirilir. Takvim yaşının yanında, boy yaşı ve kemik yaşının belirlenmesi, büyüme hızı ile beraber değerlendirilmesi gerekir.

Kilo fazlalığı: Obezite son yıllarda gençlerde sık görülüyor. Yeme alışkanlıklarının değişmesi yüzünden adolesan dönemde hızlı kilo alınabilir. Cinsiyete göre vücut şeklinin değişimi, kızlarda erkeklere göre bir buçuk kat yağlanma fazlalığı, erkeklerde ise kızlara göre iki kat adale dokusunun artışı; bu konu üzerinde durmayı gerektirmektedir.

Haberin Devamı

Yeme bozuklukları: Anoreksiya nervosa ve bulimiya nervosa sıklığı artıyor. Yeme bozuklukları, ergenliğe ait bozukluklardır ve gençlerdeki kilo oynamaları, halsizlik, adet düzensizlikleri, psikolojik yakınmalar beraberliğinde düşünülmelidir. Oburluk, akşam yeme sendromu ve nonspesifik yeme bozuklukları tanı olarak düşünülmesi gereken diğer durumlardır.

Akne: Dış görünüş, bu dönemde gençler açısından en önemli konudur. Akne ise sağlık kuruluşlarına başvuruda en sık karşılaşılan şikayetlerden.

Kıllanma artışı: Genç kızlarda kıllanma artışının sebebi, mutlaka ortaya konulmalıdır. Sadece genetik ve çevresel faktörler buna neden olabildiği gibi over ve adrenal nedenli problemlerde hormon fazlalığı da bu soruna yol açabilir.

Meme problemleri: Kızlarda en sık karşılaşılan meme problemleri, fibroadenomlar ve fibrokistler. Gençlerimiz mutlaka meme muayenelerini kendi kendine yapmayı öğrenmeli.

Kızlarda jinekolojik, erkeklerde penis problemleri: Kızlarda en sık karşılaşılan jinekolojik problemler menstrual problemlerdir: Adet olamama, kanamanın uzun sürmesi, ağrılı adet... Erkek adolesanlarda en önemli konu ise küçük penistir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder