Gündem Erhan Tuncel yakalandı

Erhan Tuncel yakalandı

Paylaş
Erhan Tuncel yakalandı

Hrant Dink davasında hakkında yakalama kararı çıkarılan Erhan Tuncel 38 gün sonra yakalandı. Tuncel, 17 Eylül 2013'teki duruşmaya katılmamış ve o günden bu yana teslim olmamıştı

Hrant Dink suikastının Büyük Abi'si Erhan Tuncel Kumburgaz'da saklandığı villada polis ekipleri tarafından yakalandı. Bugün Star Gazetesi'nde röportajı çıkan Tuncel savunmasını hazırladığını ve 15 güne kadar teslim olacağını açıklamıştı.

Haberin Devamı

DURUŞMA GÜNÜ TWEET ATMIŞTI

Erhan Tuncel 17 Eylül’deki duruşmaya soğuk algınlığı nedeniyle rapor göndererek katılmamış ve o gün tweet atmıştı.



KARARLA BİRLİKTE TAHLİYE EDİLMİŞTİ


Kamuoyunda ‘Büyük ağabey’ olarak bilinen Erhan Tuncel hakkında, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinin azmettirmek, terör örgütü yöneticisi olmak ve 2004’de Trabzon McDonalds’ın bombalanması suçlarından dava açılmıştı. 5 yıl süren yargılama sonunda, Tuncel, Dink cinayetinin azmettiricisi olmak ve terör örgütü yöneticisi olmak suçlarından beraat etmiş, 24 Ekim 2004’te McDonalds’ın bombalanması olayına ilişkin ise 10,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Tuncel, kararla birlikte 17 Ocak 2012’de tahliye edilmişti.

HABER ELEMANI OLARAK ÇALIŞTIĞINI SÖYLEMİŞTİ

Hrant Dink’i öldürülmesine ilişkin davada cinayetin azmettirici olduğu gerekçesi ile yargılanan Erhan Tuncel, Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nde “Mehmet Kurt” kod adı ile haber elemanı olarak çalıştığını söylemişti. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’ndan mahkemeye gönderilen raporda da, Erhan Tuncel’in, “Mehmet Kurt” kod adını kullandığı, buluşmalara zaman zaman gelmediği, verdiği bilgilerin çelişkili olduğu, para temini için hayali senaryolar yarattığı” gibi nedenlerden dolayı 17 Kasım 2006 günü tarihi itibariyle kayıtlarından düşürüldüğü ifade edilmişti.

“JANDARMA İLE İLİŞKİM YOK”


Tuncel, Temmuz 2008’de görülen duruşmada kendisinin jandarma ile ilişkisi olduğunu düşünerek Emniyet İstihbarat ile ilişkisinin kesildiğinin ileri sürüldüğünü belirterek, “ Benim jandarma istihbarat ile bir ilişkim yoktur. Kendilerini aklamak için bana böyle bir suçlama yapılıyor. Benim ilişkimi kesip, yerime başka birin görevlendirmişler. Bu durumu ben cezaevinde öğrendim. Bu raporu hazırlayan kişi veya kişilerin, incelenmesini istiyorum. Çünkü bu rapordaki bilgilerin çoğu gerçeği yansıtmıyor, bana iftira atılıyor” demişti.
Davanın görüldüğü İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi ise gerekçeli kararında Erhan Tuncel' in emniyet ve jandarmaya haber elemanı olarak çalıştığı dosyadaki bilgi ve sanık savunmasından anlaşılmaktadır” demişti.

YARGITAY BOZMUŞTU

İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesince verilen kararı inceleyen Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi Erhan Tuncel hakkında, "Patlayıcı madde imal etmek" suçundan verilen cezayı onarken, “Dink’in öldürülmesi suçuna yardım suretiyle iştirakten” beraatını “Mahkûmiyeti gerekir”, “silahlı terör örgütü yöneticisi olma” suçundan beraatını ise “suç örgüt üyeliğinden mahkûmiyeti gerekir” diyerek bozmuştu. Trabzon’da 24 Ekim 2004’te McDonalds’ın bombalanması olayında, genel güvenliği kasten tehlikeye sokma, mala zarar verme ve 6 ayrı kasten yaralama suçundan kurulan mahkumiyeti de 6 ayrı kasten öldürmeye teşebbüs suçunu oluşturacağı belirterek bozmuştu

Haberin Devamı