Ekonomi Erik çeyrek altınla yarışıyor

Erik çeyrek altınla yarışıyor

Paylaş
Erik çeyrek altınla yarışıyor

Mersin'in Silifke İlçesi Göksu Vadisi içerisinde yer alan mahallelerde örtü altında yetişen ilk erik hasadına başlandı. Turfanda eriğin, bir kilosunun çeyrek altına denk gelen 150 lira dolayında alıcı bulması bekleniyor

Değirmendere Mahallesi mevkiinde erik üreticisi Zeynel Topçu’nun sahibi olduğu 3 bin metrekarelik alanda kurulu olan serada başlayan yılın ilk hasadında yaklaşık 100 kilogram ürün 100 gramlık küçük kaselerde tüketiciye sunulacak. Erikler başta İstanbul olmak üzere, birçok kente gönderilecek.

Haberin Devamı

100 GRAMLIK KASELERLE ORTAYA ÇIKTI

Yılın ilk erik hasadı sırasında çiftçilerle birlikte bulunan, Silifke Erik Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Mustafa Göktaş, örtü altında ilk erik hasadını yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtirken, "Açık alanda ilk erik hasadı nisan ayında yapılacak. Tadımlık olarak az miktarda toplanan eriği 100 gramlık kaselerde İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlere göndermeye başladık. Türkiye genelinde ilk turfanda can eriğinin Silifke’de çıktığını herkes biliyor. Bu nedenle de aş erip canı erik çeken kadınlar için eşleri uzak yerlerden ilçemize gelerek tadımlık olan bu eriklerden alıyor" dedi.

TURFANDA ERİK ÜRETİMİ

Göksu Vadisi’nin mikro klima özelliğinden yararlandıklarını kaydeden Mustafa Göktaş ,üretim hakkında şu bilgileri verdi: "10 kilometre alan içerisinde açık alanda Türkiye’nin ilk turfanda eriğini üretirken yaptığımız çalışmalarla örtü altında da olabileceğine karar verdik. Bu yıl örtü altında verim oldukça düşük. Geçtiğimiz yıl alınan ürünün % 50’si kadar ürün aldık. Örtü altında bugün ilk hasadımı gerçekleştiriyoruz. Çok fazla meblağda olmasa da hem üreticimizin yüzünü güldürecek hem de tüketici ile buluşturacak olmasından dolayı memnunluk duyuyoruz. Allah Anamurlulara muz, Giresun, Ordu’ya'Fındık ekin’ demiş. Bize Göksu Vadisine 'Erik dikin’ demiş. Örtü altında 30 dönümlük bir arazimiz var. Çok riskli ve maliyetli bir durum. Üretici üç beş dönümlük bir arazisinden 1 dönümlüğünü örtü altına alıyor. "

Haberin Devamı

GEÇTİĞİMİZ YIL KİLOSU 300 TL'YE SATILMIŞTI

Geçtiğimiz kasım ayında hasadı yapılan ilk turfanda eriği, üretimin az olması mevsiminden önce tüketiciyle buluşturulmasından kaynaklı olarak İstanbul Bayrampaşa Meyve ve Sebze Hali’nde 1 kilogramı 300 lirasından satılmıştı. Bu dönem için gram halinde alındığını kaydeden komisyoncular eriğin kilogram fiyatının bu dönemde de çeyrek altınla yarıştığını belirtti.