Ekonomi Erik fiyatlarında ani düşüş!

Erik fiyatlarında ani düşüş!

Paylaş
Erik fiyatlarında ani düşüş!

Erik fiyatlarında ani düşüş!

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Göksu Vadisi köylerinde, örtü altı ürün ilk çıktığında piyasada kilosu 300 TL’den satılan eriğin fiyatı, açık arazilerdeki bahçede hasadına başlanmasıyla 5-12 liradan satılmaya başlandı.

Haberin Devamı

Silifke Kaymakamı Fatih Damatlar, MHP Mersin Milletvekili Kadir Ural, Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel, İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün, Keben köyünde Erik Üreticileri Birliği tarafından yaptırılan "Erik Pazarı"nda düzenlenen "Erik Sezonu Açılışı" törenine katıldı.

Törende, bir üretici adına alıcıyla ilk erik alım pazarlığını Kaymakam Damatlar yaptı. Damatlar, sıkı bir pazarlığın ardından da üreticinin eriğini, alıcıya kilosunu 9 liradan sattı.

Daha sonra, Birlik Başkanı Mustafa Göktaş ile törene katılanlar, bazı üreticilerle erik bahçesinde incelemelerde bulundu.
Göktaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, erik üretiminin Göksu Vadisi köyleri olan Keben başta olmak üzere Sabak, Bükdeğirmeni, Karakaya, Karahacılı, Evkafçiftliği, Kargıcak, İmambekirli, Ortaören ile Atayurt, Atakent ve Taşucu beldelerinde yoğun olarak yapıldığını kaydetti.

Haberin Devamı

Geçen ay örtü altında ilk hasadı yapılan eriğin kilosunun 300 liradan satıldığını ifade eden Göktaş, açıkta eriğin hasadına başlanmasıyla şu anda kilosunun kalitesine göre fiyatın 5 ila 12 lira arasında değiştiğini belirtti.

İlçe genelindeki 700 dönüm araziden 6-7 bin ton arasında erik hasadının yapılmasının beklendiğini vurgulayan Göktaş, fiyattan memnun olduklarını ve sezonun bu şekilde tamamlanması halinde üreticisini sevindireceğini söyledi.

Türkiye genelinde 15 bin ton erik üretiminin yapıldığını ifade eden Göktaş, "Göksu Vadisi köylerinin en önemli özelliği iklimler içerisinde mikro klima özelliğe sahip olmasıdır. Bu nedenle burada yetişen ürünlerin ayrı bir damak tadı ve görünümü var" dedi.

Tarım Müdürü Gün de Türkiye’de ilk turfanda eriğin bu yörede hasadının yapıldığını hatırlatarak, "Bu yıl birlikle yaptığımız ortak çalışmayla üreticilerimizin ürünleri iyi tarım uygulamaları sertifikası da aldı. Burada amaç üreticilerin en iyi ürünü almasını, tüketicilerin de kaliteli ürünü tüketmelerini sağlamaktır" şeklinde konuştu.