Fatih Öztürk Erişilebilir toplum
HABERİ PAYLAŞ

Erişilebilir toplum

Geçen hafta Sabancı Vakfı tarafından düzenlenen “Erişilebilir Toplum Yaratmak” başlığı altında düzenlenen seminerde kadınlar, engelliler ve gençlerin daha erişilebilir bir toplumda yaşama hakları masaya yatırıldı. Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı “Kadınlar, gençler ve engelliler toplumda eşit fırsatlara sahip olsunlar, sosyal ve ekonomik hayata daha fazla katılsınlar istiyoruz. Toplumsal gelişme için sivil toplum çalışmalarının desteklenmesi gereklidir” mesajını verdi.

Seminerin konuşmacılarından Perkins Körler Okulu Kurumsal Gelişme Danışmanı Dr. Aubrey Webson, ailelerin engelli çocuklarından utanmaması gerektiği görüşünün altını çizdi. Webson’a katılıyorum. Engelleri aşmanın birinci yolu aile içinde başlıyor. Aileler, engelli olan çocuklarından utanmamalı, onları benimsemeli ki toplumsal hayata katılabilsinler. Engelliler için fiziksel erişim engellerinin kaldırılması kadar toplum bu konudaki tutumunu da değiştirmeli. Erişilebilir toplum yaratmada asıl dönüşüm, engellilerin toplumsal hayata katılımıyla sağlanabilir. Yapılan tüm çalışmalara rağmen, engelli çocuklar okul dışı kalıyor. Ayrıca engellilerin istihdamı da sorunlu. Dünyada en iyi eğitimli engellilerin bile yüzde 70’i maalesef işsiz.

Haberin Devamı

Seminerin bir diğer konuşmacısı olan Dünya Bankası Kıdemli Operasyonlar Sorumlusu Charlotte McClain Nhlapo de, farklılıklara saygı gösterilmesi gerektiğini, kişinin engelli olmasının hedeflerine ulaşması için engel olmadığını vurguladı. Engellilerin topluma kazandırılmasının bir zorunluluk olduğu unutulmamalı. Engelli kişilerin topluma kazandırılması için hazırlanan proje maliyetleri, onların toplumdan uzak tutulmasından doğacak maliyetten daha az. Engelli kadınlar, engelli ve kadın olmalarından dolayı çok daha zor durumdalar ve ayrımcılığa tabi tutuluyorlar. Toplumun engelli kişiler konusunda bütüncül bir anlayışla hareket etmesi gerekiyor. Engelli çocukların haklarının korunması çok önemli, çünkü bu çocuklar, engelli oldukları için şiddete ve tacize açık hale geliyor.

Haberin Devamı

Seminerde öne çıkan ve yetkililerin dikkate alması gereken mesajları özetlemek istiyorum:

“Dünyada en iyi eğitimli engellilerin bile yüzde 70’i işsiz. Engellilerin topluma katılımının maliyeti, toplumun dışında bırakılmalarından çok daha düşük. Engelli kadın ve çocuklar toplumsal katılım açısından çifte dezavantaj yaşıyor. Engelli çocukların eğitimde en büyük sorunu okula devamsızlığı.”

Ülkemizin engelliler, çocuklar, gençler ve kadınların topluma katılımı konusunda atması gereken önemli adımlar olduğu gerçeğini sık sık hatırlaması gerekiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder