Tamer Heper Erkek hakları sürünüyor
HABERİ PAYLAŞ

Erkek hakları sürünüyor

2006’da bir işe girdim. Temmuz 2010’da evlendim. İşten ayrılırsam haklarım nedir? E.Y.

[[HAFTAYA]]

Okuyucularıma önce bir açıklama, vereceğim yanıt sadece hanımlar içindir, zaten mektubu gönderen de bir hanım okuyucum, beyler bu yanıttan dolayı heveslenmesinler, bu memlekette bilindiği gibi hanımlar koruma altında, beyler ise ikinci sınıf vatandaş, onun için bu ayrıcalık hanımlara tanınmıştır. Hanımlar evlendikten sonraki bir yıl içinde iş akitlerini feshedebilir ve bu haklı fesih muamelesi görür. Bu halde de kıdem tazminatını hakkeder. Bilindiği gibi kıdem tazminatı her tam yıl için brüt bir maaş ücret kadardır. Okuyucumun çalışması yaklaşık dört yıl olduğuna göre iş akdini feshettiğinde brüt dört maaş üzerinden kıdem tazminatı alacak. Ancak kullanmadığı izinler veya alamadığı fazla mesailer varsa bunları da talep edebilecek. Beyler ise ister evlensin ister boşansın çalışmaya devam. Bir de hanımlar hallerinden memnun değil nerede bulunur böyle ala memleket? Yok ayrımcılıkmış, yok kadın haklarıymış, peki erkek haklarını kim koruyor ki?

Haberin Devamı

Zaman geçmiş ama ümit var

Bir arkadaşıma borç verdim, karşılığında senet aldım. Üç adet senet ve ödeme tarihleri 2005 yılı idi. Arkadaşım senetleri zamanında ödemediği gibi bugüne kadar da beni oyaladı. Şimdi bu senetleri takip konusu yapabilir miyim? S.A.

Okuyucumun senet dediği belgenin bono olduğunu kabul ediyorum. Zira hukuki konularda senet farklı bir şeyi ifade eder. Böyle borçlanmalarda alıp verilen bonodur. Bono senetten farklı bir hukuki belgedir. Dolayısı ile bonolar ödenmesi gereken tarih geldiğinde icra takibine konu yapılabilir ama bunun da bir süresi vardır. Bu süre üç yıldır. Oysa okuyucumun bonoları üzerinden beş yıl geçmiş. Yani bugün bu bonolara mahsus özel takip yolu mümkün değil. Ancak bu para sokağa mı atılacak? Hayır. Bu bonolara dayanarak ya ilamsız takip dediğimiz adi takip yapılır veya doğrudan doğruya bir alacak davası açılır ve dava sırasında bu bonolar delil olarak kullanılır. Ancak böyle bir hukuki işlemde de bir meslekdaşımdan yardım alınması tavsiye olunur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder