Gündem Erkek öğrencilerin 'yurt' isyanı

Erkek öğrencilerin 'yurt' isyanı

Paylaş
Erkek öğrencilerin 'yurt' isyanı

Bitlis Eren Üniversitesi'nde okuyan bir grup erkek öğrenci, yeni yapılan yurtların kızlara verilmesini protesto etmek amacıyla eylem yaptı. Öğrencilerin eylemini polis müdahale ederek sonlandırdı

Beşminare Mahallesi’nde bulunan Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı 720 kapasiteli öğrenci yurdu Van depreminde hasar görünce güçlendirme kararı alındı.

Yurtların güçlendirmesine de okulların açılmasından sonra başlandı. Bitlis-Tatvan karayolu üzerindeki Eren Üniversitesi Kampusu’ne de 720 öğrencili yeni yurt inşa edildi. Eğitim döneminin başlaması ardından öğrenciler güçlendirmesi tamamlanmamış yurtlara yerleştirildi. Ancak, bir süre sonra yaklaşık 500 kız öğrenci eski yurttan çıkarılarak yeni yapılan yurda nakledildi.

ERKEK ÖĞRENCİLER İSYAN ETTİ

Kızların yeni yurda yerleştirilmesi sonrası erkek öğrenciler isyan etti. Dün gece bir grup erkek öğrenci, sağlam olmayan yurtlarda kaldıkları için hem de kızlara ayrıcalık tanındığı için Kredi Yurtlar Kurumu önünde eylem yaptı. Valizlerini yakıp yönetim aleyhine slogan atan yaklaşık 100 erkek öğrenciye polis dağılmaları yönünde uyarı yaptı. Ancak yapılan uyarılara rağmen dağılmayan öğrencilere polis gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etti.

Müdahale ardından yurtlara girmeyerek yurt bahçesinde ateş yakıp öğrenciler, sorunlarının çözümüne kadar eylemlerine devam edeceklerini söyledi.

ÖĞRENCİLERDEN POLİS MÜDAHALESİNE TEPKİ


Dün Polis ekiplerinin müdahalelerine rağmen dağılmayan öğrenciler eylemlerini bugün de sürdürdü. Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) öğrencileri, Van depreminde zarar gören Kredi Yurtlar Kurumu’na ait mevcut yurdun tehlike oluşturduğunu, yeni yapılan yurdun da sadece kız öğrencilere ayrılması gerekçesiyle eylem yaptıklarını söyledi. Beşminare Mahallesinde bulunan yurt önünde toplanan öğrenciler burda basın açıklaması okudu. Öğrenciler adına basın açıklamasını yapan bir öğrenci en doğal hakları olan sağlıklı ve güvenli barınmak olduğunu ve bu isteklerini devlet büyüklerine iletmek için toplandıklarını, herhangi bir siyasi slogan ve pankart olmamasına rağmen emniyet güçleri tarafından hiç beklemedikleri bir saldırıya maruz kaldıklarını belirterek şu açıklamayı yaptı:

"Emniyet güçlerinin sıktığı tazyikli su, biber gazı ve gaz bombaları atmaları neticesinde birçok bayan ve erkek arkadaşlarımız yaralanarak, hastaneye kaldırıldı. Özellikle yurt sınırları içine odalarımıza hatta müdüriyete kadar biber gazı sıkılmıştır. Buna rağmen arkadaşlarımız sağ duyusunu kaybetmemiş herhangi bir taşkınlıkta bulunmamış ve sükunetlerini korumuşlardır. Buradan sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımıza sesleniyoruz. Bizim bu haklı taleplerimize kulak vermelerini gereken çözümlere gidilmesini arzu ediyoruz."

Öğrenciler, yetkililerden kesin bir sonuç gelene kadar eylemlerine devam edeceklerini belirtirken, öğrenciler yurt bahçesinde yaktıkları ateşin etrafında bir süre halay çektikten sonra dağıldı.

DHA