Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Erkek rahat olmalı...
HABERİ PAYLAŞ

Erkek rahat olmalı...

Haberin Devamı

Sertleşme sorunuyla başvuran erkekte önce doktor şikayeti dinler. Eğer sorun karmaşıksa erkeğe doppler tetkiki yapılır. Bu testin doğru sonuç vermesi için kişi huzurlu ve rahat olmalı

SORU: Hangi tahliller yapılıyor?

55 yaşındayım ve 2 aydır sertleşme olmuyor. Doktora gitsem hangi tetkikler yapılır? CEVAP Damarsal, nörolojik, metabolik ve hormonal, tetkikler uygulanır. Prostat kanseri var mı, karaciğer fonksiyonları normal mi? sorularına yanıt aranır. Kardiyolojik anlamda bir sorun olup olmadığı incelenir. Hastanın anlatımından sorunun aniden ve kısa zaman önce ortaya çıktığı kanısı uyanırsa, uzman doktor kişisel kanaatini kullanarak pahalı ve zaman alacak bazı detaylı tetkiklere girmeden tedavi aşamasına geçer. Ama gerekli ve karmaşık olduğu anlaşılan durumlarda bazı özel tetkiklere gerek vardır. Doppler tetkiki: Damarların tıkalı olup olmadığını, penise sertleşme için yeterli kan akımını sağlayıp sağlayamadıklarını görmek için doppler ultrasonografi uygulanabilir.

[[HAFTAYA]]

Yarım saatlik bir inceleme

Erkeklerde sertleşmenin oluşmasının 2 aşaması var; kanın penis içindeki bir çift sertleşmeyi sağlayan esnek kılıfa dolması ve kanın gerektiği sürece bu kılıflar içinde kalarak sertliği koruması. Doppler yarım saatlik bir incelemeyle bunu ortaya çıkaran bir tetkiktir. Kişinin doppler için aç olması gerekmiyor. Tek istenilen rahat ve huzurlu olması. Önce hastanın normal halde damar fonksiyonlarına bakılır. Daha sonra bir iğneyle ereksiyon sağlanarak sertleşme halindeki damar fonksiyonlarının nasıl çalıştığını incelenir. Tam ereksiyon oluşuyor mu, ereksiyon ne kadar devam ediyor, ölçülür. Çünkü damarlarda kan gelebilir ama kan erken çıkarsa ve ereksiyon cinsel birleşme anında biter. Bu tetkik hasta rahatken ve tam sertleşme sağlanmadan yapılırsa yanıltıcı sonuçlar verebilir, gereksiz ameliyatlara yol açabilir, başarı sağlanamaz. Özellikle psikolojik sorunların ön planda olduğu veya sonradan belirgin olarak tabloya eklendiği kişilerde ve anksiyete yani evham seviyesi yüksek kişilerde veya tetkik huzur vermeyen ortamda uygulandığında stres nedeniyle sertleşme faktörleri gerçek yaşamdaki gibi harekete geçmeyeceğinden doppler tetkiki yanıltıcı sonuçlar verebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder