Aytül Farquharson Erkek ve kadın için cazibenin sırrı çözüldü
HABERİ PAYLAŞ

Erkek ve kadın için cazibenin sırrı çözüldü

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta dünya medyasında en geniş yer bulan haberlerden biri ünlü kadın iç giyim markası Victoria’s Secret’ın sezon ürünlerini tanıttığı defilesi oldu. Defilede birbirinden şahane iç giyim modellerini sunan kızların boy boy fotoğrafları her yerde yayımlandı...
Bu defileye çıkabilmek için sadece güzel fizikli ve uzun boylu olmanın yetmediğini gündelik gazete okuyucuları artık çok iyi biliyorlar. Bir modelin Victoria’s Secret defilesinde podyuma çıkabilmesi için boyu 1.75 cm, ölçüleri ise 88- 60 88 olmak zorunda. Bu ölçülere sahip olması da yeterli değil! Sıkı ve formda bir vücudu olmalı, aynı zamanda sağlıklı ve dolgun hatlı görünmeli.
Bir de yüz güzelliği konusu var tabii atlanmaması gereken. Victoria’s Secret modeliyseniz şahane görünen bir yüzünüz de olmalı... Bu müthiş iç giyim devi aslında kadınlara hitap ediyor gibi görünse de asıl hedefin erkekler olduğu su götürmez bir gerçek... Yaratılan modellerde de, sunan modellerin seçimlerinde de erkeğin beğenisi belirleyici unsur oluyor.
Peki erkekler hangi kadını güzel buluyor? Bu konuda bilim insanlarının bile yıllardır araştırmalar yapmaya devam etmelerine bakılırsa erkeğin neyi güzel bulduğuna karar vermek aslında o kadar kolay değil. Ve aynı şekilde madalyonun öbür yüzüne bakacak olursak kadınların da hangi erkeği yakışıklı ve çekici bulduğuna karar vermek aynı şekilde karmaşık bir durum... İşte bu konuda yapılan son araştırmalar ve sonuçları...

Östrojen erkeği çekiyor

Son dönem araştırmaları erkek ve kadınların kafalarında belirledikleri ilişkinin sürecine göre partnerlerini değerlendirdiklerini gösteriyor. Erkekler için, kadınların aksine, hedeflenen ilişkinin süreci ne olursa olsun fiziksel güzellik aranan özelliklerin en başında geliyor. Ama onlar da hedefledikleri ilişki türüne göre fiziksel cazibenin değişik boyutlarına önem veriyorlar.
Teksas Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre uzun süreli ilişki hayal eden erkek, partnerinde yüz güzelliğine önem verirken, kısa süreli ilişki hedefleyen erkek vücut güzelliğine odaklanıyor! Bu durumun nedenini psikologlar şöyle açıklıyor: Erkek için kadının yüzü ve vücudu değişik değerleri simgeliyor.
Ve vücut da doğurganlığı, dolayısıyla cinselliği simgelediği için, erkeğin kısa vadede tek ilgisini çeken boyut oluyor. Yüz ise gençlik, sağlık çağrışımı yapıyor ve bir yandan da erkeğe duygusal yakınlığın giriş kapılarını açıyor. Bundan bir süre önce İskoçya’daki St. Andrews Üniversitesi araştırmacıları kadın yüz hatlarının vücuttaki östrojen miktarıyla yakından alakalı olduğunu keşfetmişti.
Daha çok östrojen demek, daha doğurgan ve daha sağlıklı kadın demekken, araştırma sonuçları östrojenin erkeklerin hoşuna giden kadın yüz tipini belirlediğini ileri sürmüştü: İri gözler, dolgun dudaklar, güzel bir cilt, yüksek elmacık kemiği, küçük burun.

Ya kadınlar hangi erkeği beğeniyor?

Amerika’da Queens Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada 4000’den fazla kişiden, genç erkek ve kadın fotoğraflarını değerlendirmeleri ve çekicilik notu vermeleri istenmiş. Erkekler, kadınların fiziksel özelliklerini değerlendirirken neredeyse tamamen aynı çizgide kalmış. Kadınların ise erkeğin cazibesini değerlendirme konusunda birbirlerinden çok farklılık gösterdiği tespit edilmiş.
Yani erkekler değerlendirmelerinde çoğunlukla benzer fiziksel özellikleri cazip bulup yüksek puan verirken, kadınların değerlendirmelerinde bir ortak çizgi yakalamak mümkün olmadığı, hatta kiminin çok çirkin dediği erkeği bir başkasının olağanüstü yakışıklı bulduğu görülmüş. Kısaca kadınlar erkeklerden farklı olarak Plato gibi “Güzellik bakanın gözündedir” diyor.
Peki geleneksel anlamda güzel erkek fiziği kadına bir şey ifade etmiyor mu? Tabii ki ediyor. Genellikle kısa süreli gönül eğlendirme durumlarında! Uzun vadeli ve ciddi ilişkilerde cazibeyi erkeğin cüzdanının boyutlarına ve statüsüne göre değerlendiriyorlar çünkü kadınlar...
Araştırmalar ‘Kadın maço erkek sever!’ klişesini de aydınlığa kavuşturuyor. Hani kadınların maço erkekleri doğal bir içgüdüyle, daha erkeksi, daha güçlü olduğu için beğendiği tezi vardır ya... Oysa son araştırmalar bu konuda da toplumdan topluma değişiklik görüldüğünü, bazı kadınların maço, bazılarının ise tam tersi bebek yüzlü erkekleri daha çekici bulduğunu ortaya koyuyor.
Aberdeen Üniversitesi’nde yapılan araştırma, ülkelerin sağlık statüleri ile o ülkede yaşayan kadınların beğendiği erkek tiplemesi arasında önemli bir bağlantı keşfetmiş. Sağlık hizmetlerinin gelişmiş olduğu ülkelerde kadınlar daha ‘dişi hatlı’ yüzü olan erkekleri beğeniyorlarmış. Oysa daha az gelişmiş ülkelerde kadınlar tercihlerini daha çok maço görünüşlü erkeklerden yana kullanıyorlar.
Çünkü bu erkekler testosteron düzeyinin yüksek olduğu ve daha güçlü oldukları imajını yaratıyorlar. Hayatta kalmanın ve sağlıklı yaşamanın daha kolay olduğu gelişmiş ülkelerde ise illa maço görüntüye gerek yok diyor belliki kadınlar. Bebek yüzlülerin de güçlü kuvvetli ve sağlam çıkacağından şüphe etmedikleri için...

14 Kasım 2010 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır

Sıradaki haber yükleniyor...
holder