Beden Sağlığı Erkekler dikkat! Dar iç çamaşırları kısırlık yapabilir

Erkekler dikkat! Dar iç çamaşırları kısırlık yapabilir

Paylaş
Erkekler dikkat! Dar iç çamaşırları kısırlık yapabilir

Doç. Dr. Ürolog Ege Can Şerefoğlu, erkeklerin iç çamaşırı tercihlerinin sağlıklarını nasıl etkilediği konusunda önemli bilgiler verdi...

Slip iç çamaşırı modeli kullanılmaya başlanalı yaklaşık 80 yıl oldu ve satış rakamlarına göre hala erkekler için birinci sırada olmayı sürdürüyor. Uzmanlar ise slip iç çamaşırların o kadar da "seksi" olmadığını ve dar iç çamaşırı giyen erkeklerin çocuk sahibi olmakta sıkıntı yaşayabileceklerini söylüyor.

Haberin Devamı

Amerika Birleşik Devletleri'nin saygın bilim merkezlerinden biri olan Harvard Üniversitesi Çevre Sağlığı Bölümü tarafından yapılan bir araştırmada, 2000 ve 2017 yılları arasında Massachusetts General Hospital'daki tüp bebek merkezine başvuran 646 erkekten elde edilen veriler incelenmiştir. Bu erkeklerin iç çamaşırı tercihlerini analiz eden araştırmacılar sıkı iç çamaşırı giyenlerin sperm sayısının, “boxer” giyenlerden %17 daha az olduğunu saptamıştır.

Bu ilginç araştırmayı yürüten Dr. Jorge Chavarro, kendisiyle yapılan bir söyleşide slip iç çamaşırı giyenlerin sperm sayısındaki bu azalmanın çok da ciddi bir durum olmadığını belirtiyor ancak bebek sahibi olmak isteyen erkeklere “boxer” alışverişine çıkmalarını öneriyor.

Haberin Devamı

“Ben olsam, bebek yapma denemelerine başlamadan en az 3 ay önce gidip kendime en rahatından boxer iç çamaşırlar alırdım” diyen Dr. Chavarro, sperm oluşumu için bu sürenin kritik olduğunun altını çiziyor.

Slip iç çamaşırların nasıl sperm oluşumunu etkilediği tam olarak bilinmiyor. Bu tür çamaşırların testisleri vücuda daha yakın tutarak onların fazla ısınmasına yol açabileceği ve bu durumun sperm üretiminde bozulmaya neden olabileceği öne sürülüyor.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen slip iç çamaşırların spermlerin şekil ya da hareket yetenekleri üzerinde hiçbir etkilerinin saptanamadığını da belirtmek gerekiyor. Bu durum da sayıları azalsa da spermlerin yumurtayı dölleme yeteneğinin azalmadığını gösteriyor. Dar iç çamaşırların gerçekten çocuk sahibi olmak üzerine olumsuz bir etkisi olup olmadığını ortaya koymak için başka çalışmalara ihtiyaç olduğu muhakkak. Ancak bu çalışmalar yapılana kadar sperm sayılarında azalma olan erkeklerin slip iç çamaşırlar yerine daha bol “boxer”lar tercih etmeleri mantıklı olacaktır.