Sağlık Erkekler prostat muayenesinden utanıyor

Erkekler prostat muayenesinden utanıyor

Paylaş
Erkekler prostat muayenesinden utanıyor

Gelişmiş ülkelerde erkekler prostat kontrolü için düzenli olarak hekime giderken ülkemizdeki erkekler utanıyor

Prostat kontrolünde utangaç davranmanın, hastalıkların geç teşhis edilmesine neden olduğunu belirten Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Meriç Şengöz ülkemizdeki erkeklerde bu bilincin yeterince gelişmediğine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Kadınlar meme kontrollerini düzenli olarak yaptırarak sağlıklarını koruma yolunda önemli bir yatırım yapıyor.

Ancak erkeklerde prostat için hekime başvurma oranı, kadınlardaki kadar yüksek değil. Bunun nedeni ise çekingenlik. Oysa erkeklerin 55-60 yaşlarından itibaren rutin üroloji kontrolü olmaları gerekiyor. Bizler, erkeklerin 45 yaşından sonra bir kez, 60 yaşından sonra da 6 aylık periyodlarla prostat kontrolü yaptırmasını istiyoruz.”

"HER BÜYÜME PROSTAT DEĞİL"

Doç. Dr. Meriç Şengöz, toplumda prostat büyümesinin kanser gibi algılandığını belirterek, "Prostat, mesane ve bağırsak arasında yer alan, belirli bir salgısı bulunan ceviz büyüklüğünde bir bez. Prostat belli bir yaştan sonra tüm erkeklerde büyüyebiliyor. Ancak her büyüme, kanser oluştuğu anlamına da gelmiyor" diye konuştu.

BU BELİRTİLERE DİKKAT EDİN!


Prostatta kötü huylu tümör oluştuğunda; bu tümörün, bir süre sonra etraftaki organlara baskı yaparak ilerlediğini, hücrelerin kana karışmasıyla kemiklere veya başka organlara yayıldığını anlatan Doç. Dr. Meriç Şengöz, prostat kanserinin belirtilerini şöyle sıraladı:

İdrar yapma düzensizliği, tıkanıklığı,
Büyük abdest düzeninin bozulması,
Kanamalı idrar çıkış saptanması.

PROSTAT TEDAVİSİNDE BAŞARI YÜKSEK

Prostat büyümesinde sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyulması nedeniyle hastanın günlük yaşam kalitesinin düştüğüne dikkat çeken Doç. Dr. Meriç Şengöz, “Tedavide yüzde 80-90'lara varan iyi sonuçlar elde ediyoruz” diye konuştu.

PROSAT KANSERİNDE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Takip
Ameliyat
Radyoterapi
Brakiterapi
İlaçlar

3

Haberin Devamı