Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Erkekliğe zarar verebilir
HABERİ PAYLAŞ

Erkekliğe zarar verebilir

Haberin Devamı

Beyindeki hipofiz bezinden salgılanan prolaktin, erkeklik hormonu olan testosteronun salgılanmasını da engellediğinden kişide cinsel istekte azalma ve diğer fonksiyonlarda sorunlara yol açabilir. Tedavisi çekilen filmler neticesinde ilaç ya da ameliyattır

SORU: Prolaktin hormonum çok yüksek, ne yapabilirim?

24 yaşındayım. Testler sonucunda hiperprolaktinemi saptandı. Ayrıca testosteron seviyem normal sınırlarda olmasına rağmen düşük değere çok daha yakında. Yakında dopamin tedavisine başlayacağım. Bu testosteron seviyemi yükseltir mi? Bir de sakalım az çıkar mı?

CEVAP

Prolaktin hormonu yüksekliği hipofiz dokusundaki bir fonksiyon bozukluğundan kaynaklanabilir, çekilen filmler neticesi ameliyat veya ilaç tedavisi yapılır.

Prolaktinin yükselmesi erkeklik hormonu olan testosteronun salgılanmasını bozduğundan başta libido, yani cinsel istek olmak üzere erkeklik hormonuna bağlı fonksiyon ve vücut özelliklerini olumsuz etkileyecektir.

Tedavi sonucu her şey normale dönecektir. Endişe etmeyiniz ve doktorların tavsiyelerine uyunuz.

SORU: Eşimle birlikte olmak istemiyorum

40 yaşında, 5 yıllık evli, 2 çocuk sahibiyim. Son zamanlarda eşime karşı isteksizim. Onunla birlikte olmak istemiyorum. Hatta bir süredir çeşitli bahanelerle eşimle aynı odada bile bulunmuyorum. Aramızda herhangi bir sorun yok. Eşime cinsel olarak istek duymamanın nedenini merak ediyorum.

CEVAP

Erkekler ilişkinin ilerleyen dönemlerinde eşlerini anne gibi görmeye başlayabilir. Yine kadınların fiziksel görünümü değiştiği için erkekler eşlerini eskisi kadar uyarıcı bulmayabilir.

Bu durum da cinsel isteğin azalmasıyla sonuçlanır. Özellikle kadınlar çocuk doğurup anne rolüne girince erkekte cinsel istek azalır.

Bu gruptaki erkeklerin bir yandan eşlerine düşkünlükleri artar, ama bir yandan cinsel istekleri azalır. Ayrıca kadınlar gibi erkekler de evlilik çatışmaları ve ilişki sorunlarına cinsel isteksizlikle yanıt verebilirler.

Özellikle kızgınlık, kırgınlık duyguları eşle haz paylaşma isteğini azaltır. Bazen de evlilik sorunları depresyona veya anksiyete bozukluklarına yol açtığı için cinsel isteği de bozar.

SORU: Varikoselin başka tedavisi yok mu?

Spermimin hareket oranı yüzde 20 civarında. Doktor, 2 kez yaptığı sperm testi sonucunda varikosel ameliyatı olmam gerektiğine karar verdi. Testislerimde varisleşme ya da ağrı yok. Ameliyat kararı normal mi? Başka bir tedavi yönteminden faydalanabilir miyim?

CEVAP

Varikosel toplumda sık rastlanan sadece bazı kişilerde spermleri etkileyerek kısırlık yapabilen ve gerçekten var ise mikrocerrahi ameliyattan fayda gören bir rahatsızlıktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder